Společnost Sloane Park dokončila první etapu investice do rozšíření páteřní optické sítě na technologii DWDM

[Tisková zpráva] V rámci investice do rozšíření páteřních optických tras na technologii DWDM, která celkově dosáhla výše 40 mil. Kč, došlo v poslední fázi ke zprovoznění tras Otrokovice-Břeclav a Břeclav-Brno.

Praha – 29. června 2006 – Společnost Sloane Park Property Trust, a. s., kontinuálně investuje do rozvoje vlastní páteřní optické sítě, čímž posiluje a rozšiřuje dostupnost konektivity v ČR. Celkový počet přípojných bodů pro poskytovatele internetu je dnes více než 90 aktivních a dalších 300, kde lze službu zprovoznit do dvou měsíců. Ke stávajícím trasám DWDM na technologii mezi Prahou, Brnem, Ostravou, Pardubicemi, Olomoucí a Otrokovicemi byl připojen okruh vedoucí přes Břeclav. „Technologie DWDM je budoucností jak pro páteřní sítě, tak i základem pro kapacitně náročné služby Triple Play. Vzhledem ke své škálovatelnosti se jedná o velmi efektivní investici v této oblasti,“ říká Martin Hruška, předseda představenstva společnosti Sloane Park a dodává: „Zároveň naše investice ve výši 40 mil. Kč patří mezi jedny z největších do oblasti rozšíření internetu v ČR za poslední rok.“

Technologie DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) umožňuje na jednom optickém vlákně provozovat několik kanálů pro separátní komunikaci o rychlosti 10 Gb/s. Dle současného standardu činí počet kanálů od 8 až do 160, takže kapacita jednoho optického vlákna může dosáhnout celkové kapacity až 1,6 Tb/s. Společnost Sloane Park využívá pro DWDM trasy platformu od izraelské společnosti ECI. Aktuálně jsou osazeny zařízení pro kapacity 1 Gb/s a 2,5 Gb/s.