Společnosti Intel a Cray vytvářejí supercomputing budoucnosti

1. 5. 2008

[Tisková zpráva] Intel a Cray se dohodli na dlouhodobé spolupráci v oblasti High-Performance Computing (HPC). Vznik nových HPC systémů schopných čelit nejkomplexnějším výzvám je jednou z mnoha věcí, které plynou z podepsání smlouvy mezi společnostmi Intel a Cray.

SANTA CLARA, Kalifornie a Seattle, 30. dubna 2008 – Společnosti Cray (Nasdaq GM: CRAY) a Intel oznámily podepsání dohody o dlouhodobé spolupráci v oblasti HPC (High-Performance Computing). Technologie obou firem budou využity v nových serverových systémech firmy Cray. Spolupráce dvou velkých společností povede ke vzniku HPC systémů schopných čelit nejkomplexnějším vědeckým, inženýrským a humanitním výzvám.

„Kombinace zkušeností velkých firem, technické síly a moderních technologií umožní uživatelům HPC naplno využívat procesorů Xeon a dalších procesorových technologií společnosti Intel,“ říká Gelsinger. „Společně můžeme vyřešit základní a historické problémy vědy a průmyslu.“

V budoucnu plánují společnosti Intel a Cray zkoumat komponenty pro supercomputing, jako například vícejádrové zpracovávání výpočtů nebo pokročilá propojení. Do budoucna plánují společnosti po dobu několika let vyvíjet celou řadu nových HPC systémů a technologií.

Další informace následují v angličtině:
„We're excited at the potential of bringing together Intel's powerful silicon expertise and Cray's industry leadership in scalable HPC systems,“ said Peter Ungaro, president and CEO of Cray. "We pride ourselves in offering the most innovative supercomputing systems and our customers will now enjoy greater choice in processor technologies.

„This collaboration provides the HPC market segment with access to the best microprocessors the industry has to offer at any point in time, in the most advanced supercomputers in the world,“ Ungaro added. „This further strengthens Cray's industry-leading adaptive supercomputing vision as we move into the Cascade timeframe and beyond.“

„Cray's commitment to Intel is a testament of our commitment to HPC and the strength of our hardware and software roadmap and many-core research,“ said Patrick Gelsinger, senior vice president and general manager of Intel's Digital Enterprise Group. "Throughout Cray's history, it has been an innovator in high-end HPC while Intel has pushed the boundaries of processor technology.

About Cray
As a global leader in supercomputing, Cray provides highly advanced supercomputers and world-class services and support to government, industry and academia. Cray technology enables scientists and engineers to achieve remarkable breakthroughs by accelerating performance, improving efficiency and extending the capabilities of their most demanding applications. Cray's Adaptive Supercomputing vision will result in innovative next-generation products that integrate diverse processing technologies into a unified architecture, allowing customers to surpass today's limitations and meeting the market's continued demand for realized performance. Go to www.cray.com for more information.

In March Intel set up the WiMAX Program Office in Taiwan, appointing Robert Wang as its director to coordinate for the cooperation with government organizations, operators and industries in Taiwan on WiMAX.

O společnosti Intel
Společnost Intel je světovým lídrem v oblasti výroby a vývoje polovodičů, technologií, produktů a iniciativ s cílem soustavně zlepšovat pracovní prostředí a životy lidí. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pres­sroom.

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?