Společnosti Nokia a PTK Centertel podepsaly smlouvu na rozšíření GSM a GPRS v Polsku v hodnotě 200 m

Společnosti Nokia a PTK Centertel podepsaly smlouvu na rozšíření GSM a GPRS v Polsku v hodnotě 200 miliónů EUR

Společnosti Nokia a PTK Centertel Sp. z o.o., polský provozovatel duálních sítí GSM, podepsaly rámcovou dohodu v hodnotě 200 miliónů EUR, jejímž předmětem bude dodávka infrastruktury pro mobilní sítě GSM a GPRS. Ve smlouvě jsou zahrnuty dodávky pro roky 2001 a 2002.

Společnost Nokia bude i nadále dodávat společnosti Centertel infrastrukturu pro síť Idea, včetně mobilních ústředen společnosti Nokia, základnových stanic BSC (Base Station Controller) a infrastruktury GPRS. Dále poskytne širokou škálu služeb zákazníkům při realizaci a technickou podporu.

„Strategie naší společnosti se zaměřuje na to, abychom byli nejprogresivnějším provozovatelem na polském trhu. Tato nová smlouva pomůže společnosti Centertel k dosažení jejího obchodního cíle: nabízet svým účastníkům nejmodernější a vysoce kvalitní služby,“ sdělil Marek Józefiak, generální ředitel společnosti PTK Centertel.

„Jsme velmi potěšeni, že rychle se rozvíjející síť společnosti Centertel je založena na naší technologii a službách,“ říká Wojciech Pytel, generální ředitel společnosti Nokia Networks Polsko. „Společnost Nokia stojí v popředí vývoje a zavádění infrastruktury GPRS pro mobilní operátory. Díky tomuto pokroku bude společnost Centertel schopna vytvořit nové služby bohaté na obsah.“

Řešení Nokia GPRS zahrnuje nejvýkonnější základní GPRS systém zahrnující poradenství a expertízu pro vývoj aplikací a umožňuje začlenění základní sítě GPRS do stávajícího systému dodávek služeb včetně účtovacího systému.

Společnost Nokia dodala a zavedla pro vedoucí operátory v Evropě, USA, Asii a Číně více než 50 základních sítí GPRS a v současné době má nejrozsáhlejší instalovanou základnu ze všech dodavatelů. Více než 15 z těchto sítí bylo komerčně spuštěno, což k dnešnímu dni představuje více než polovinu komerčně spuštěných sítí na světě.

O společnosti Centertel

PTK Centertel, společnost s ručením omezeným, provozuje v Polsku dvě mobilní sítě: digitální síť Idea, ke které je připojeno téměř 1 700 000 uživatelů a analogovou síť NMT450i (Centertel), která slouží 120 000 uživatelům. Celoplošná duální síť Idea (GSM 900/1800) nabízí: nabídku předplacených služeb POP, nabídku služeb placených zpětně OPTIMA a jedinečnou nabídku pro zákazníky z řad společností – MERITUM. V obou sítích je k dispozici řada služeb včetně hlasové pošty, přenosu dat a faxových zpráv, přístupu na Internet (WAP, IdeaNet), rychlé sítě GPRS, služeb mobilního bankovnictví WBK24WAP, kreditní karty VISAWBK Idea Profit, služeb telefonického bankovnictví, informačních služeb, služby krátkých textových zpráv (SMS), služeb inteligentních sítí, budek s mobilním telefonem, ECG prostřednictvím telefonu a roamingu u 180 operátorů po celém světě. Mezi akcionáře společnosti PTK Centertel patří:

Telekomunikacja Polska S.A. (polská národní telekomunikační společnost), která vlastní 66% akcií a společnost France Telecom Mobiles International, která vlastní 34% akcií.

www.idea.pl

O společnosti Nokia

Nokia je vedoucí společností v oblasti mobilních komunikací. Díky zkušenostem, inovacím a snadno ovladatelným a bezpečným rešením se stala předním světovým výrobcem mobilních telefonů a předním světovým dodavatelem mobilních a pevných telekomunikačních sítí a sítí založených na protokolu IP. Spojením mobility a internetu vytváří společnost Nokia nové možnosti pro podniky a koncové uživatele. Akcie společnosti Nokia jsou kótovány na šesti největších světových burzách.

Další informace:
Communications Department