Telenor Networks podporuje rychlejší rozvoj xDSL v ČR

16. 9. 2004

Telenor Networks podporuje rychlejší rozvoj xDSL v ČR

Praha, 16. 9. 2004 – Telenor Networks nabízí svým velkoobchodním partnerům přístup k datovému toku (bitstream access). To umožňuje poskytovatelům vysokorychlostního připojení xDSL nastavit parametry jako je přenosová rychlost nebo agregace podle jejich představ a požadavků zákazníků bez závislosti na nastavení od velkoobchodního dodavatele.

„Telenor Networks se vždy snažil podporovat konkurenční prostředí, protože to považujeme za nutnou podmínku rozvoje širokopásmových služeb v České republice,“ říká Jiří Nykodým, obchodní ředitel Telenor Networks. „Přístup k datovému toku požadují poskytovatelé internetu již dlouho, jenže donedávna jediný velkoobchodní poskytovatel ADSL, Český Telecom, tuto metodu přístupu nikdy nenabídl. Těší nás, že jsme první, kdo bitstream access u nás nabízí,“ dodává Jiří Nykodým.

V nabídce Telenor Networks je nově také velkoobchodní produkt zaměřený především na zákazníky z řad domácností. Tento produkt, ADSL Bitstream Access, nabízí přístup k datovému toku s maximální rychlostí 2048/384 kb/s, kdy si operátor, například poskytovatel internetu, může určit potřebné parametry sám. „Operátoři se tak již nemusí odlišovat jen cenou, ale také různými typy služeb a mohou je doslova ušít svým zákazníkům na míru,“ vysvětluje výhody přístupu k datovému toku Jiří Nykodým. Bitstream access umožňuje také nabízet přenos hlasu, videa a dat jedním připojením, což ADSL v podobě známé od dominantního operátora neumožňuje.

Operátoři, kteří chtějí domácnostem nabízet již předdefinované varianty ADSL, si z nabídky Telenor Networks také vyberou. Službu ADSL určenou pro rezidenční zákazníky si totiž mohou pořídit také v rychlostních variantách 512/128 a 2048/384 kb/s, s agregací 1:40. Vedle ADSL pro domácnosti nabízí Telenor Networks i vysoce kvalitní ADSL pro firmy (agregace 1:20 a 1:4 s garancí minimální rychlosti) a symetrické SHDSL, tedy připojení se stejnou garantovanou přenosovou rychlostí v obou směrech. Tento typ připojení je možno použít jako přímou alternativu ke klasickým digitálním okruhům za mnohem přijatelnější nákupní cenu

Projekt xDSL by Telenor již vstoupil do své druhé fáze. Nyní Telenor Networks pokrývá přibližně 220 tisíc linek v širším centru Prahy. Do konce roku 2004 se zvýší dostupnost kvalitního vysokorychlostního připojení cca o 560 tisíc linek. Tyto linky pokryjí většinu Prahy a některá další velká města (Brno, Ostrava, Plzeň, Hradec Králové, Pardubice). Po dokončení celé druhé fáze budou tedy služby nabízené v rámci projektu xDSL by Telenor dostupné na 780 tisících linkách v šesti městech České republiky.

Pro další informace kontaktujte:

Hana Boháčová, Telenor Country Office ČR, V Celnici 10, Praha 1
Tel.: +420 296 355 111, GSM: +420 602 376 356, e-mail: hana.bohacova@te­lenor.com

Rostislav Kocman, Ogilvy Public Relations, Přívozní 2a, Praha 7, 170 00
Tel.: +420 221 998 242, GSM: +420 737 265 943, e-mail: rostislav.koc­man@ogilvy.com

O společnosti Telenor Networks s. r. o.

Společnost Telenor Networks s.r.o. je velkoobchodní poskytovatel širokopásmového přístupu a provozovatel pevné bezdrátové sítě v licencovaných pásmech v České republice. Služby pronájmu datových a hlasových okruhů, včetně integrovaných telekomunikačních řešení, nabízí prostřednictvím bezdrátové širokopásmové sítě FWA 26 GHz a na bázi technologie xDSL na pronajatém metalickém účastnickém vedení. Od začátku dubna 2004 je Telenor Networks také držitelem licence na provoz fixních bezdrátových sítí FWA v pásmu 28 GHz.

Zázemí mateřského holdingu Telenor, dosavadní zkušenosti s provozem sítě a individuální přístup dávají partnerům a zákazníkům společnosti Telenor Networks záruku stabilního a důvěryhodného partnera. Telenor Networks rozšiřuje uživatelům možnost volby mezi operátory a významně tak přispívá k další liberalizaci telekomunikačního prostředí v České republice.

O projektu xDSL by Telenor

Společnost Telenor Networks jako první telekomunikační operátor v ČR uzavřela v prosinci 2003 s Českým Telecomem Smlouvu o zpřístupnění metalického účastnického vedení. Díky tomu může na běžných telefonních linkách provozovat technologii xDSL ve své vlastní režii. V rámci svého projektu xDSL by Telenor tak Telenor Networks nabízí svým velkoobchodním partnerům a poskytovatelům internetových služeb (ISP) možnost zřízení širokopásmových služeb prostřednictvím vlastní technologie xDSL.

Spouštění projektu xDSL by Telenor zatím postupuje podle plánu. Pilotní provoz projektu, zahájený v letošním únoru 2004, přešel 1. června do běžného komerčního provozu. V současné chvíli nabízí Telenor Networks přístup téměř k 200 000 telefonním linkám v Praze. Do konce roku 2004 se má pokrytí rozšířit na 80% Prahy a do dalších měst ČR – Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Karlovy Vary, Liberec, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Olomouc, Ústí nad Labem a Zlín.

Zkratka xDSL (od: Digital Subscriber Line) představuje souhrnné označení pro rodinu příbuzných technologií, určených pro nasazení na již existující telefonní vedení (tzv. místní smyčku). Vytváří vysokorychlostní datový kanál, který lze využít například pro vysokorychlostní připojení k internetu nebo do privátní sítě. Skrze takovéto vysokorychlostní připojení pak uživatelé mohou například surfovat po internetu, stahovat různá data, ale také například telefonovat, a do budoucna i sledovat filmy nebo televizní pořady.

Více informací najdete na www.telenornet­works.cz.

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vitalia.cz: Jste stále nemocní? Chybí vám zinek

Jste stále nemocní? Chybí vám zinek

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

DigiZone.cz: Další dva kanály nabídnou HbbTV

Další dva kanály nabídnou HbbTV

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Podnikatel.cz: Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií