TrustPort jedním z pěti nejlepších antivirových výrobců

[Tisková zpráva] Brno, 16. 9. 2008 - Společnost TrustPort, výrobce softwaru pro bezpečnost počítačů a počítačových sítí, zaznamenala významný úspěch v nezávislých srovnávacích testech světových antivirů. Řešení pro uživatelské stanice, TrustPort Antivirus, se umístilo mezi špičkovými antivirovými produkty v srpnovém testu AV-Comparatives. TrustPort Antivirus získal nejvyšší ocenění AV-Comparatives Advanced+.

Komplexní test se týkal schopností antivirového programu při skenování na vyžádání uživatele. Zúčastnilo se ho celkem šestnáct známých světových výrobců se svými antivirovými produkty. Testování zahrnovalo detekci škodlivých kódů různého druhu, tedy klasických virů, makrovirů, skriptového malwaru, červů, backdoorů, trojanů a dalších.

První část testu obsahovala pouze virové vzorky za poslední rok. TrustPort Antivirus prokázal vynikající výsledky zejména v detekci klasických virů, kde dokázal odhalit 99,3 % vzorků, a dále v odhalování backdoorů (98,5 %), červů (97,8 %) a trojanů (97,2 %). Celkovým poměrem odhalených škodlivých kódů 97,2 % se TrustPort Antivirus umístil mezi pěti nejúspěšnějšími produkty.

Vynikající čtvrté místo obsadil TrustPort Antivirus, pokud se podíváme na souhrnný výsledek při detekci backdoorů, trojanů a ostatního malwaru, který činí 97,3 %. Jestliže započítáme také výsledky druhé části testu, v níž byly použity virové vzorky starší jednoho roku a mladší tří let, TrustPort Antivirus dokázal odhalit 98,7 % škodlivých kódů, což ho rovněž zařazuje mezi vítěznou pětici výrobců.

TrustPort Antivirus má funkcionalitu antiviru, antispamu a antispywaru. Prodává se samostatně nebo v rámci uceleného bezpečnostního balíku TrustPort PC Security, obsahujícího také osobní firewall, nástroje pro bezpečné šifrování citlivých dat a spolehlivé zničení dat určených ke skartaci, a také nástroj pro tvorbu, používání a ověřování elektronických podpisů a certifikátů. TrustPort PC Security bude pravděpodobně během října představena v nové verzi, zahrnující řadu zásadních novinek a vylepšení, např. rodičovskou pojistku webového obsahu, blokování phishingu či nové grafické rozhraní.

Srovnávací antivirový projekt AV-Comparatives funguje již přes čtyři roky, každoročně se v jeho rámci provádějí čtyři velké testy; dva se zaměřují na klasické skenování na vyžádání uživatele, dva se soustřeďují na schopnost odhalit dosud neznámé škodlivé kódy. Zúčastněné produkty mohou získat jedno ze tří ocenění, od nejnižšího k nejvyššímu jsou to Standard, Advanced a Advanced+. Více informací o projektu a výsledky všech dosavadních testů naleznete na stránce www.av-comparatives.org.