Telia připojuje k výzkumné síti GÉANT i pobaltské republiky

17. 12. 2001

Telia připojuje k výzkumné síti GÉANT i pobaltské republiky

Praha, 14. prosince 2001 – Společnost Telia International Carrier zajišťuje potřebnou kapacitu pro zapojení pobaltských států do pan-evropské výzkumné sítě GÉANT. Telia má dlouhodobou smlouvu se společností DANTE, která projekt koordinuje, a tento partnerský vztah se i nadále rozvíjí. Síť GÉANT poskytuje výkonnou infrastrukturu pro vysokorychlostní IP spojení mezi univerzitami po celé Evropě.

GÉANT je nejmodernější sítí svého druhu. Spojuje přes 3 000 výzkumných a vzdělávacích institucí více než ve 30 zemích. Prostřednictvím nové smlouvy se společností Telia International Carrier získají univerzity v Estonsku, Lotyšsku a Litvě přístup k síti GÉANT. Pobaltské státy původně k žádné takto rozsáhlé akademické síti připojeny nebyly.

„Jsme velmi rádi, že máme možnost nabídnout třem pobaltským republikám potřebnou kapacitu v podobě nejmodernější evropské páteřní sítě IP,“ říká Erik Heilborn, prezident společnosti Telia International Carrier.

Uzavření této smlouvy představuje jedinečný projekt spolupráce Telia International Carrier s provozovateli telekomunikací v pobaltských republikách, kterými jsou Estonian Telephone Company v Estonsku, Lattelekom v Lotyšsku a Lietuvos Telekomas v Litvě. Telia je jedním ze spoluvlastníků společností Estonian Telephone Company a Lietuvos Telekomas.

„Tato nová smlouva je významným krokem směrem k rozšíření sítě GÉANT o pobaltské státy,“ říká Erik Heilborn. „Díky ní získají studenti v Estonsku, Lotyšsku a Litvě stejnou možnost přístupu na internet jako studenti ostatních evropských zemí,“ dodává.

Pro nekomerční využití přístupu na internet prostřednictvím sítě GÉANT neexistují žádná omezení. Síť zajišťuje platformu, jejímž prostřednictvím si mohou výzkumní a vědečtí pracovníci všech oborů vyměňovat poznatky. Pomocí této sítě lze rovněž spouštět vysokokapacitní programy na více přístupových místech zároveň. Vědečtí pracovníci v různých zemích Evropy tak mohou spolupracovat na společných projektech, jako by seděli v jedné laboratoři.

„Jsem rád, že byla pražská pobočka Telia IC jakýmsi "předvojem“ tohoto rozšíření sítě GÉANT na východ. Zajištění konektivity mezi Prahou a Poznaní podstatně ulehčí prodloužení sítě GÉANT do pobaltských republik," říká technický ředitel Telia IC Czech Republic Tomáš Křešťák.

Stručně o Telia International Carrier

Telia International Carrier AB je 100% dceřiná společnost švédské telekomunikační firmy Telia, která zabezpečuje služby IP konektivity, hlasové služby a komunikační infrastrukturu a kapacitu. V současnosti je Telia IC předním evropským poskytovatelem IP konektivity do USA.

Telia IC vlastní síť optických kabelů Viking Network, která zajišťuje vysokokapacitní přenosovou šířku pásma a mezinárodní konektivitu po celém světě. Tato síť byla vybudována v rámci investičního projektu společnosti, který má za úkol do konce roku 2001 rozšířit pokrytí Telia IC ve Skandinávii, Evropě a USA. Evropská infrastruktura je navržena se síťovou topologií pro poskytování kompletního portfolia telekomunikačních služeb a IP konektivity ve všech významných městech. Na konci roku 2001 bude tato síť propojovat 50 evropských a amerických měst, přičemž by její předpokládaná délka měla dosáhnout 40 000 km.

Švédská společnost Telia je největším poskytovatelem Internetu v severoevropském telekomunikačním regionu. Spolu se svými pobočkami si po celém světě vytvořila silnou globální pozici. Zaměstnává 22 500 lidí a za rok 2000 dosáhla obratu ve výši více než 54 miliard švédských korun.

Máte-li zájem o podrobnější informace prosím kontaktujte:

Markéta Collins
Ewing Public Relations
Týnský dvůr 10, Praha 1
tel.: 02 2482 8065–8
fax: 02 2482 8456
e-mail: telia@ewingpr.cz

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO