T-Mobile Czech Republic testuje DVB-H systém pro mobilní TV od společnosti Siemens

[Tisková zpráva] T-Mobile Czech Republic využívá řešení MDS (Media Delivery Solution) od společnosti Siemens pro pilotní provoz DVB-H systému, který proběhne v Praze v říjnu 2006. V tomto pilotním projektu nabídne T-Mobile svým zákazníkům deset různých TV programů.

V rámci pilotního provozu společnost T-Mobile nabídne ke sledování deset televizních kanálů, z toho 3 kódované a 7 nekódovaných: Jetix, Filmbox, National Geographic, TOP TV, Euronews, Óčko, Informační kanál pro turisty v angličtině od CzechTourism (upoutávky na zajímavá místa ČR a Prahy), ČT24, hudební kanál t-music a Playboy TV. Na rozdíl od řešení představeného na loňském veletrhu INVEX obsahuje pilotní systém DVB-H vysílací funkce ESG (Electronics Service Guide) a CAS (Conditional Access System). V průběhu pilotního provozu bude T-Mobile používat především mobilní DVB-H telefon od společnosti Motorola, který podporuje výše zmíněné ESG a CAS funkcionality. Dále bude demonstrována interoperabilita platformy s přístroji DVB-H od společnosti Samsung.

Implementace CAS v pilotním systému DVB-H nabízí propracovanou ochranu proti neautorizovanému příjmu vysílaných televizních kanálů bez registrace u mobilního operátora. Siemens poskytl své komponenty pro zakódování obsahu s plnou integrací se systémem podmíněného přístup na bázi SIM společnosti Nagravision a s DVB-H telefonem Motorola.

Jako součást pilotního řešení DVB-H nabízí Siemens servisní platformu obsahující komponenty v souladu s DVB-IPDC standarty, jako jsou například kódovací zařízení (encodery), zakódovací zařízení ISMAcryp (ISMAcryp scrambler) a ESG server. ESG server nabízí mobilním uživatelům např. listování v TV programu s doplňkovými informacemi o pořadech a další interaktivní služby, například hlasování či stahování vyzváněcích tónů. S těmito informacemi si uživatel může prostřednictvím aplikace ESG terminálu vybrat jednotlivé služby (např. televizní kanály) a položky (např. interaktivní tlačítka), o které má zájem.

Řešení Siemens Media Delivery Solution (MDS) nabízí konvergentní mobilní TV pro sítě UMTS, DVB-H a MBMS.