Společnost Oracle vykazuje za čtvrté čtvrtletí GAAP zisk na akcii 20 centů a NON-GAAP 26 centů

4. 7. 2005

Společnost Oracle vykazuje za čtvrté čtvrtletí GAAP zisk na akcii 20 centů a NON-GAAP 26 centů, což je 36procentní nárůst

Prodej nových licencí na aplikace vzrostl o 52 procenta, prodej nových licencí na databáze a middleware vzrostl o 16 procent

REDWOOD SHORES, Kalifornie, 30. června 2005 — Společnost Oracle Corporation (NASDAQ: ORCL) oznámila, že zisk na akcii podle všeobecně uznávaných účetních principů (GAAP) za čtvrté fiskální čtvrtletí 2005 vzrostl o 4 procenta na 0,20 dolaru a non-GAAP zisk na akcii vzrostl o 36 procent na 0,26 dolaru. Čistý zisk podle principů GAAP za toto čtvrtletí vzrostl o 3 procenta na 1,02 miliardy dolarů, zatímco non-GAAP čistý zisk vzrostl o 35 procent na 1,36 miliardy. GAAP tržby vzrostly o 26 procent na 3,88 miliardy dolarů, zatímco non-GAAP tržby vzrostly o 32 procent na 4,06 miliardy.

Celkové GAAP tržby z prodeje softwaru ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly o 24 procenta na 3,12 miliardy dolarů, zatímco celkové non-GAAP tržby z prodeje softwaru vzrostly o 31 procent na 3,30 miliardy. GAAP tržby z nových licencí na databáze a middleware vzrostly o 16 procent na 1,26 miliardy dolarů a GAAP tržby z nových licencí na aplikace vzrostly o 52 procenta na 350 miliónů dolarů. GAAP tržby ze služeb vzrostly o 35 procent na 755 miliónů dolarů.

„Podnikání společnosti Oracle v oblasti databází má za sebou další úspěšné čtvrtletí,“ řekl generální ředitel společnosti Oracle Larry Ellison. „Poslední průzkumy databázového trhu, provedené agenturami Gartner, IDC a Morgan Stanley, se shodují na tom, že Oracle zvyšuje svůj podíl na trhu databází, zatímco podíl databáze IBM DB2 klesá. V tomto čtvrtletí došlo k urychlení tohoto trendu, protože čím dál více společností přesouvá své databázové aplikace z počítačů mainframe na gridové systémy postavené na technologii Oracle.“ (Viz webový server pro vztahy s investory www.oracle.com/in­vestor.)

„Rychlá integrace společnosti PeopleSoft přispěla k silnému růstu tržeb i zisků z prodeje aplikací, které jsme v tomto čtvrtletí zaznamenali,“ řekla prezidentka společnosti Oracle Safra Catz. „Kombinace zvýšeného přirozeného růstu a pečlivě zaměřené akviziční strategie dostala tržby a zisky společnosti Oracle na rekordní úroveň,“ dodala.

„Naše globální obchodní organizace dosáhla skvělých výsledků, když v prvním celém čtvrtletí od akvizice společnosti PeopleSoft dosáhla 130procentního čtvrtletního nárůstu v oblasti aplikací. Důraz na produktovou specializaci přináší výhody, které podle našeho očekávání budou ve fiskálním roce 2006 pokračovat,“ uvedl prezident společnosti Oracle Charles Phillips.

Za celý fiskální rok 2005 vzrostl zisk společnosti Oracle na akcii podle všeobecně uznávaných účetních principů (GAAP) o 10 procent na 0,55 dolaru a non-GAAP zisk na akcii vzrostl o 31 procent na 0,68 dolaru. Čistý zisk podle principů GAAP vzrostl o 8 procent na 2,9 miliardy dolarů, zatímco non-GAAP čistý zisk vzrostl o 29 procent na 3,5 miliardy. GAAP tržby vzrostly o 16 procent na 11,8 miliardy dolarů, zatímco non-GAAP tržby vzrostly o 19 procent na 12,1 miliardy. GAAP tržby z prodeje softwaru za fiskální rok 2005 vzrostly o 17 procent na 9,4 miliardy dolarů, zatímco non-GAAP tržby z prodeje softwaru vzrostly o 21 procent na 9,7 miliardy. GAAP tržby z prodeje nových licencí na databáze a middleware vzrostly o 13 procent na 3,3 miliardy dolarů a GAAP tržby z nových licencí na aplikace vzrostly o 28 procent na 785 miliónů. GAAP tržby ze služeb vzrostly o 14 procent na 2,4 miliardy dolarů.

O společnosti Oracle
Oracle Corporation je největší světový dodavatel podnikového softwaru. Další informace o společnosti Oracle jsou k dispozici na webových stránkách www.oracle.com.

Ochranné známky
Oracle, JD Edwards, PeopleSoft a Retek jsou registrované ochranné známky společnosti Oracle Corporation nebo jejích dceřiných společností. Ostatní názvy mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.

Kontakty:
Marta Lipovská
Oracle Czech, s.r.o.
+420 221 438 133
marta.lipovska@o­racle.com

Zdena Mallinu
Virklis Agency
+420 241 742 675
zdena.mallinu@vir­klis.cz

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů