Sun Microsystems dodává technologie televizní společnosti HBO

[Tisková zpráva] SANTA CLARA, Kalifornie – 25. dubna 2006, PRAHA – 3. května 2006 – Společnost Sun Microsystems, Inc. (Nasdaq: SUNW) oznámila, že Home Box Office (HBO), nejúspěšnější televizní síť v Americe a přední globální televizní společnost, vyvinula svou architekturu digitálního vysílání výhradně s použitím řešení workflow a úložných technologií Sunu. Vytvořením flexibilního, ekonomického a spolehlivého řešení vysílání obsahu prostřednictvím různých komunikačních kanálů prosazuje HBO v televizním průmyslu interaktivnější obchodní modely, v jejichž středu stojí divák.

HBO zavedlo technologii Sunu jako standard v rámci přechodu z vysílání z videokazet se standardním (SD) a vysokým rozlišením (HD) na serverový úložný a přehrávací systém, který zaručuje vysokou rychlost a 99,999procentní spolehlivost sítě 28 SD a 4 HD kanálů a zároveň podporuje vysílání programů na vyžádání. Nová architektura správy a vysílání digitálního obsahu je založena na úložných řešeních Sun StorEdge a Network Attached Storage (NAS), na operačním systému Solaris 10 a serverech Sun Fire, které jsou prostřednictvím technologie Sun Java integrovány s vysílacími systémy Grass Valley™ Profile® a K2™ společnosti Thomson (Euronext Paříž: 18453; NYSE: TMS).

Zábava nové generace
Novou infrastrukturu bude HBO využívat pro přehrávání vysílaných pořadů, služby videa na vyžádání a distribuci mobilního obsahu. Infrastruktura umožní televizní společnosti optimalizovat vysílání v sítích HBO a Cinemax, prostřednictvím kabelových operátorů a také na mobilní zařízení po celém světě. „Spolupráce s předními technologickými společnostmi jako Sun Microsystems a Grass Valley umožnila HBO vytvořit podmínky pro distribuci obsahu na široké spektrum přijímacích zařízení, aniž bychom museli pro každý distribuční kanál vytvářet samostatnou infrastrukturu. Díky tomu jsme schopni rychle reagovat na poptávku zákazníků, kteří chtějí mít kontrolu nad tím, kdy, kde a jak najdou a mohou sledovat vysoce kvalitní mediální obsah,“ řekl Charles Cataldo, senior viceprezident vysílacích a studiových provozů společnosti HBO a klíčový člen poradního výboru Sunu pro oblast médií a zábavy. „Úložné systémy Sunu nám umožňují s minimálními náklady distribuovat obsah v globálním měřítku. Java zajišťuje automatickou a optimalizovanou komunikaci mezi oddělenými systémy v pracovním toku a Solaris 10 slouží pro vysílání obsahu. Kombinace těchto součástí tvoří výjimečně kvalitní řešení, které zvyšuje efektivitu a zaručuje dlouhodobou spolehlivost naší distribuční sítě.“

Flexibilní a efektivní digitální vysílání
„Díky historii 35 let inovací v oblasti úložných systémů je v současnosti na řešeních Sunu uloženo 36 procent všech archivovaných dat na světě. Jak bylo prokázáno v případě HBO, úložná řešení Sunu poskytují vynikající alternativu tradičních páskových systémů vysílání,“ řekl Mark Canepa, výkonný viceprezident Sunu pro síťové úložné systémy. „Podařilo se nám dodat převratný výkon, který odpovídá vysokým datovým nárokům HBO, a zároveň poskytuje potřebné prostředky pracovního toku, nákladovou strukturu a agilnost pro rozvoj byznysu. Zejména řešení Sun NAS poskytují cenově dostupnou škálovatelnost, která umožňuje společnosti HBO distribuovat obsah prostřednictvím různých kanálů s nejnižšími možnými náklady.“

Škálovatelné a ekonomicky výhodné podnikové servery Sunu, jeho úložná řešení a technologie Java ideálně odpovídají náročným požadavkům HBO na propustnost, spolehlivost a možnost budoucího růstu digitálního úložiště programů.

HBO již v roce 2003 zavedlo technologie Sunu jako standard své sítě výroby signálu SD a za pouhých šest měsíců se mu vrátilo sto procent hodnoty investice. Kvůli podpoře obsahu ve vysokém rozlišení (HD) nedávno rozšířilo svou infrastrukturu o dva servery Sun Fire 6800 a úložný systém Sun StorEdge 9990 se 192 terabajty (TB) diskového prostoru. Dále nasadilo úložné řešení NAS Sun StorEdge 5310 s kapacitou 12 TB na podporu přenosů videa na vyžádání prostřednictvím linek ke kabelovým operátorům. Kromě toho HBO implementovalo cluster serverů Sun Fire V440 a diskové pole Sun StorEdge 3510 na podporu plánovací databáze Oracle se softwarem Sun StorEdge QFS pro správu souborů. „Jen několika málo centrům televizního vysílání, pokud vůbec nějakým, se podařilo spojit informační systém se systémem televizního vysílání, eliminovat videokazety a vytvořit plně digitální řešení toku a poskytování digitálních médií, které poskytuje uživatelům mnohem kvalitnější služby. Dlouhodobá spolupráce se Sunem pomáhá HBO dosahovat těchto cílů a udržovat si náskok před konkurencí,“ řekl Juan Dewar, viceprezident společnosti Sun Microsystems pro globální prodej v odvětví internetových služeb, médií a zábavy. „Naše výjimečná a komplexní nabídka, která zahrnuje úložné systémy, servery, Javu a klientské služby, poskytuje mediálním společnostem jako HBO výraznou konkurenční výhodu. Umožňuje jim totiž snáz a s nižšími náklady distribuovat obsah širšímu okruhu zájemců bez ohledu na to, zda pro jeho sledování používají mobil, notebook nebo televizi.“

Vitalia.cz: Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Vitalia.cz: Nejlepší obranou při nachlazení je útok

Nejlepší obranou při nachlazení je útok

Podnikatel.cz: Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

DigiZone.cz: Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Lupa.cz: Teletext je „internetem hipsterů“

Teletext je „internetem hipsterů“

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?