Z laboratoří IBM: Technologií „SMash“ odbourává IBM obavy ohledně zabezpečení webu 2.0

[Tisková zpráva] IBM věnuje technologii Secure Mashup organizaci OpenAjax Alliance

ARMONK, New York: Společnost IBM (NYSE: IBM) oznámila novou technologii pro zabezpečení webových aplikací typu „mashup,“ souhrnně označovaných jako web 2.0, které skládají do jediného zobrazení informace z různých zdrojů, jako jsou například webové servery, podnikové databáze nebo e-mailové servery. Takové aplikace jsou atraktivní pro podnikové uplatnění, neboť umožňují i netechnicky založeným uživatelům pohotově získat nový přehled o datech, která jsou již ve stávajících systémech uložena. Avšak podobně jako u všech webových iniciativ panují i zde oprávněné obavy ohledně zabezpečení stávajících informací.

Nová technologie z laboratoří IBM, která se kódově nazývá SMash, pomáhá firmám realizovat hodnotu těchto aplikací bez jakýchkoli bezpečnostních rizik. Jak naznačuje název, který vznikl jako zkratka „secure mashup,“ tato technologie umožňuje spojovat informace z různých zdrojů, ale udržuje je oddělené, takže škodlivý kód nemůže proniknout do podnikových systémů.

Aby jednotlivci i podniky mohli začít využívat vylepšenou technologii mashup, věnuje IBM technologii SMash organizaci OpenAjax Alliance. OpenAjax Alliance je organizace sdružující programátory open source projektů a společnosti používajících technologii Ajax, kterým záleží na úspěšném prosazení otevřených a interoperabilních webových technologií. IBM jako zakládající člen organizace OpenAjax Alliance dlouhodobě spolupracuje s dalšími softwarovými společnostmi na vytváření standardů, které podpoří inovace a široké prosazování technologií webu 2.0.

Prominentní tým IBM X-Force Security zveřejnil v únoru zjištění zprávy, která popisuje znepokojující nárůst sofistikovanosti útoků zločinců na webové prohlížeče po celém světě. Internetoví zločinci mohou podle zprávy napadením webového prohlížeče ukrást identitu uživatele a získat kontrolu nad jeho počítačem. A pokud vniknou do podnikového počítače, mohou ukrást citlivé firemní informace, nebo pomocí napadeného počítače získat přístup k dalšímu firemnímu majetku za firewallem.

Technologie SMash řeší klíčovou otázku zabezpečení webových aplikací tím, že udržuje kód a data z jednotlivých zdrojů oddělené a zároveň umožňuje kontrolovaně sdílet data prostřednictvím bezpečného komunikačního kanálu. Testy výkonu prokázaly, že technologii SMash lze úspěšně využívat ve složených podnikových aplikacích. Proto IBM plánuje začlenit technologii SMash do vybraných produktů WebSphere i do svého komerčního nástroje pro tvorbu složených aplikací Lotus Mashups, který by měl být uveden v létě. IBM Lotus Mashups je první komerční nástroj IBM pro vytváření podnikových složených aplikací, který umožní netechnickým uživatelům bezpečně vytvářet a sdílet aplikace typu mashup.

Budoucnost bezpečného webu 2.0
Pro novou fázi používání webu a vývoje aplikací potřebuje webová komunita společnou metodu přístupu k jakékoli dané aplikaci. IBM si uvědomuje, že neustálý vývoj technologií založených na standardech je klíčem k podnikovému využívání technologií webu 2.0.

Podrobný popis technologie SMash bude zveřejněn na 17. ročníku konference International World Wide Web, který se bude v dubnu konat v Pekingu.

O společnosti IBM
Více informací o IBM Web 2.0 iniciativě naleznete na webu: http://www-304.ibm.com/jct0300­2c/software/in­fo/web20/

Další informace o společnosti IBM najdete na webu: ibm.com/cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).