Student informatiky z Brna zvítězil ve světové soutěži NetRiders

9. 7. 2009

[Tisková zpráva] Martin Danko z brněnské FIT VUT zvítězil v konkurenci 117 studentů ze 41 zemí

Londýn, 8. července 2009 – Martin Danko, student Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického v Brně, se stal jedním z pěti vítězů světové soutěže International NetRiders, v které se porovnávají znalosti a dovednosti z oblasti počítačových sítí. Vyhrál tak v konkurenci 117 studentů ze 41 zemí Evropy, Středního Východu, Afriky a části Asie. Spolu s dalšími čtyřmi vítězi ho v lednu 2010 čeká týdenní studijní pobyt v centrále společnosti Cisco v americkém San Jose.

"Cílem soutěže je umožnit studentům ukázat a porovnat s ostatními své schopnosti a dovednosti v oblasti počítačových sítí, které jsou dnes značně rozšířené nejen ve velkých společnostech, ale stále častěji i v menších firmách. Mladí lidé s těmito dovednostmi tak mají dobrou perspektivu na trhu práce,“ uvedl Karol Kniewald, koordinátor programu Cisco Networking Academy v České republice.

Program Cisco Networking Academy stál za organizací národního kola soutěže Networking Academy Games, přes které se Martin Danko do finále soutěže International NetRiders probojoval. To proběhlo na jaře letošního roku v Hradci Králově, Praze a Brně a Martin Danko zde zvítězil v hlavní, univerzální kategorii. Několik dní před NetRiders navíc Martin Danko vyhrál obdobnou kategorii i v další mezinárodní soutěži, která se konala na konci června v Bratislavě.

Finále druhého ročníku soutěže International NetRiders se uskutečnilo na začátku července prostřednictvím on-line nástroje, takže studenti nemuseli nikam cestovat. Finále sestávalo z hodinového vědomostního testu a devadesátiminu­tového praktického úkolu, který byl zaměřen na vytvoření návrhu počítačové sítě v simulačním programu Packet Tracer. V jednom okamžiku tak spolu na dálku soutěžilo 117 studentů z pěti různých časových pásem od Velké Británie až po Kazachstán.

Celkově se vyhlašovalo pět vítězů. Martin Danko dosáhl nejlepšího výsledku v regionu střední a východní Evropy, Ruska a Společenství nezávislých států a zvítězil tak v této kategorii. Vůbec nejlepšího skóre mezi muži dosáhl Andraz Piletic ze Slovinska a nejlepšího skóre mezi ženami Marie Claire Fonk z Malty. Nejlepšího výsledku v regionu západní Evropy dosáhl Nicolas Rolans z Belgie a v regionu Střední Východ a Afrika zvítězil Chrispin Mwakidisa z Keni.

Pět nejlepších studentů včetně Martina Danka, kteří ve finále soutěže zvítězili, poletí v lednu 2010 do Spojených států amerických, kde stráví polopracovní týden v centrále společnosti Cisco. Budou se tak moci například setkat s vrcholnými představiteli, systémovými inženýry a experty společnosti Cisco a dalších organizací z oboru informačních technologií. V rámci pobytu se podívají rovněž do San Francisca a na Stanford University.

Csilla Bessenyei, vítězka jedné z pěti kategorií loňského ročníku, se obdobné cesty zúčastnila v lednu letošního roku: „Takovou zkušenost bychom nikde jinde nezískali“. Pavel Stefanov, další z vítězů loňského ročníku a účastník letošního pobytu ve Spojených státech amerických, dodává: „Byla to pro mě životní zkušenost“.

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo