Sun Microsystems oznamuje dostupnost Java Platform Enterprise Edition 5

[Tisková zpráva] SAN FRANCISCO, Kalifornie, vývojářská konference JavaOne – 16. května 2006, PRAHA – 1. června 2006 – Sun Microsystems, Inc. (Nasdaq: SUNW), tvůrce a hlavní propagátor technologie Java, uvedl platformu Java Enterprise Edition 5, nejvýznamnější update podnikové technologie Java za uplynulých šest let. Java EE 5 je nejvýznamnější platformou oboru pro tvorbu a instalaci podnikových webových služeb a komunita vývojářů ji považuje za nejoblíbenější pro využití technologií Java při tvorbě webových služeb. Platformy Java Enterprise bylo staženo již více než 5 milionů kopií a její podporu zajišťuje více než 30 licencovaných partnerů, kteří na trh uvedli 28 produktů kompatibilních s Java EE.

Platforma Java EE 5 (http://java.sun­.com/javaee) usnadňuje, urychluje a zlevňuje vývoj a podporuje všechny nejnovější technologie SOA, včetně významné revize programovacího modelu, aktualizovaných standardů webových služeb a zjednodušené tvorby webových aplikací. Platforma se skládá z Reference Implementation (RI – referenční implementace), Technology Compatibility Kit (TCK – sady pro kompatibilitu technologií) a Software Development Kit (SDK – vývojové sady pro software), která obsahuje volně šiřitelný Sun Java System Application Server Platform Edition 9.0 vyvinutý jako open source v rámci projektu GlassFish(SM), který je součástí komunity OpenJava EE. Zpětná kompatibilita platformy Java EE 5 s předchozími verzemi Java Enterprise chrání zkušenosti stávajících vývojářů pracujících v prostředí Java Enterprise a také investice již vložené do podnikových aplikací.

„Java EE 5 odstraňuje únavnou práci při tvorbě aplikací, zkracuje čas implementace aplikací do prostředí společnosti a umožňuje vývojářům, aby se soustředili na otázky logiky provozu,“ řekla Karen Padir, viceprezidentka společnosti Sun Microsystems pro platformu Enterprise Java. „Sun Java System Application Server Platform Edition 9.0 je prvním robustním komerčním aplikačním serverem pro Java EE 5 a stoprocentně vychází z open source projektu GlassFish, který je součástí komunity OpenJava EE.“

Java EE 5 SDK nově obsahuje podporu Business Process Execution Language (BPEL) a Business intelligence, což umožňuje sladění složitých obchodních procesů a činností napříč webovými službami, systémy, osobami i společnostmi. Společně s Java EE 5 SDK jsou k dispozici předběžné verze produktů SOA Starter Kit a NetBeans Enterprise Pack 5.5. SOA Starter Kit obsahuje beta verzi OpenJava ESB, která představuje standardní způsob implementace složkových služeb a integračních rámců pro společnosti založených na protokolech webových služeb a otevřených standardech. Produkt NetBeans Enterprise Developer Pack 5.5 přináší vývojářům přístup k nástrojům, které umožňují počáteční podporu vývoje aplikací pro Java EE 5, včetně webových modulů, modulů Enterprise Java Beans 3.0 a rozhraní Java Persistence API.