Sun představuje projekt Blackbox

31. 10. 2006

[Tisková zpráva] Řešení založené na kontejneru nabízí mimořádný poměr ceny a výkonu a umožňuje rychlou implementaci vysoce škálovatelných a efektivních prostředí. Sun představuje nejinovativnější virtualizované datacentrum pro implementace Web 2.0, rozšiřování datových center, řešení krizové reakce i lokalizované vysoce výkonné systémy

MENLO PARK, Kalifornie – 17. října 2006, PRAHA – 31. října 2006 – Společnost Sun Microsystems, Inc. (NASDAQ: SUNW) představila projekt Blackbox, systémovou inovaci, která zásadně změní ekonomickou stránku provozu datových center. Projekt Blackbox vychází z proslulých inovací a odbornosti Sunu v oblasti síťových řešení a nabízí společnostem jednoduché, modulární řešení infrastruktury datového centra, které lze okamžitě zprovoznit a vysoce efektivně provozovat. Tvoří jej počítačová, úložná a síťová infrastruktura, vysoce efektivní napájecí a chladicí komponenty a modulární jednotky založené na standardně dodávaných kontejnerech. Prototyp projektu Blackbox byl navržen tak, aby jej bylo možné rychle a flexibilně nasadit kdykoli a kdekoli.

„Prakticky každý manažer IT a začínající firma, se kterou se setkám, si stěžuje, jak je brzdí energetické a prostorové limity datového centra – současná řešení jednoznačně neodpovídají potřebám Webu 2.0,“ řekl Jonathan Schwartz, generální ředitel a prezident společnosti Sun Microsystems. „Místo, abychom se snažili zdokonalit současné datové centrum, u něhož se počítá s tím, že lidé budou počítačům dělat chůvu, vychází projekt Blackbox z nejrozšířenějšího průmyslového standardu – přepravního kontejneru. Ptáte se, jak můžeme na této základně vytvořit modulární, bezobslužná datová centra? Odpověď zní: Se setinovými počátečními náklady, pětinovými náklady na metr čtvereční a o 20 procent vyšší energetickou efektivitou jsme schopni dodat obrovskou výpočetní kapacitu – kdekoli na světě.“

Srdcem virtualizované infrastruktury Sunu je operační systém Solaris 10, který zajišťuje spolehlivý provoz jednoprocesorových serverů i vysoce výkonných počítačových prostředí s výkonem v řádu stovek teraflopů. Díky výkonu systému Solaris 10 v kombinaci se serverovými a úložnými technologiemi Sunu se může jeden Blackbox skládat až z 250 serverů Sun Fire, poskytovat pět petabajtů úložného prostoru a sedm terabajtů operační paměti.

Projekt Blackbox, jak byl navržen a vyvinut inženýry Sunu, je předem nakonfigurované, plně vybavené datové centrum, které je optimalizováno pro maximální hustotu, výkon a účinnost a také pro plnou recyklovatelnost. Provedení a technologie, které jej tvoří, nabízejí širokou řadu potenciálních nových možností použití, například:

• Rychlé zavádění řešení Web 2.0 – výpočetní prostředky pro společnosti, které dlouhodobě potřebují prostor v datovém centru, avšak nemají čas na jeho navržení nebo vybudování.
  • Vyspělé vojenské aplikace – lze je nasadit kdykoli a kdekoli.
  • Rozvojové země – přináší možnost okamžitého zprovoznění počítačového systému v místech, kde není k dispozici dostatečná elektrická a síťová infrastruktura pro vybudování tradičního datového centra.
  • Ropný průzkum a seizmické modelování – umožňuje zprovoznit vysoce výkonný počítačový systém prakticky na jakémkoli místě, od vrtných plošin na volném moři až po málo rozvinuté oblasti světa.
  • Využívání alternativních zdrojů energie – dává společnostem flexibilitu umístit datová centra tam, kde mohou lépe využívat alternativní zdroje energií a výhodnější sazby.

Projekt Blackbox se v tuto chvíli nachází ve fázi pozdního prototypu. Sun začal spolupracovat s prvními zákazníky a s komerčním uvolněním počítá v polovině roku 2007. Další informace o projektu Blackbox jsou k dispozici na adrese: http://sun.com/blac­kbox.

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!