Sun Microsystems a Greenplum uvádějí první komerční open source aplikaci datového skladu

27. 7. 2006

[Tisková zpráva] SANTA CLARA, Kalifornie, a SAN MATEO, Kalifornie – 26. července 2006, PRAHA – 27. července 2006 – Společnosti Sun Microsystems, Inc. (Nasdaq: SUNW) a Greenplum uvolnily první aplikaci datového skladu vytvořenou na základě open source softwaru a systémů určených pro všeobecné použití. Jejím jádrem jsou systémy Solaris 10 (OS) a PostgreSQL, což jsou vyspělé produkty open source vývoje. Toto přelomové řešení nabízí o dva řády výhodnější poměr ceny a výkonu než konkurence.

Jako první aplikace datového skladu od předního dodavatele systémů slučuje toto řešení v jedné hotové aplikaci nový datový server Sun Fire X4500, založený na dvoujádrových procesorech AMD Opteron, s výrazně paralelní distribucí systémů PostgreSQL a Bizgres MPP společnosti Greenplum, a je tak schopno analyzovat stovky terabytů obchodních údajů při výhodnějším poměru ceny a výkonu, než jakýkoli jiný produkt dostupný na trhu.

Aplikace datového skladu využívá vysoké datové propustnosti a hustoty uložení dat serveru Sun Fire X4500 s procesory AMD Opteron a architektury paralelní databáze Scale-Everything™ společnosti Greenplum k tomu, aby přesunula zpracování dat do blízkosti jejich uložení, čímž se výrazně zvyšuje výkon systému – na deseti až 50násobek proti stávajícím systémům. Díky svému unikátnímu návrhu Query-In-Storage™ je toto řešení schopno prozkoumat 1 terabyte dat během necelých 60 sekund, navíc může být snadno rozšířeno na stovky terabytů využitelného datového prostoru. Systém datového skladu je také energeticky nejúčinnějším řešením svého oboru – jeho spotřeba činí pouhých 90 W na terabyte.

„Tato aplikace datového skladu je důkazem síly open source technologií a systémů pro všeobecné využití a nastavuje nové ekonomické hledisko analýzy dat. Nepochybně přiměje jak naše zákazníky, tak naše konkurenty, aby si jí nejen všimli, ale aby ji vzali na vědomí,“ řekl John Fowler, výkonný viceprezident Systems Group společnosti Sun Microsystems. „Blesková rychlost tohoto řešení je nabídkou pro společnosti, které chtějí zvládat neustále rostoucí objem dat uvnitř svých sítí.“

„Cílem společnosti Greenplum je umožnit jiným společnostem zvládat nesmírné objemy informací a především je moci využít. Toto je první aplikace svého oboru, která je umožňuje splnění tohoto úkolu,“ řekl Scott Yara, prezident společnosti Greenplum. „Je nám ctí spolupracovat se společností Sun Microsystems, která je ideálním partnerem k uskutečnění revoluce na trhu aplikací datových skladů a k naplnění očekávání, která společnosti vkládají do business intelligence.“

„MLB.com neustále posouvala hranice možností technologií, aby podpořila širokou základnu našich příznivců po celém světě. Protože shromažďujeme údaje o každém jednotlivém hřišti, na němž se hraje některé z každoročních 2430 utkání, potřebujeme značný výkon, abychom byli vůbec schopni data zpracovat a zpřístupnit,“ řekl Justin Shaffer, SVP společnosti New Media, MLB Advanced Media. „Nová aplikace datového skladu od Sun Microsystems a Greenplum je mimořádně vzrušující a má potenciál odkrýt nám nové cesty, jimiž by MLB.com mohla sdílet informace s našimi zákazníky a partnery.“

Jádrem řešení je operační systém Solaris 10, který převzal všechny výhody souborového systému Solaris ZFS 1.0. Základem systému Solaris ZFS je transakční objektový model, který odstraňuje většinu tradičních nedostatků spojených se vstupně-výstupními operacemi, což vede k výraznému nárůstu výkonu.

Toto řešení navíc nabízí i další výhody:

• Výkon – důsledně paralelní zpracování umožněné výkonovými výhodami procesorů AMD Opteron s architekturou Direct Connect Architecture, které využívají vysoce výkonného propojení a přenášejí výpočetní výkon tam, kde jsou data uložena. Výkon tak 10× až 50× přesahuje výkon tradičních řešení datových skladů, a to jak při přenosu dat, tak i při vyhledávání.
  • Otevřenost – základem je nejlepší open source software – Solaris OS, PostgreSQL a Solaris ZFS. Podpora standardů a rozhraní (SQL, ODBC, JDBC).
  • Cena – nejnižší pořizovací náklady a náklady na správu na trhu na úrovni nižší než 20,000 USD na využitelný terabyte. Nižší prostorová náročnost (až 50 TB v jednom racku) a nižší spotřeba energie (4,5 kW na rack) snižují provozní náklady.
  • Snadnost použití – integrovaná a hotová aplikace výrazně snižuje složitost systému, usnadňuje jeho implementaci i údržbu.
  • Spolehlivost a škálovatelnost – robustní ochranné a zrcadlové funkce umožňují trvalý provoz bez výpadku. Dynamické přičleňování dalších uzlů umožňuje rozšiřování do řádu stovek terabytů.
  • Podpora – využívá celosvětovou podporu společnosti Sun Microsystems, která pracuje nepřetržitě a zajišťuje tak i nepřetržitý a bezvýpadkový provoz aplikací.

„Jak společnost O’Reilly neustále zvyšuje využití kolektivní výměny informací na webu k lepšímu pochopení technologických odvětví a směrů jejich vývoje, nabývá schopnost rychle a efektivně analyzovat značné objemy dat neustále na významu,“ řekl Tim O’Reilly, CEO společnosti O’Reilly Media. „Touto aplikací datového skaldu jsme nadšeni, protože může změnit způsob, jakým společnosti uvažují o zpracování velkých objemů dat. V nové epoše Web 2.0 se data stanou novým „Intel Inside“. Společnosti Sun Microsystems a Greenplum společně vytvářejí vzrušující technologie založené na open source produktech, které se stanou hnací silou nové generace společností a služeb.“

Data Warehouse Appliance bude dostupná v průběhu tohoto čtvrtletí. Základní konfigurace poskytne využitelný databázový prostor 10, 40 nebo 100 TB. Ceny za 40 TB a 100 TB začínají na úrovni 15 000 USD za využitelný terabyte, zatímco cena za 10 TB konfiguraci začíná na 25 000 USD za využitelný terabyte. Ideálními obory pro toto řešení jsou například telekomunikace, finanční služby, maloobchod a internetové služby. Podrobnější informace jsou uvedeny na webových stránkách http://www.sun­.com/bidw.

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Lupa.cz: Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube