Sun Microsystems rozšiřuje první otevřenou platformu pro ukládání dat na světě novými službami a nástroji v operačním systému OpenSolaris

13. 5. 2008

[Tisková zpráva] S novými vývojovými nástroji a rozšířenými otevřenými úložnými službami Sun zahajuje novou fázi revoluce otevřených úložných systémů; svými kroky dále posiluje nejrychleji rostoucí open source komunitu na světě

SANTA CLARA, Kalifornie – 29. dubna 2008, PRAHA – 13. května 2008 – Společnost Sun Microsystems (NASDAQ: JAVA) představila nové vývojové nástroje a rozšířené profesionální služby, které pomohou vývojářům lépe využívat rostoucí open source komunitu, jež rychle mění ekonomické charakteristiky trhu s úložnými technologiemi. Více než 3 000 členů a přes 30 projektů aktivní a rostoucí komunity úložných technologií pro OpenSolaris je důkazem obliby open source alternativ k drahým proprietárním úložným řešením mezi vývojáři a společnostmi.

Podrobnější informace o revoluci v otevřených úložných technologiích najdou vývojáři na webu www.sun.com/o­penstorage, nebo se s nimi mohou přímo seznámit na webu www.opensolaris­.org/os/commu­nity/storage/.

Současné odvětví úložných technologií je stále převážně uzavřené a proprietární, takže většina zákazníků je závislá na produktech jediného určitého výrobce. Sun přinesl otevřením své platformy pro ukládání dat zákazníkům dramatický nárůst výkonu a poměru ceny a výkonu a zároveň vytvořil úplně nový svět pro vývojáře, kteří tak mohou vytvářet nové aplikace a inovace úložných řešení. Otevřené platformy umožňují vývojářům nasazovat a využívat hardware pro jiné účely jednoduchým přidáním nového softwaru – což proprietární řešení neumožňují.

„Odvětví ukládání dat prochází radikální transformací srovnatelnou s tou, ke které před deseti lety došlo na poli serverů,“ řekl John Fowler, výkonný viceprezident Systems Group společnosti Sun Microsystems. „Solaris, ZFS a práce komunity OpenSolaris poskytují robustní škálovatelnost na podnikové úrovni a skutečnou hodnotu. Nabízejí zákazníkům cenově dostupný způsob, jak využívat tyto otevřené architektury bez kompromisů v kvalitě nebo spolehlivosti.“

Základnu pro tento posun odvětví vybudoval Sun založením komunity OpenSolaris pro ukládání dat. Stávající produkty jako oblíbený server Sun Fire x4500 „Thumper“ – první hybridní server/úložný server – a systém souborů Solaris ZFS v operačním systému Solaris umožňují zákazníkům snížit náklady až o 90 % použitím open source softwaru na standardizovaných systémech.

Nové nástroje Sunu umožňují vývojářům nakonfigurovat úložný server do 10 minut Sun představil nové vývojové nástroje a praktické návody s přesnými pokyny k širokému spektru vývojových problémů. Nové nástroje, přehledná videa a doprovodné online příručky pomohou vývojářům rychle a efektivně vytvářet robustní úložné systémy:

• Konfigurace úložného serveru v operačním systému OpenSolaris za 10 minut nebo méně: v tomto praktickém návodu se vývojáři seznámí s jednoduchými příkazy systému Solaris pro úkoly správy dat, tj. ZFS, NFS, CIFS, COMSTAR. Další informace najdete na webu: http://develo­pers.sun.com/o­penstorage/ar­ticles/openso­laris_storage_ser­ver.html.
  • Jednoduchý postup vytvoření úložného zařízení připojeného k síti (NAS): tento návod popisuje postup, jak rychle a snadno vytvořit úložné zařízení s operačním systémem OpenSolaris. Přečtěte si, jak snadné to může být: http://blogs.sun­.com/icedawn/­.un navíc představil rozšířené služby pro urychlení vývoje otevřených úložných aplikací, které pomohou zákazníkům bezpečně přejít na otevřenou úložnou infrastrukturu. Ať již se jedná o návrh architektury otevřeného úložného systému při přechodu z proprietárního systému nebo při migraci dat, budou odborné technické služby Sunu rozšiřovat možnosti otevřených úložných systémů podle potřeb komunity.

Nové služby najdete na webu: www.sun.com/ser­vice/openstora­ge.

Zákazníci Sunu s otevřenými úložnými systémy ušetří
Gracenote, SearchForce, DigiTar, Joyent a další přední společnosti využívají otevřená úložná řešení Sunu jako server Sun Fire x4500 a technologii Solaris ZFS k překonání závislosti na drahých uzavřených systémech. Díky službám, vyspělým vývojovým nástrojům a komunitnímu přístupu Sunu k inovacím úložného softwaru a dalších aplikací šetří technický ředitel společnosti DigiTar Jason Williams čas a především náklady v datovém centru. Jeho blog si můžete přečíst zde: Jasonův blog. „Sun vytvořil platformu pro demokratizaci úložného odvětví,“ řekl Jason Williams, technický ředitel společnosti DigiTar. „Prostřednictvím komunity OpenSolaris pro ukládání dat jsme našli vhodnou úroveň podpory operačního systému, kterou potřebujeme pro fungování naší firmy, což nám šetří čas a peníze. Denně se zapojuji do života této komunity a v projektech, které vytvářejí nejdůležitější hráči v odvětví, vidím reálnou obchodní hodnotu.“

„S produkty Joyent Accelerator postavenými na systému OpenSolaris se nám podařilo škálovat náš systém na miliardu zobrazených stránek měsíčně,“ řekl Rod Boothby, viceprezident společnosti Joyent.

Ke komunitě Open Storage se připojují tisíce členů
Hnutí Open Storage vedené Sunem tvoří více než 3000 členů a v jeho rámci běží mnoho významných projektů (například SVM, UFS, NFS, ZFS atd.). Získalo si pozici jedné z nejrychleji rostoucích open source komunit na světě. Komunitě OpenSolaris věnovaly svůj software vedoucí společnosti úložného odvětví jako Hitachi Data Systems, Qlogic a Emulex. Mezi další účastníky komunity patří výrobci úložných řešení jako Nexenta, která na systému OpenSolaris a technologii ZFS postavila softwarové řešení NAS. Dále například poskytovatel školení vedených instruktory LiveAmmo využívá inovaci systému OpenSolaris z projektu COMSTAR k provozu nízkonákladové fibre channel infrastruktury SAN pro své zákazníky. Úložné technologie systému OpenSolaris využívají ve svých produktových nabídkách i různé další IT společnosti, například databázový lídr MySQL; dodavatelé řešení správy obsahu Drupal; Confluence a Alfresco; poskytovatel řešení řízení vztahů se zákazníky SugarCRM a další.

„Přesun společností směrem k otevřeným úložným řešením probíhá právě nyní. Jako aktivní člen komunity OpenSolaris od roku 2006 využíváme přednosti jádra Solarisu a inovace technologie ZFS v našem softwarovém řešení NexentaStor, které vůbec poprvé zpřístupňuje komukoli funkce ukládání dat na podnikové úrovni,“ řekl Even Powell, generální ředitel společnosti Nexenta. „V kombinaci se standardizovanými vysoce výkonnými a vysoce hustými úložnými servery šetří NexentaStor zákazníkům čas a peníze oproti zastaralým úložným systémům. A to v době, kdy data rostou rychleji, než by starší architektury a rozpočty našich podnikových zákazníků dokázaly zvládat.“

Další informace o partnerech najdete v tomto blogu Neotactics o společnosti Nexenta: http://neotac­tics.com/blog/te­chnology/stora­ge-storage-storage. Další informace najdete na webu www.sun.com/o­penstorage. Informace o možnostech zapojení se a věnování kódu do aktuálního projektu ukládání dat komunity OpenSolaris najdete na webu http://openso­laris.org/os/com­munity/storage/de­veloper/. Informace o nových úložných funkcích systému OpenSolaris najdete na webu http://openso­laris.org/os/com­munity/storage/ad­ministrator/.

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem