Tisková zpráva Globe Internet

Tisková zpráva Globe Internet

Praha, 27. září 2001 – Dne 1. října přesně v 16:00 SELČ se začíná psát nová epocha internetu. Do provozu vstupuje nová vrcholová internetová doména – .INFO. Společnost Globe Internet, největší doménový registrátor v Česku, přichází s nabídkou bezplatné registrace této globální domény pro své klienty.

„Vzhledem k tomu, že se jedná od samotného počátku o doménové jméno určené pro globální využití, doporučujeme firemní klientele, aby neváhala s registrací svého obchodního jména v doméně .INFO. Od 1. října lze totiž registraci uskutečnit bez nutnosti prokazování existence ochranné známky, nebo jiných administrativních procedur, tedy na základě "first come-first serve“ filosofie, stejně jako je tomu dnes u .COM domén", říká Jakub Ditrich, společník Globe Internet.

„Bohužel ani této doméně se v přípravných fázích, kdy byla registrace umožněna pouze subjektům, kteří vlastní ochrannou známku totožnou s názvem domény, nevyhnuly spekulace. Je smutné, že se mezi spekulanty vyskytli i samotní registrátoři, jako například společnost Zoner Software, provozující web-hostingovou službu Czechia. Dle našich informací si Zoner před-registroval některé .INFO domény, ke kterým nevlastní ochranné známky. Tyto případy bude do konce tohoto roku světová organizace WIPO (World Intellectual Property Organization) řešit. Po nedávném zneužití české doménové databáze CZ.NIC pro zasílání nevyžádané pošty se jedná o další případ neférového jednání této firmy“, shrnuje Ditrich.

Pro ty, kdo ještě neprovozují stránky na internetu, připravilo Globe speciální balíček na adrese http://info.ser­very.cz, který obsahuje bezplatnou registraci .INFO domény na 2 roky a provoz WWW serveru na 2 roky se slevou až 25%. Cena samotné registrace .INFO domény byla stanovena na 1.250,– Kč na 2 roky (625,– Kč za rok).

Tři dny před spuštěním domény, kdy bylo již zastaveno přijímání nových před-registrací, je možné zjistit, že z žebříčku největších firem Czech Top 100 mají .INFO doménu zaregistrovánu pouze pobočky zahraničních firem v ČR a spol. Český Telecom.

„Novým doménám byla věnována široká informační kampaň nejen na internetu a před-registrační proces trval více než 3 měsíce a proto mě tento fakt velmi zaráží. Lze předpokládat, že doménová jména známých firem budou okamžitě obsazena spekulanty“, uzavírá Ditrich.

Kompletní informace o doméně .INFO lze nalézt na internetu na adrese http://info.do­meny.cz.

Kontakt:

Globe Internet, s.r.o.
Mgr. Jakub Ditrich
Tel.: +420 2 3536–5000
Fax: +420 2 3536–5009
e-mail: jakub.ditrich@glo­be.cz

Text této zprávy je v elektronické podobě umístěn na adrese: http://tz.globe.cz/

Detailní informace naleznete na: http://info.do­meny.cz Informace o společnosti Globe Internet a jejích službách získáte na adrese: http://globe.cz, grafické podklady a materiály společnosti hledejte na adrese: http://globe.cz/gra­fika/globe.