Tablet Intuos3 společnosti Wacom míří do vesmíru

[Tisková zpráva] Intuos3 je používán ve výzkumu v Mezinárodní vesmírné stanici

Společnost Wacom, přední výrobce tabletů, Interaktivních Pen Displejů a intuitivních rozhraní, dnes oznámila, že tablet Intuos3 A4 bude jako první použit ve vesmíru. Astronauti používají tablety s digitálními pery při řadě pokusů, kdy analyzují způsob vnímání vzdáleností a dimenzí po dobu, kdy jsou v Mezinárodní vesmírné stanici.

Na Zemi mohou lidé cítit a “vidět“ účinky gravitace na svém těle a okolí. Lidský mozek přirozeně počítá s gravitací při několika mozkových procesech, používaných pro orientaci, vizuální vnímání a motorickou kontrolu. U mikrogravitace však mnoho ‘normálních’ jevů chybí: předměty se vznášejí v prostoru a pojmy ‘nahoru’ a ‘dolu’ již nejsou relevantní. Výsledkem toho je, že mozek přijímá neznámou informaci. Mohlo by to znamenat, že poruchy, které astronauti zažívají, vznikají díky určitým procesům modifikovaným změnami gravitačního pole? Jak se mozek přizpůsobí?

Ve spojení s řadou výzkumných francouzských laboratoří, vyvinula francouzská vesmírná agentura CNES neurosenzorickou stimulační platformu, ‘SENS’, založenou na virtuální realitě. Tuto jednotku lze použít pro pokusy v neurovědě s tím, že se jich budou účastnit astronauti před, během a po letu v Mezinárodní vesmírné stanici.

Dva tablety Wacom Intuos3 A4 se využívají jako součást neurovědeckého výzkumného projektu s názvem ‘3D Space’. Cílem projektu ‘3D Space’ je zkoumat změny v mentální reprezentaci astronautů jejich okolního prostředí.

“Projekt 3D Space je určen k otestování hypotézy, že změněné vizuální vnímání má nepříznivý vliv na motorickou kontrolu,” vysvětluje Eric Lorigny, vývojář užitečného zatížení v agentuře CNES. “ Astronaut je požádán, aby na tabletu reprodukoval tvary nebo text. Tablet nám umožňuje zaznamenat a analyzovat reakce jak na zemi, tak ve vesmíru.”

Guido Möller, výrobní manažer profesionálních výrobků společnosti Wacom úzce spolupracoval s agenturou CNES: “Jedná se o klíčový milník v historii společnosti Wacom a jsme velmi hrdi na to, že si Evropská vesmírná agentura zvolila ke svému výzkumu právě Intuos3.”

Intuos3 je sérií deseti tabletů s digitálními pery, zacílených na profesionální uživatele. Používá se v různých oblastech počínaje designem až po lékařské aplikace. Každý tablet vykazuje rozlišení 5,080 dpi a patentované bezdrátové a bezbateriové pero společnosti Wacom vykazuje hodnotu 1,024 úrovní tlakové citlivosti. Intuos3 byl kvalifikován agenturou CNES pro použití ve vesmíru.