Sun oznamuje revoluční verzi technologie Java – Java Standard Edition 6

19. 12. 2006

[Tisková zpráva] Nová verze přináší zásadní vylepšení pro vývoj webových služeb a technologií web 2.0, podporu dynamických jazyků, systému Windows Vista a nástroje NetBeans.

LONDÝN – 11. prosince 2006, PRAHA – 19. prosince 2006 – Společnost Sun Microsystems, Inc. (NASDAQ: SUNW), tvůrce technologie Java a operačního systému Solaris a také přední světový přispěvatel otevřeného zdrojového kódu, oznámila dostupnost platformy Java Standard Edition 6 (Java SE 6). Verze Java SE 6 je výsledkem více než dvouleté vývojové práce napříč celým softwarovým průmyslem, který zahrnoval otevřené revize, týdenní vývojové verze a intenzivní spolupráci mezi inženýry Sunu a více než 330 externími vývojáři. Vývojáři, kteří mají zájem začít s platformou Java SE 6 okamžitě pracovat, mohou využít novou verzi integrovaného vývojového prostředí NetBeans 5.5, která plně podporuje všechny nové vlastnosti platformy Java SE 6.

Java SE 6 usnadňuje a urychluje vývoj softwaru, snižuje související náklady a přináší dokonalejší funkčnost pro webové služby, podporu dynamických jazyků, diagnostické funkce a lepší podporu pro desktopové aplikace. Se Sunem spolupracovalo více než 160 společností, které testovaly na platformě Java SE 6 své aplikace založené na technologii Java, aby pomohly zaručit kompatibilitu, stabilitu a optimální výkon vydaného softwaru Java SE 6. Zpětná kompatibilita verze Java SE 6 s předchozími verzemi zaručuje, že vývojáři Java softwaru u ní budou moci využívat své současné znalosti, a také chrání dřívější investice zákazníků do technologie Java. Podrobnější informace a software ke stažení pro verzi Java SE 6 najdete na webu: http://java.sun­.com/javase/6.

Kombinace nové platformy Java SE 6 a vývojového prostředí NetBeans 5.5 poskytuje vývojářům spolehlivou, otevřenou, kompatibilní a vysoce výkonnou podporu pro rychlejší a jednodušší dodávání aplikací založených na technologii Java. NetBeans představuje vysoce výkonné, modulární, rozšiřitelné a multiplatformní integrované vývojové prostředí, které urychluje vývoj aplikací a webových služeb založených na platformě Java SE 6. Vývojové prostředí NetBeans je dostupné ke stažení spolu s platformou Java SE 6 na webu http://java.sun­.com/javase/dow­nloads nebo samostatně na webu http://www.net­beans.org.

„Java je nyní více než kdy v minulosti velice silnou platformou pro vývojáře i dodavatele softwaru a vývojové prostředí NetBeans nabízí vývojářům nejlepší způsob, jak využít veškerou novou funkčnost verze Java SE 6. S rozšířenou podporou dynamických jazyků a webových služeb je platforma Java SE 6 optimalizována pro vytváření aplikací a služeb pro web 2.0,“ řekl Rich Green, výkonný viceprezident Sun Microsystems pro software. „Do budoucna bude další vývoj platformy Java SE definovat projekt OpenJDK a těšíme se na ještě užší spolupráci s komunitou vývojářů u příští verze platformy Java SE.“

Web 2.0
Software Java SE 6 pomáhá vývojářům při rychlejším vývoji webových, dynamických aplikací pro online spolupráci. Obsahuje totiž novou podporu a programové rozhraní, umožňující kombinovat Javu s dynamickými skriptovacími jazyky jako PHP, Python, Ruby nebo JavaScript. Sun také vytvořil kolekci skriptovacích jader, která jsou k dispozici na webu http://scriptin­g.dev.java.net a přímo součástí platformy Java SE 6 je jádro Rhino pro zpracování JavaScriptu. Dále Java SE 6 obsahuje úplné klientské prostředí pro webové služby a podporuje nejnovější specifikace webových služeb jako JAX-WS 2.0, JAXB 2.0, STAX a JAXP.

Diagnostika, monitorování a správa
Platforma Java SE 6 poskytuje rozšířené nástroje pro diagnostiku, správu a monitorování aplikací a také obsahuje podporu technologií NetBeans Profiler 5.5 a Solaris DTrace, což je komplexní podpora dynamického trasování, která je součástí operačního systému Solaris 10. Java SE 6 usnadňuje vývoj rovněž aktualizovanými rozhraními nástrojů pro Java Virtual Machine (JVM) a Java Platform Debugger Architecture (JPDA).

Podnikový desktop
Verze Java SE 6 přináší podstatná vylepšení z hlediska prostředí osobních počítačů, která umožňují dokonaleji integrovat Java aplikace do celkového prostředí koncového uživatele. Pro rychlý vizuální vývoj interaktivních aplikací obsahuje platforma Java SE 6 nového správce rozložení, který je založen na nástroji NetBeans GUI Builder (dříve kódově označovaném Matisse). Java SE 6 také nabízí rozšířenou podporu nově uváděného systému Windows Vista.

„Vítáme vydání platformy Java SE 6 a její kompatibilitu se systémem Windows Vista, protože chceme, aby zákazníkům Windows bylo k dispozici kvalitní prostředí technologie Java,“ řekl Brad Goldberg, ředitel oddělení Windows Client ve společnosti Microsoft. „V průběhu vývoje jsme úzce spolupracovali se Sunem, abychom zajistili zachování kompatibility a interoperability mezi technologií Java, systémem Windows a novými verzemi prohlížeče Internet Explorer.“

Podpora a služby pro vývojáře
Vývojáři, kteří používají platformu Java SE 6 nebo vývojové nástroje a technologie Sunu pro platformu Java SE 6, mají nárok na podporu Sun Developer Services. Jedná se o ucelený program praktické porady pro vývojáře, podpory a aktualizací produktů, školicích a certifikačních programů (http://develo­pers.sun.com/ser­vices). K vydání verze Java SE 6 připravil Sun akční nabídku 60 dní neomezené bezplatné podpory k platformě Java SE 6 v rámci programu Sun Developer Expert Assistance. Sun Java MultiPlatform (JMP) Support (http://sun.com/ja­vasupport) nabízí komplexní podporu kriticky důležitých implementací technologie Java pro zákazníky s heterogenními počítačovými prostředími, pomáhá optimalizovat výkon aplikací a snižovat rizika. Kromě stávající roční nabídky nyní Sun nabízí také tříleté předplatné podpory JMP, jež pro zákazníky znamená nižší náklady. Členové programu Sun Developer Network (SDN) mají také nárok na 10procentní slevu z nového školicího kurzu k technologii Java SE 6. Vývojáři se mohou k programu SDN bezplatně připojit registrací na webu http://develo­pers.sun.com/re­gister.

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET