Společnost T-Systems udělila speciální cenu firmě Agrista za inovativní využití satelitní technologie

[Tisková zpráva] Pozorování podmínek na Zemi pomáhá předcházet budoucím potravinovým krizím. Nové možnosti, jak financovat zemědělství v rozvojových zemích. Globální platforma pro spolupráci založená na cloud computingu.

Na sedmém ročníku soutěže European Satellite Navigation obsadila společnost Agrista druhé místo se svým řešením pro podporu zemědělství v rozvojových zemích. Zároveň získala speciální cenu od společnosti T-Systems. Od roku 2004, kdy se tato soutěž pořádá, bylo představeno množství aplikací a projektů pro připravovaný evropský satelitní navigační systém Galileo. Tento rok vypsala společnost T-Systems cenu za projekty zaměřené na pozorování Země a satelitní navigaci pro zemědělství, námořní plavbu a krizové situace. Data ze satelitů přichází do evropského programu GMES (Global Monitoring for Enviroment and Security).

Vítězné řešení společnosti Agrista spojuje dohromady farmáře a zemědělské podniky v rozvojových zemích s mezinárodními finančními institucemi přes internet. Cílem je snížení rizik při distribuci finančních prostředků a zvýšení dostupného kapitálu pro koncové zemědělské výrobce. Celé řešení využívá technologii cloud computingu. Samozřejmostí je podpora aplikací pro výměnu informací, spolupráci několika subjektů, zpracování finančních procesů, zajištění proti riziku a řízení projektů. Pro zvýšení důvěry umí systém vyhodnocovat příležitosti a rizika specifických projektů a pracuje s aktuálními satelitními daty a dalšími zdroji. Pilotní projekt se nyní rozbíhá v Jižní Africe.

Využití satelitních dat pro předcházení potravinovým krizím
Evropský satelitní systém (GMES) dodává obrazovou dokumentaci, která například slouží k odhadu rozlohy, umístění a využití zemědělských ploch. To dává informaci o rozvoji a produkci a výsledky pomáhají k efektivnímu plánování pěstování zemědělských plodin a vazbu mezi pěstiteli a trhem. Systém je také možné použít pro odhad stavu, vlhkosti a klimatických podmínek. Pokud je potřeba, mohou být tyto informace rovnou distribuovány do příslušných lokalit a systém Galileo podporuje výsledky prostřednictvím navigačních služeb.

Investoři mohou díky řešení společnosti Agrista lépe podporovat produkci potravin, právě především v rozvojových zemích. S ohledem na růst světové populace předpokládá FAO (Food and Agriculture Organisation) při OSN, že do roku 2050 bude nezbytné zvýšit zemědělskou produkci o 70 %, pokud se chce svět vyhnout potravinové krizi. To bude vyžadovat investice ve výši 30 miliard EUR ročně v rozvojových zemích.

ICT poskytovatel v evropském satelitním programu
Společnost T-Systems je již dlouhou dobu úspěšným systémovým integrátorem pro odvětví kosmonautiky a satelitů. Jako ICT partner německé Agentury pro letectví a vesmír (DLR), poskytuje široké spektrum ICT služeb a infrastruktury pro systém Galileo, spolu s podporou řídícího centra v Oberpfaffen­hofenu. Společnost T-Systems zajišťuje kompletní péči o LAN sítě, výpočetní techniku a hlasové služby. Kromě toho zajišťuje T-Systems servisní ICT služby pro program Galileo, včetně odborných konzultací, a propojuje všechny pozemní stanice. Součástí těchto služeb je také návrh, rozvoj a provoz údržby a logistických systémů. Společnost T-Systems, která patří do skupiny Deutsche Telekom, používá při poskytování svých služeb a řešení ověřené mezinárodní metody a pečuje o celý systém tak, aby splňoval potřeby Evropské kosmické agentury (ESA).

Společnost T-Systems poskytuje vyspělé služby pro ICT infrastrukturu a aplikace, včetně systémové integrace i na českém trhu. Zajišťuje tak pro své zákazníky komplexní portfolio z jednoho zdroje včetně specifických odvětvových řešení například pro průmysl, energetiku, veřejnou správu a finanční instituce.

O společnosti T-Systems
T-Systems Czech Republic nabízí síťově orientovaná ICT řešení a služby zahrnující systémovou integraci, implementaci a provoz ICT systémů. Zaměřuje se především na podnikovou klientelu, a to jak na nadnárodní koncerny s celosvětovou působností, tak i na významné lokální podniky. V roce 2009 činily výnosy společnosti přes tři miliardy korun.

Skupina T-Systems patřící do koncernu Deutsche Telekom AG je jedním z vedoucích evropských poskytovatelů služeb a řešení informačních a komunikačních technologií (ICT) pro podnikové zákazníky. Skupina má přes 45.000 zaměstnanců ve více než 20 zemích světa a její výnosy v roce 2009 činily přibližně devět miliard eur.

Služby společnosti T-Systems představují pro zákazníky optimalizaci procesů, zlepšení kvality a snížení nákladů na oblast interních ICT systémů. To ve svém důsledku poskytuje zákazníkům vyšší flexibilitu a možnost koncentrace na jejich hlavní předmět činnosti.

Informace o společnosti a jejích službách najdete na internetových stránkách www.t-systems.cz nebo na mezinárodních stránkách www.t-systems.com.

O společnosti Agrista
Společnost Agrista GmbH byla založena v roce 2009. Firma nabízí on-line platformu, která podporuje alokaci a správu úvěrů v zemědělství a souvisejících odvětvích. Společnost sídlí v podnikatelském inkubátoru Evropské kosmické agentury (ESA) v Oberpfaffenhofenu (Německo) a úzce spolupracuje s německou Agenturou pro letectví a kosmonautiku a spolkovým státem Bavorsko.