Sun na konferenci Supercomputing 2007 prezentoval otevřené počítačové a úložné systémy s kapacitou v řádu petabajtů a petaflopů

[Tisková zpráva] RENO, Nevada, Supercomputing 2007 – 12. listopadu 2007, PRAHA – 20. listopadu 2007 – Společnost Sun Microsystems, Inc. (NASDAQ: JAVA) oznámila dva nové systémy, jež odpovídají na extrémní výpočetní, kapacitní a úložné nároky současných zákazníků, kteří pracují s vysoce výkonnými výpočetními aplikacemi. Sun Constellation System, první otevřené počítačové prostředí s kapacitou v řádu petabajtů a petaflopů, spojuje vysoce výkonný počítačový systém s velmi vysokou hustotou, síť, úložný systém a software do integrovaného řešení pro nejrůznější oblasti použití.

Sun Constellation System podporuje operační systémy Solaris, Linux a Windows a lze jej škálovat od clusterů pro podniková oddělení až po největší superpočítačové konfigurace pro řešení složitých výpočetních problémů. Systém Sun StorageTek 5800 je konstruován tak, aby zajistil dlouhodobé zachování, ochranu a integritu obrovských datových úložišť, v nichž se ve velké míře uplatňují metadata.

„Vyvinuli jsme a uvádíme na trh další velkou věc – otevřené počítačové a úložné platformy s nesmírně škálovatelnou architekturou, jež přináší výkon průmyslových počítačových systémů do clusterů menších oddělení i do petaflopových prostředí,“ řekl John Fowler, výkonný viceprezident Systems Group společnosti Sun Microsystems.

Sun na konferenci Supercomputing 2007 v Reno ve státě Nevada demonstroval řadu produktů, služeb a řešení pro vysoce výkonná počítačová prostředí od serverů po software, systémy souborů, úložná řešení i archivační pásková zařízení. Zároveň zde představil následující nové systémy:

Sun Constellation System
Sun Constellation System je nejškálovatelnější vysoce výkonná počítačová architektura na světě, která je postavena na otevřených standardech a standardizovaných součástech. Systém lze škálovat od clusterů podnikových oddělení až po systémy s výkonem v řádu petaflopů. Skládá se z počítačových uzlů a přepínačů s vysokou hustotou Infiniband a velmi výkonných úložných zařízení.

Sun Constellation System tvoří následující inovativní komponenty:

• Modulární systém Sun Blade 6048 – platforma blade serverů s vysokou hustotou, jež podporuje procesory SPARC, AMD Opteron a Intel Xeon a standardizované operační systémy včetně Solarisu a Linuxu. Fotografie produktu najdete zde.
  • Sun Datacenter Switch 3456 – první přepínač pro petaflopové systémy v jediném šasi, který poskytuje 12× vyšší kapacitu než největší současný přepínač Infiniband. Sun Constellation System díky němu vyžaduje 1/6 kabelů, co konkurenční systémy. Tento přepínač snižuje počet potřebných přepínacích prvků Infiniband až v poměru 300:1, což zjednodušuje návrh a správu vysoce výkonných clusterů. Fotografie produktu najdete zde.
  • Úložné systémy s vysokou propustností a hustotou, vysokokapacitní páskový archiv v uceleném, hierarchickém úložném řešení s automatickým a bezešvým přenosem, který zajišťuje optimální umístění dat.
  • Nové služby Sun Datacenter Express Services for HPC, jež lze zkombinovat se službami integrace ve výrobě prostřednictvím programu Sun Customer Ready, představují komplexní, integrované řešení, které snižuje náklady a komplikace spojené s pořízením a správou vysoce výkonné počítačové infrastruktury.

Další informace o řešení Sun Constellation System najdete na webu: www.sun.com/sun­constellation­system