Společnost Telenor Networks získala od ČTÚ licenci 28 GHz na provoz bezdrátových sítí v Praze

Společnost Telenor Networks získala od ČTÚ licenci 28 GHz na provoz bezdrátových sítí v Praze

Praha, 9. dubna 2004 – Český telekomunikační úřad přidělil 7. dubna 2004 společnosti Telenor Networks licenci na provoz fixních bezdrátových sítí v pásmu 28 Ghz.

Z rozhodnutí ČTÚ také vyplývá, že společnost Telenor Networks nejlépe splnila stanovená kritéria ke zřizování a provozování veřejných telekomunikačních sítí typu P-MP v pásmu 28 GHz ve vymezeném geografickém území Praha.

Bezdrátové fixní sítě FWA v pásmu 28 GHz umožní společnosti Telenor Networks poskytovat širokopásmové služby, zejména vysokorychlostní přístup na internet, datové přenosy i hlasové služby, koncovým zákazníkům nezávisle na síti Českého Telecomu. Síť v tomto pásmu bude Telenor Networks používat zejména pro tzv. backhauling služeb založených na technologii xDSL s využitím zprístupnění místních smyček.

O společnosti Telenor Networks s.r.o.

Společnost Telenor Networks, s.r.o působí v České republice jako velkoobchodní poskytovatel širokopásmového přístupu a provozovatel pevné bezdrátové sítě v licencovaných pásmech. Služby pronájmu datových a hlasových okruhů, včetně integrovaných telekomunikačních řešení, nabízí prostřednictvím bezdrátové širokopásmové sítě FWA 26GHz a na bázi technologie xDSL na pronajatém metalickém účastnickém vedení. Od začátku dubna 2004 je Telenor Networks také držitelem licence na provoz fixních bezdrátových sítí FWA v pásmu 28 Ghz.

Bezdrátové fixní sítě umožňují poskytování širokopásmových služeb, zejména vysokorychlostní přístup na internet, datové přenosy i hlasové služby, koncovým zákazníkům nezávisle na síti Českého Telecomu.

Ambice společnosti poskytovat služby nejvyšší kvality vycházejí i z osvědčeného know-how a silného kapitálového zázemí mateřské společnosti v Norsku, Telenoru ASA. Norská divize Telenor Networks buduje a provozuje pevné sítě FWA nejen doma, ale i v Dánsku, Rusku a na Slovensku. Své více než pětileté zkušenosti v oblasti poskytování xDSL služeb chce uplatnit a dále rozšířit i na českém telekomunikač­ním trhu.

Pro další informace kontaktujte

Hana Boháčová, Telenor Networks Central Europe, V Celnici 10, Praha 1
Tel.: +420 296 355 111, fax: +420 296 355 112, e-mail: hana.bohacova@te­lenor.com
Libor Kříž, Ogilvy Public Relations, Přívozní 2a, Praha 7, 170 00