Společnosti Microsoft a Novell uzavřely rozsáhlou smlouvu o spolupráci

[Tisková zpráva] Novell a Microsoft budou spolupracovat na interoperabilitě mezi systémy Windows a Linux; společnosti zároveň oznámily dohodu o patentech, která pokrývá proprietární a open source produkty

Praha, Česká republika – 7. listopadu 2006 – Společnosti Microsoft Corp. a Novell Inc. oznámily soubor rozsáhlých dohod o obchodní a technické spolupráci, pokrývající tvorbu, prodej a podporu nových řešení, která zlepší vzájemnou spolupráci produktů Novell a Microsoft. Společnosti zároveň oznámily dohodu, která poskytne zákazníkům obou společností patentovou ochranu příslušných produktů. Tyto smlouvy budou platné nejméně do roku 2012. Na základě tohoto nového modelu budou mít zákazníci k dispozici dosud nedosažitelnou možnost volby a flexibility díky zlepšené spolupráci a správy operačních systémů Windows a Linux.

„Říkalo se, že je to nemožné – tento nový model a skutečný vývojový skok v našich vztazích, který, jak věříme, bude pro naše zákazníky přínosný, protože jim těsným sblížením obou nejdůležitějších platforem přinese skutečné hodnoty,“ řekl Steve Ballmer, výkonný ředitel společnosti Microsoft. „Těší nás spolupráce s Novellem, jehož síla spočívá v tradici společnosti využívající různé zdroje. Vyřešení patentových záležitostí nám umožňuje zaměřit se společně na virtualizaci a správu webových služeb, které našim společnostem i našim zákazníkům vytvoří nové příležitosti.“

Touto dohodou a následným vytvořením prostředí pro spolupráci různých zdrojů se Novell dostává do vedoucího postavení mezi poskytovateli Linuxu a otevřeného softwaru. Na druhé straně bude Microsoft zákazníkům, kteří požadují řešení založená na systémech Windows a Linux, oficiálně doporučovat systém SUSE Linux Enterprise. Microsoft bude dále také distribuovat kupony pro servis a podporu systému SUSE Linux Enterprise Server, zákazníci tak budou moci těžit z výhod využívání interoperabilní verze Linuxu s patentovou ochranou a rovněž i ze spolupráce obou společností.

„Technologické společnosti až příliš často po svých zákaznících požadují, aby se jim přizpůsobili. My se dnes naopak přizpůsobujeme našim zákazníkům,“ řekl Ron Hovsepian, prezident a výkonný ředitel společnosti Novell. „Microsoft a Novell svým zákazníkům umožňují, aby využívali výhod produktů obou společností tam, kde to je pro jejich infrastrukturu výhodné. Společně věříme, že nám naše obchodní a patentové dohody umožní nabízet nejvyšší míru interoperability spolu s jistotou, že taková řešení budou podporována oběma společnostmi.“

Smlouva se širokým rozsahem
Obě společnosti vytvoří společné výzkumné zařízení, v němž budou odborníci Microsoftu a Novellu navrhovat a testovat nová softwarová řešení a spolu se zákazníky i open source komunitou spolupracovat na jejich vývoji a podpoře. Dohoda mezi Microsoftem a Novellem pokrývá především tři technické oblasti, které trhu přinášejí významné hodnoty a možnosti volby:

• Virtualizace. Virtualizace je jedním z nejvýznamnějších trendů oboru. Od zákazníků se Microsoft dozvídá, že virtualizace je jednou z cest, které vedou ke konsolidaci a snazší správě rychle stoupající zátěže serverů i rozsáhlých souborů serverových aplikací. Microsoft a Novell budou společně vyvíjet špičkovou virtualizační nabídku pro systémy Linux a Windows.
  • Webové služby pro správu fyzických a virtuálních serverů. Webové služby a architektury orientované na služby (Service Oriented Architectures – SOA) jsou nadále jedním z určujících způsobů, jakým mohou softwarové společnosti poskytovat svým zákazníkům vyšší hodnoty. Microsoft a Novell chtějí přispět k tomu, aby správa smíšených prostředí se systémy Windows a SUSE Linux Enterprise i spojení systémů Microsoft Active Directory a Novell eDirectory byly pro zákazníky jednodušší.
  • Kompatibilita formátů dokumentů. Společnosti Microsoft a Novell se zaměřily na zlepšení spolupráce mezi kancelářskými aplikacemi. Obě společnosti budou nyní spolupracovat na co nejlepším řešení sdílení kancelářských dokumentů mezi uživateli systémů OpenOffice.org a Microsoft Office a vytvoří překladače pro zlepšení spolupráce mezi formáty Open XML a OpenDocument.

„Výsledkem této spolupráce bude možnost provozovat virtualizovaný systém Linux pod Windows a virtualizovaná Windows pod Linuxem,“ řekl Jeff Jaffe, výkonný viceprezident a technologický ředitel společnosti Novell. „Zákazníci se nás neustále ptali, jak mohou pomocí virtualizace konsolidovat servery s různými operačními systémy. Díky vzájemné spolupráci tak Novell a Microsoft zákazníkům umožní zvolit si operační systém, který bude nejlépe vyhovovat jejich aplikacím i obchodním potřebám.“

Dohoda o patentové spolupráci poskytne zákazníkům Microsoftu a Novellu jistotu ochrany před žalobami za porušování patentových práv. To zákazníkům přinese jistotu, že technologie, které ve svých společnostech používají a instalují, neporušují patentová práva žádné z obou společností.

V rámci této dohody se Microsoft zavazuje, že vůči zákazníkům, kteří si zakoupí systém SUSE Linux Enterprise Server nebo jiný produkt společnosti Novell spadající pod tuto dohodu, nebude uplatňovat svá patentová práva. Novell přijímá shodný závazek vůči zákazníkům, kteří mají licencovaný operační systém Windows nebo jiný produkt společnosti Microsoft spadající pod tuto dohodu.

„Obě společnosti musely kreativně přistoupit k vytvoření duševního vlastnictví, které tvoří most mezi dvěma světy – otevřeným a proprietárním softwarem,“ řekl Brad Smith, senior viceprezident a hlavní právní poradce společnosti Microsoft. „Tento překlenovací most je vystavěn na základě inovací přinášených každou ze společností a open source komunitou a na základě nadšení z toho, co můžeme našim zákazníkům společně nabídnout.“

Ohlasy zákazníků a partnerů
Společnosti Microsoft a Novell oznámily nové spojenectví na akci, kterou navštívila řada zákazníků a partnerů.

„Jsme potěšeni úsilím Novellu a Microsoftu poskytnout kvalitnější spolupráci mezi systémy Windows a Linux,“ řekl Paul Otellini, prezident a výkonný ředitel společnosti Intel Corporation. „Zákazníci si přejí řešení, která splňují jejich specifické potřeby, vyšší míra spolupráce jim přináší možnost snáze zvolit to nejlepší.“

„Systémy Windows a Linux jsou pro naše zákazníky z řad podniků a pro celé odvětví mimořádně důležité, proto společnost AMD oba podporuje,“ řekl Hector Ruiz, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Advanced Micro Devices. „Dohoda mezi Novellem a Microsoftem pomáhá zákazníkům překlenout mezeru mezi těmito dvěma platformami, což jim přináší vyšší flexibilitu v tom, co je pro ně nejlepší. Je to skvělý příklad spolupráce dodavatelů při přenášení řešení problémů ze zákazníků na dodavatele.“

„Tato technologická a obchodní spolupráce vytváří model, který umožní Microsoftu a Novellu vyvíjet nová řešení, která zlepší spolupráci otevřeného a proprietárního softwaru v různých prostředích,“ řekl Shane V. Robison, výkonný viceprezident a ředitel pro strategii a technologie společnosti HP. „Jsme potěšeni těžkou prací obou společností při překlenování mezery mezi systémy Windows a Linux.“

„Společnost IBM podporuje oborové řešení smíšených systémů, které napomáhá otevřeným standardům,“ řekl Steve Mills, první viceprezident a ředitel skupiny společnosti IBM Software. „Ze strany Microsoftu vítáme především podporu spolupráce s odvětvovým standardem OpenDocument Format. Dokumenty ve formátu OpenDocument přinášejí zákazníkům možnost volby a pomáhají tak rozšířit kreativitu celého odvětví, která umožňuje přístup k inovativním aplikacím nové generace. Budeme nadále pokračovat ve vizi, že vzájemná spolupráce a možnost volby jsou hlavní hodnoty, které zákazníci požadují a které si zaslouží.“

„Jsme potěšeni, že se Novell a Microsoft spojili, aby vyřešili potřeby zákazníků s různým operačním prostředím,“ řekl Kevin Kettler, technologický ředitel společnosti Dell Inc. „Jako přední společnost trhu IT nás velmi těší fakt, že obě společnosti budou investovat do virtualizace a do technologií spolupráce.“

„Společnost SAP byla prvním dodavatelem podnikových aplikací, jehož aplikace běžely na systému Linux, i když v té době jsme měli více instalací pro prostředí Windows než pro ostatní platformy,“ řekl Shai Agassi, prezident pro produkty a technologie společnosti SAP. „Pro zákazníky dnešní oznámení znamená, že si mohou pro každou součást systému SAP zvolit jimi upřednostňovaný operační systém, a to s důvěrou, že systémy budou bez problémů spolupracovat a budou podporovány jak společností SAP, tak i Novellem a Microsoftem, významnými partnery společnosti SAP.“

„Jedním z hlavních problémů státní správy je spolupráce systémů IT,“ řekl Thomas Jarrett, ředitel útvaru technologie a informačních systémů výpočetní techniky vlády státu Delaware. „Oceňujeme spolupráci Microsoftu a Novellu i jejich snahu vybudovat mosty pro spolupráci, která umožní úřadům státní správy poskytovat lepší služby svým zákazníkům – podnikatelům i občanům.“

Přínos pro open source komunitu
Zástupci společnosti Novell poznamenali, že jednou z jejich priorit při přípravě dohody s Microsoftem bylo ujištění, že dohoda bude mít význam pro open source komunitu. V rámci dnešní dohody oznamují společnosti Novell a Microsoft tří významné závazky. Za prvé, Microsoft bude spolupracovat s Novellem a bude se aktivně podílet na několika projektech otevřeného softwaru, včetně projektů využívajících formát souborů Office a správu webových služeb. Za druhé, Microsoft nebude uplatňovat patentová práva proti jednotlivým nekomerčně působícím vývojářům open source programů. A za třetí, Microsoft slibuje, že nebude uplatňovat svá patentová práva proti jednotlivým přispěvatelům openSUSE.org, jejichž kód tvoří součást platformy SUSE Linux Enterprise, včetně systémů SUSE Linux Enterprise Server a SUSE Linux Enterprise Desktop.

„Dnešní oznámení Microsoftu a Novellu představuje významný mezník v přijímání Linuxu,“ řekl Stuart Cohen, generální ředitel společnosti Open Source Development Labs. „Vykročením na cestu spolupráce Microsoft uznává dnešní význam otevřeného softwaru pro podnikové infrastruktury IT. Oceňujeme roli, kterou při tvorbě mostu překlenujícího mezeru mezi Microsoftem a open source komunitou sehrává Novell. Jsme potěšeni tím, že obě společnosti spolupracují na dalším potlačování právních hrozeb, které by hrozily vývojářům a zákazníkům uplatňováním patentových práv. To je přínosem pro důvěru zákazníků v Linux, open source komunitu i celý ekosystém IT.“

Další informace ke zprávě
Podobně jako v případě mnoha dalších obchodních transakcí, nebudou zatím zveřejněny finanční stránky uvedené dohody.

Na základě dohody o technické spolupráci vytvoří obě společnosti společné výzkumné zařízení a připraví nová softwarová řešení pro virtualizaci, správu a kompatibilitu formátu dokumentů. Jedná se o potenciálně obrovské trhy (agentura IDC odhaduje, že celkový objem tržeb na trhu softwaru pro virtuální stroje přesáhne do roku 2009 1,8 miliardy dolarů a celková hodnota trhu pro systémy distribuované správy dosáhne do roku 2010 hodnoty 10,2 miliardy dolarů) a společnosti věří, že jejich investice do interoperability učiní jejich budoucí produkty přitažlivější pro zákazníky.

Na základě dohody o patentové spolupráci si obě společnosti vzájemně předem zaplatí náhrady za vyvázání se z případné odpovědnosti za využití patentovaného duševního vlastnictví druhé strany s kompenzační úhradou od společnosti Microsoft společnosti Novell, která bude odrážet vyšší objem dodávek produktů Microsoftu. Novell bude rovněž platit autorské poplatky na základě podílu na svých příjmech z open source produktů.

Na základě dohody o obchodní spolupráci obě společnosti uskuteční řadu společných marketingových kampaní na podporu přijetí technologií, na nichž spolupracují. Microsoft dále od Novellu zakoupí určitý objem kuponů, které budou jejich držitele opravňovat k jednoroční údržbě a aktualizaci systému SUSE Linux Enterprise Server. Ročně bude Microsoft těchto kuponů mezi své zákazníky distribuovat přibližně 70 000, a to pro služby jak prioritní, tak i standardní podpory. Poskytnutím těchto kuponů svým zákazníkům umožní Microsoft těžit z výhod využití nových softwarových řešení vyvinutých v rámci společného výzkumného úsilí i příslušné verze systému Linux, a to s ohledem na práva k duševnímu vlastnictví společnosti Microsoft.

Obě strany připravují účetní vyhodnocení těchto dohod a v průběhu plnění budou postupně poskytovat informace požadované americkou Komisí pro cenné papíry a burzu.

Další informace o systému SUSE Linux Enterprise od Novellu najdete na adrese http://www.no­vell.com/linux.

Více o operačním systému Microsoft Windows najdete na webu http://www.mi­crosoft.com/pres­spass.

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

Podnikatel.cz: Změny v cestovních náhradách 2017

Změny v cestovních náhradách 2017

DigiZone.cz: Placené VoD a obsah zdarma

Placené VoD a obsah zdarma

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi