Sun Microsystems a Boeing spolupracují na řešení extrémních nároků na zpracování dat

20. 4. 2007

[Tisková zpráva] MCLEAN, Virginia. – 3. dubna 2007, PRAHA – 20. dubna 2007 – Sun Microsystems Federal, Inc., dceřiná společnost Sun Microsystems, Inc. (NASDAQ: SUNW) a podniková jednotka Space and Intelligence Systems společnosti Boeing [NYSE: BA] oznámily plány na špičkovou otevřenou architekturu, která umožní organizacím nesmírně rychle shromažďovat, zpracovávat a ukládat obrovské objemy dat.

Společné řešení, které bude schopno dlouhodobě zpracovávat data rychlostí vyšší než 10 gigabitů za sekundu, má podpořit analýzu a sdílení dat v rámci rozhodovacích procesů v nejrůznějších sektorech včetně státní správy, přírodních věd, energetiky, školství, leteckého průmyslu, médií a zábavy. Pro představu, zpracování dat rychlostí 10 gigabitů za sekundu je ekvivalentem zpracování 250 kopií celého Shakespearova díla nebo 125 rentgenových snímků hrudníku za sekundu. Tato architektura řeší výpočetní nároky různých datově náročných úkolů, například operativního zpravodajství a sledování, analýzy a předpovídání epidemiologických trendů, analýzy poruch letadel a lodí, prediktivního řízení silničního provozu, předpovídání počasí a chování oceánů nebo virtuálního navrhování.

Mezi cílové aplikace 10gigabitové technologie společností Sun Microsystems a Boeing patří experimentální analýza a simulace ve vědeckých oborech, jako je fyzika vysokých energií, modelování klimatu, seizmologie, astronomie, lidská genomika a vývoj nanometrických elektronických přístrojů. V podobných oborech je potřeba v komunitě stovek nebo tisíců badatelů po celém světě sdílet rozsáhlé datové sady.

Tito výzkumníci potřebují být schopni přenášet rozsáhlé dílčí celky hlavních datových sad na místní servery nebo jiné vzdálené počítače pro zpracování. Úspěch a pokračující rozšiřování takto vyspělého sdílení dat silně závisí na vysoce výkonném získávání, přenosech a ukládání dat pro účely sběru informací, zpracování, vizualizace a simulace v reálném čase.

„Tato spolupráce nám umožní poskytovat našim odběratelům geoprostorové a zpravodajské snímky rychleji, ekonomičtěji a ve vyšším rozlišení než kdy v minulosti,“ řekl Brian Knutsen, ředitel Boeing Mission Systems, centra společnosti Boeing pro sběr dat, zpracování snímků a archivaci. „Boeing se i po 50 letech ve službách Národního úřadu pro geoprostorové zpravodajství (NGA) stále drží závazku vůči této důležité komunitě zákazníků. S potěšením u našich produktů a služeb využíváme odbornost Sunu na poli otevřených architektur.“ „Stále více organizací potřebuje výpočetní architekturu, která umožňuje v reálném čase přistupovat k datům rychlostí 10 gigabitů za sekundu,“ řekl Evan Harrigan, hlavní inženýr společnosti Sun Microsystems. „Sun a Boeing navrhli architekturu, jež zajišťuje přístup v reálném čase i dostatečnou redundanci, takže v ní neexistuje jediný bod selhání.“

Využití otevřených standardů u nové architektury umožňuje rychlé připojení k externím zdrojům dat, což usnadňuje opakované využití stávajících technologií v různých organizacích a odvětvích.

Tuto vysoce výkonnou a spolehlivou architekturu úspěšně otestoval, integroval a vyladil tým odborníků společností Boeing a Sun Microsystems. Jedná se tak o jedno z prvních komerčních řešení na trhu, které splňuje nároky na sběr dat v reálném čase.

Architekturu tvoří následující komponenty: Server Sun Fire E25K, diskové úložiště Sun StorageTek Flexline FLX380, přepínač Cisco 9509 Fiber Optic Director, operační systém Solaris, software Sun StorageTek QFS pro vysokorychlostní přístup k datům, Tivoli SANergy pro simultánní čtení a zápis dat, Boeing Mission Systems Integration Services, Sun Professional Services.

Vitalia.cz: Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Podnikatel.cz: S.r.o. využívá cizí auto. Jak je to s daněmi?

S.r.o. využívá cizí auto. Jak je to s daněmi?

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

DigiZone.cz: Další dva kanály nabídnou HbbTV

Další dva kanály nabídnou HbbTV

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Měšec.cz: Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky