Tieto vytváří podmínky pro implementaci nového mezinárodního standardu elektronické fakturace

[Tisková zpráva] Praha, Ostrava – 4. ledna 2011 – Služba elektronické fakturace společnosti Tieto podporuje nový standard ISO 20022 – Universal Financial Industry Message Scheme, vydaný v prosinci 2010. Tento standard, který vytváří podmínky pro globální implementaci a rozvoj předpisů pro elektronickou fakturaci a související elektronické služby, umožní zavést mezinárodní řešení elektronické fakturace namísto řešení národních nebo oborově specifických.

Společnost Tieto nabízí firmám standardizovanou službu elektronické fak­turace, která vyhovuje standardu ISO 20022 a podporuje vystavování i pří­jem faktur. Tuto službu již nyní může využívat všech 200 000 zákazníků společnosti Tieto i jejich partneři.

Nový standard elektronické  fakturace eliminuje problémy s technickou interoperabilitou mezi stávajícími standardy. Přispívá k větší jednoduchosti a efektivitě  elektronické fak­turace, k vyšší kvali­tě obsahu i k úspoře nákladů na uživatele. Implementace tohoto standardu zamezí zbytečným převodům, které jsou obvykle vyžadovány na straně odesílatele i příjemce faktur. Rovněž poskytuje solidní základnu pro další rozvoj služeb a digitalizaci obchodních transakcí v rámci globálních partnerství.

Stávající zákazníci řešení  elektronické fak­turace společnosti Tieto nemusí nijak měnit své operace. Veškeré převody, vyžadované novým standardem elektronické fakturace, provede jejich služba elektronické fakturace automaticky. Počítá se s tím, že standard ISO 20022 bude na mezinárodním trhu rychle implementován. Tieto bude pracovat na zajištění kontinuity stávajících služeb a jejich interoperability s řešeními, která již novému standardu vyhovují. Tento standard rovněž zaručuje kompatibilitu s jednotným platebním stykem SEPA (Single Euro Payment Area).

Merja Fischer, ředitelka společnosti Wärtsilä, poznamenala: „V oblasti finanční admi­nistrativy zvyšují elektro­nické služby efektivitu a produktivitu procesů objednávek a dodávek. To v důsledku přispívá  i k větší ziskovosti. Jsme přesvědčeni, že nový standard elektronické fakturace napomůže rozvoji mezinárodních partnerství, a tak podpoří i globální prosazování elektronické fakturace.“

Tapani Turunen, ředitel produktů  e-Trade ve společnosti Tieto, říká: „Při globálním obchodování je dodržování mezinárodních standardů nutností. Společnost Tieto je odhodlána podporovat dlouhodobý rozvoj a digitalizaci obchodních a finančních procesů.“ Turunen předsedá skupině ISO 20022 Trade Services Standards Evaluation Group, která prosazuje standardizaci ve finančním odvětví.

Více informací o novém standardu elektronické fak­turace je k dispozici na stránkách www.iso20022.org a www.tieto.com/i­so20022

O společnosti Tieto

Tieto je společnost poskytující  služby v oblasti IT, výzkumu a vývoje a poradenství. Se 17 000 odborníky jsme jedním z největších poskytovatelů IT služeb v severní Evropě a jsme přední světovou společností ve vybraných odvětvích. Tieto se zaměřuje na poskytování služeb velkým a středně velkým organizacím. Úzce spolupracujeme s řadou předních světových společností a organizací a rosteme společně s nimi. Akcie společnosti jsou obchodovány na burzách NASDAQ OMX v Helsinkách a Stockholmu. Další informace najdete na adrese www.tieto.cz.