Sun Microsystems nastiňuje technologický plán pro platformu Java Standard Edition

SAN FRANCISCO – JavaOne – 27. června 2005, PRAHA – 13. července 2005 – Společnost Sun Microsystems, Inc. (NASDAQ: SUNW), tvůrce a hlavní propagátor technologie Java, nastínila vývojový plán pro platformu Java Standard Edition (Java SE), kterou chce do budoucna rozšířit o bohaté klientské funkce pro koncové uživatele, jednodušší a produktivnější programování pro vývojáře a lepší zabezpečení a výkon pro všechny.

Graham Hamilton, viceprezident Sunu, během zahajovacího projevu na desátém ročníku konference JavaOne, představil inovace plánované pro platformu Java SE v příštích třech letech a dvou chystaných verzích. Hamilton také vývojářům předvedl ukázku verze Java SE 6, která by se měla dostat na trh v létě 2006, a vyzval je, aby se přímo podíleli na určování její budoucí podoby revizemi zdrojového kódu, opravou chyb, implementací vlastností a spoluprací s inženýry Sunu na dalším zdokonalování Javy. Vývojáři se mohou ke komunitě připojit na adrese http://communi­ty.java.net/jdk. „Reagovali jsme na přání komunity, zpřístupnili náš kód a přitom zachovali kompatibilitu mezi platformami,“ řekl Hamilton. „Plán pro budoucí vývoj platformy Java SE zajistí její pozici flexibilní a otevřené platformy pro vývojáře a podniky. Chceme využít možností živého ekosystému více než 4,5 miliónu vývojářů.“

Následující vlastnosti platformy Java SE 6 budou k dispozici pro testování na webovém serveru vývojářské komunity java.net:

• Vylepšení vývoje: podpora webových služeb na straně klienta včetně přepracované podpory XML, nového skriptovacího stroje, podpory deklarativního programování s využitím anotací a jednoduššího programování JDBC.
  • Lepší prostředí pro koncového uživatele: implementace vzhledu a chování Windows Longhorn a možnost koexistovat s prostředím .NET Common Language Runtime (CLR), vylepšení softwaru Java Web Start a četná grafická vylepšení.
  • Vylepšení jádra systému: nové, jednodušší a rychlejší ověřování kódu, zdokonalené souborové rozhraní. Pro verzi Java SE 7 se uvažuje o následujících vlastnostech:
  • Optimalizovaný vývoj: Java SE 7 bude více využívat obecné výrazy v programovacím rozhraní Java Management Extensions (JMX) a pomocí anotací vývojářům zjednoduší a urychlí psaní komponent Mbeans. To přispěje k rychlejšímu uvádění produktů na trh a nižším nákladům na vývoj.
  • Snadná správa: Kód a prostředky technologie Java budou baleny do modulů, které budou identifikovat prostředky a závislosti a budou v reálném čase načítat aplikace. Pro vzdálenou správu platformy prostřednictvím API JMX se budou používat XML webové služby.
  • Aktualizace programovacího jazyka Java včetně přímé podpory datových typů XML.
  • Nová podpora dynamických jazyků.

O společnosti Sun Microsystems, Inc.
Sun se při vývoji technologií, na nichž fungují nejdůležitější trhy světa, drží jedinečné vize „The Network Is The Computer“ („Síť je počítačem“). Jeho filozofie sdílení inovací a budování komunit je v popředí další vlny vývoje počítačových systémů – věku participace. Sun působí ve více než 100 zemích světa. Více informací naleznete na webové adrese http://sun.com.

Sun, Sun Microsystems, logo Sun, Java, JavaOne, Java Community Process, JDK, JDBC, JVM, JMX, JPC a The Network Is The Computer jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky společnosti Sun Microsystems, Inc. ve Spojených státech a dalších zemích.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).