Sun Microsystems a komunita NetBeans představují NetBeans 5.5

[Tisková zpráva] Rozšiřující balíčky, jimiž k vývoji NetBeans 5.5 přispěl Sun, poskytují vývojářům další funkce pro vytváření podnikových aplikací, mobilních aplikací, profilů, vývoj v jazycích C/C++ a vizuální vývoj webových aplikací. NetBeans 5.5 je jediné volně dostupné vývojové prostředí s komplexní podporou platformy Java EE 5.

SANTA CLARA, Kalifornie – 30. října 2006, PRAHA – 7. listopadu 2006 – Společnost Sun Microsystems, Inc. (Nasdaq: SUNW), tvůrce a hlavní propagátor technologie Java, společně s komunitou NetBeans oznámila všeobecnou dostupnost integrovaného vývojového prostředí NetBeans 5.5 na webu www.netbeans.org. NetBeans 5.5 je první a jediné volně dostupné vývojové prostředí, které nabízí komplexní podporu platformy Java EE 5, průmyslového standardu pro vývoj přenosných, robustních, škálovatelných a bezpečných serverových aplikací. NetBeans 5.5 obsahuje řadu nových funkcí, například nástroje pro práci v rámci specifikací Java Persistence API a JAX WS 2.0, podporu technologie Subversion a vylepšení nástroje NetBeans GUI Builder (dříve známého jako Project Matisse). Na vývoji NetBeans se významným způsobem podílí i Pražské vývojové centrum společnosti Sun Microsystems.

NetBeans 5.5 je snadno použitelný nástroj pro vývoj Java aplikací a funkčně bohatých klientských aplikací na platformě NetBeans. Vývojové nástroje NetBeans 5.5 zaručují jednotný vzhled a chování aplikací implementovaných na následujících platformách: Solaris a další distribuce kódu OpenSolaris, GNU/Linux, Microsoft Windows a Apple Macintosh OS X. NetBeans 5.5 také poskytuje komplexní podporu technologií Java Platform Standard Edition (Java SE), Java Platform Enterprise Edition (Java EE) a Java Platform Micro Edition (Java ME).

Sun zároveň oznamuje simultánní vydání pěti rozšiřujících balíčků pro NetBeans 5.5. Jedná se o tyto balíčky s přidanou hodnotou: NetBeans Enterprise Pack, NetBeans Mobility Pack, NetBeans Profiler 5.5 Pack a také předběžné verze balíčků NetBeans Visual Web Pack (odvozený od nástroje Sun Java Studio Creator) a NetBeans C/C++ Pack (beta).

„Vydání vývojového prostředí NetBeans 5.5 a rozšiřujících balíčků je skvělým příkladem ohromného úspěchu open source projektů Sunu,“ řekla Laurie Tolson, viceprezidentka společnosti Sun Microsystems pro vývojové produkty a programy na platformě Java. „Komunita aktivních uživatelů NetBeans se za poslední dva roky rozrostla šestinásobně a očekáváme, že tato dynamika bude pokračovat, protože NetBeans 5.5 přináší nástroje, které vývojáři potřebují k produktivnějšímu vývoji softwaru.“ Technologie obsažené v doplňkových balíčcích:

• NetBeans Enterprise Pack rozšiřuje vývojové prostředí NetBeans o všechny nástroje potřebné pro psaní, testování, zabezpečení a ladění aplikací SOA využívajících XML, BPEL a webové služby založené na platformě Java.
  • NetBeans Mobility Pack 5.5 přináší podporu specifikace JSR-226, která umožňuje vývojářům využívat v aplikacích Java ME vektorovou grafiku SVG. Další důležitou výhodou je možnost vytvářet a spouštět testy Java ME Unit pomocí vývojového prostředí a integrovaných emulátorů.
  • NetBeans Profiler 5.5 přidává podporu několika nových spouštěcích prostředí a funkce, které zjednodušují profilování komponent EJB (Enterprise Java Beans).
  • NetBeans Visual Web Pack (technology preview) umožňuje vývojářům vizuálně a snadno vyvíjet webové aplikace založené na standardech. Nabízí bohaté prostředí pro vizuální návrh a prvotřídní podporu komponent JavaServer Faces odpovídajících specifikaci Ajax. NetBeans Visual Web Pack výrazně pomůže vývojářům s vývojem webových aplikací další generace.
  • NetBeans C/C++ Pack (beta) umožňuje vyvíjet v prostředí NetBeans aplikace v jazyce C/C++. Vývojáři C/C++ tak mohou při vývoji nativních aplikací používat NetBeans v kombinaci s dalšími kompilátory a nástroji.

Laurie Tolson dále pokračuje: „Vzhledem k rozšiřování komunity vývojového prostředí NetBeans a k rozšířené sadě funkcí, které nabízejí doplňkové balíčky, se platforma NetBeans prosazuje jako prémiový nástroj pro poskytování řešení komunitě vývojářů.“

Technická podpora pro NetBeans je k dispozici prostřednictvím programu služeb vývojářům Sun Developer Expert Assistance. Programy Developer Services Sunu nabízejí vývojářům, kteří pracují s technologií Java a systémem Solaris, ucelenou vývojovou nápovědu, produktovou podporu, aktualizace a školení, jež šetří čas a minimalizují rizika v průběhu celého životního cyklu aplikací – od vývoje až po nasazení. Vývojáři se mohou k programu Sun Developer Network bezplatně připojit registrací na webu http://develo­pers.sun.com/re­gister.

Dále Sun oznámil rozšíření aktuálního programu NetBeans Partner pro společnosti, které vytvářejí doplňky vývojového prostředí NetBeans a doporučují NetBeans svým vývojovým komunitám. Rozšířený program NetBeans Strategic Partner nabízí této rostoucí komunitě nové marketingové výhody, technickou podporu a pobídky. Program NetBeans Partner, který byl formalizován v listopadu 2005, se rozrostl na více než 125 členských společností, které s využitím softwaru, služeb, nástrojů a školení Sunu pomáhají svým zákazníkům zavádět technologii NetBeans. Další informace o programu najdete na webu: http://www.net­beans.org/com­munity/partner­s/.

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Vitalia.cz: Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Vitalia.cz: To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Podnikatel.cz: Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?