Sun Microsystems posiluje svoje zaměření na vývoj čipů

27. 4. 2007

[Tisková zpráva] SANTA CLARA, Kalifornie – 27. března 2007, PRAHA – 27. dubna 2007 – Společnost Sun Microsystems, Inc. (NASDAQ: SUNW) oznámila vytvoření skupiny Microelectronics, kterou povede výkonný viceprezident Dr. David Yen. Skupina mikroelektroniky bude dohlížet na vývoj v oblasti sítí, kryptografie a vysoce výkonných počítačových systémů a bude fungovat jako dodavatel dosavadní podnikové jednotky Sunu Systems. Kromě toho bude sloužit zákazníkům po celém světě. Yena na jeho dřívější pozici šéfa skupiny Storage nahradí senior viceprezident Sunu Jon Benson. Přímým nadřízeným Yena i Bensona bude Jonathan Schwartz, prezident a generální ředitel společnosti Sun Microsystems.

„Prosazování open source operačního systému Solaris na hardwaru Dell, HP a IBM dokazuje, že hodnota a atraktivita inovací Sunu přesahuje naše vlastní serverové a úložné produkty,“ řekl Schwartz. „Četné úspěchy, například rostoucí prodej serverů s vícevláknovými procesory UltraSPARC T1, dokončení předvýrobního návrhu procesoru Rock pro vysoce produktivní počítačové systémy a inovace projektu Neptune, otevírají pro naši technologii zcela nové trhy. Teď je načase podnítit stejný úspěch i u našich mikroelektronických produktů. Podobně jako u softwaru chceme odpoutáním našich čipů od výhradního spojení se systémy Sunu globálně pozvednout náš profil a rozšířit okruh příležitostí.“ Sun je již déle než 20 let lídrem ve vývoji špičkových křemíkových čipů, což se osvědčilo na konkurenčním náskoku mnoha generací produktů Sun. Od skupiny mikroelektroniky se očekávají nejrůznější inovace, například návrhy vysokorychlostních síťových čipů nebo další generace open source procesorů s multithreadingem.

Yen se ujímá vedení skupiny mikroelektroniky s 27letými zkušenostmi v oblasti technologického know-how, technické vize a podnikového řízení. V minulosti byl v Sunu například viceprezidentem a ředitelem divize podnikových serverů, výkonným viceprezidentem procesorových a síťových produktů a výkonným viceprezidentem škálovatelných systémů. V posledních pěti letech Yen úspěšně oživil firemní řadu serverů s procesory SPARC, přinesl do světa procesorů svou vizi vysoce propustných počítačových systémů (throughput computing) a podílel se na uvedení prvního ekologicky šetrného vícejádrového a vícevláknového open source mikroprocesoru UltraSPARC T1. Yen má titul Ph.D. v oblasti elektrotechniky a počítačového inženýrství a je držitelem tří amerických patentů.

Benson přebírá vedení skupiny úložných systémů, kde bude řídit vývoj páskových, SAN a archivačních řešení Sunu. V rámci předání vedení přejde portfolio řešení NAS a úložných zařízení – průnik technologií, které spadají pod systémy i úložiště – pod Johna Fowlera, který řídí podnikovou jednotku systémů. Využití odbornosti a procesů, které se uplatňují při vývoji serverů vedle systému Solaris, umožní Sunu vyvíjet ještě inovativnější, atraktivnější a konkurenceschop­nější produkty pro trh úložných řešení.

Benson, ostřílený odborník s 20letými zkušenostmi v odvětví úložných řešení, v poslední době zastával funkci viceprezidenta vývoje virtuálních úložišť a páskových řešení Sunu. Předtím byl viceprezidentem a ředitelem podnikové jednotky páskových produktů StorageTek. Na této pozici řídil architekturu a vývoj oceňovaných automatizačních systémů Sunu, například páskových knihoven Sun StorageTek SL8500 a SL500, za něž získal několik patentů. Benson je inženýrem elektrotechniky.

„Trh úložných řešení neustále roste z hlediska rozmanitosti i hodnoty a Sun stále pracuje na inovacích v konvergenci počítačových, úložných a síťových řešení,“ dodává Schwartz. „Jedině Sun je schopen pokrýt mainframové prostředí, a to našimi legendárními knihovnami SL8500 a páskovými jednotkami T10000 s podporou šifrování, i rozvíjející se trh open source zařízení NAS, a to serverem Sun Fire x4500 se systémem Solaris/ZFS. Plně zamýšlíme rozvíjet tato aktiva a posilovat naši pozici na globálním trhu s úložnými produkty.“

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Lupa.cz: Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

DigiZone.cz: HD programy ČT i v UPC Horizon

HD programy ČT i v UPC Horizon

DigiZone.cz: Flix TV má set-top box s HEVC

Flix TV má set-top box s HEVC

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Lupa.cz: Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?