T-Mobile nasadil novou vysokokapacitní platformu Cisco CRS-1

[Tisková zpráva] Nová platforma přinese širší přenosové pásmo a nové hlasové, datové a multimediální služby

Praha, 24. listopadu 2009 – Tuzemský mobilní operátor T-Mobile nasadil novou páteřní IP síť od společnosti Cisco, která přinese jednotnou infrastrukturu pro mobilní sítě nové generace (3GPP Release 4). Díky nové platformě se 5,4 milionu zákazníků T-Mobile může těšit na vyšší přenosové rychlosti a nové hlasové, datové a multimediální služby, které budou přístupné „kdykoli, kdekoli“.

Spolupráce se společností Cisco je významnou součástí snahy T-Mobile připravit svou síť pro spuštění nových technologií, jako jsou například mobilní sítě nové generace či telefonní služby založené na bázi protokolu IP. Nasazení nové páteřní IP sítě od společnosti Cisco souvisí s projektem nazvaným „Dark Fibre“, který zahrnuje vybudování více než šesti tisíc kilometrů nové páteřní optické sítě, která nabídne kapacitu až 60×10 Gbit/s. Tato komplexní síť poskytne dostatečnou kapacitu budoucím aplikacím s vysokými nároky na šířku přenosového pásma.

Nová IP páteř založena na platformě Cisco® CRS-1 Carrier Routing System tvoří základ IP síťě nové generace (IP NGN) mobilního operátora T-Mobile.

Klíčová fakta / Zajímavosti:

• Rychlý nárůst datově náročných aplikací v mobilním internetu dostává do popředí zájmu mnoha operátorů podporu technologií využívajících protokol IP. Podle poslední studie Cisco Visual Networking Index objem dat přenesených prostřednictvím mobilního internetu každým rokem roste dvojnásobně a mezi roky 2008 až 2013 vzroste 66 krát. V roce 2013 bude navíc podle téže studie 64 procent mobilních přenosů tvořit samotné video. Tento trend odráží rovněž projekt 3rd Generation Partnership Project (3GPP), k jehož architekturám mnozí operátoři směřují.
  • Důvodem migrace na architekturu 3GPP Release 4 je snaha o splnění současných nároků kladených na výkon sítě a také potřeba přípravy na rychlý rozvoj v oblasti mobilního širokopásmového připojení, které zahrnuje High Speed Packet Access (HSPA) a služby 4G Long Term Evolution (LTE).
  • Cisco hraje v rozvoji a budování mobilního internetu významnou roli díky širokému portfoliu produktů pro IP infrastrukturu, které zahrnuje mimo jiné brány mobilních síti 3G a LTE, rádiové přístupové sítě (RAN) nebo páteřní sítě IP/MPLS.
  • V T-Mobile bylo implementováno například řešení MPLS páteře s vysokou dostupností využívající směrovače Cisco CRS-1 a Cisco XR 12400 a přepínače Cisco Catalyst® 6500. Všechny MPLS směrovače přitom řídí inovativní a vysoce spolehlivý operační systém Cisco IOS® XR. Celkové řešení umožňuje společnosti T-Mobile nabízet zákazníkům vysoce výkonné personalizované datové služby a tím odlišit vlastní nabídku od konkurence. Nové řešení rovněž umožní nasadit protokol IPv6 a vyrovnat se tak s očekávaným rapidním nárůstem počtu mobilních zařízení v síti.
  • Celý projekt byl navržen a implementován společností ICZ, která je v České republice certifikovaným Cisco Gold partnerem.
  • Platforma Cisco CRS-1 byla představena v květnu 2004 jako nová třída směrovacího systému navržená s ohledem na vysokou dostupnost, flexibilitu služeb a dlouhou životnost v síti operátora. Oproti podobným směrovačům na trhu umožňuje rovněž efektivnější využití prostoru a nižší spotřebu energie. Cisco CRS-1 byl prvním směrovačem, který dokázal posunout hranici propustnosti směrovače na více než 90 Terabitů za sekundu
  • Do dnešního dne bylo více než 300 zákazníkům po celém světě dodáno přes 3500 systémů Cisco CRS-1.

Citace:

• Frank Meywerk, výkonný ředitel Technického úseku ve společnosti T-Mobile:„Potřeba širokopásmových služeb je v současné době jedním z největších tahounů telekomunikačního sektoru. Zákazníci chtějí využívat rychlých datových služeb kdykoli a kdekoli – kontrolovat e-maily, stahovat informace a sdílet fotografie či videa se svými přáteli. Řešení od společnosti Cisco nám pomáhá tyto potřeby naplnit a připravit síť T-Mobile na úspěšnou implementaci technologie 4G v blízké budoucnosti.”
  • Alexander Winkler, generální ředitel Cisco Systems Česká republika: „Ještě donedávna se mobilní svět zaměřoval především na telefonní hovory či SMS. V současné době jsme však svědky neuvěřitelného zrychlení v šíření mobilních širokopásmových služeb. Faktory, které určují tento přechod, zahrnují nová výkonná zařízení, vysokorychlostní mobilní sítě optimalizované pro IP přenosy a zvyšující se oblibu sociálních sítí a aplikací umožňujících spolupráci typu Facebook, Flickr či Cisco WebEx Connect. V naší společnosti jsme hrdí na to, že můžeme T-Mobile na cestě do éry 4G podpořit.”

O společnosti T-Mobile Czech Republic
Společnost T-Mobile Czech Republic působí na českém trhu od roku 1996. Od svého založení klade důraz na kvalitu nabízených služeb a vynikající péči o své zákazníky. K 30. září 2009 společnost obsluhovala téměř 5,5 milionu zákazníků.

T-Mobile je operátorem veřejné mobilní komunikační sítě ve standardu GSM 900 MHz a 1800 MHz a zároveň je oprávněn provozovat síť UMTS. Tuto technologii třetí generace spustil jako první v České republice dne 19. října 2005 pod názvem Internet 4G.

T-Mobile je členem mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom. Zákazníci díky mezinárodnímu zázemí mohou v zahraničí počítat s dostupností služeb, na něž jsou zvyklí z domova, či využít jednotné a velmi výhodné ceny za volání.

Další informace o společnosti: www.t-press.cz nebo www.t-mobile.cz.

O společnosti ICZ
ICZ patří ve střední Evropě mezi přední hráče v oblasti softwarových a síťových řešení. Společnost nabízí služby založené na širokém spektru platforem a technologií, včetně vývoje zákaznických aplikací, stejně jako ochrany informací a bezpečnostních projektů. Informace o ICZ můžete nalézt na http://www.i.cz.

O Cisco Systems
Cisco (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti síťových služeb, které mění způsob, jakým se lidé připojují, komunikují spolu a spolupracují. Informace o společnosti Cisco lze nalézt na http://www.cis­co.com. Další zprávy lze nalézt na http://newsro­om.cisco.com.

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

DigiZone.cz: Kanál TA3 HD zahájil vysílání

Kanál TA3 HD zahájil vysílání

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Měšec.cz: Stavební spoření: alternativa i pro seniory

Stavební spoření: alternativa i pro seniory

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Vitalia.cz: Nejlepší obranou při nachlazení je útok

Nejlepší obranou při nachlazení je útok

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

DigiZone.cz: Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?

Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí