V červnu se objevil nový trojan infikující webové stránky

[Tisková zpráva] V pravidelném měsíčním přehledu nejrozšířenějších počítačových infiltrací nastalo v červnu několik změn. Jednou z TOP hrozeb masově rozšírených téměř po celé Evropě se stal trojský kůň JS/TrojanDownloader.Pegel.BR infikující internetové stránky. Jde o skript vložený do webových stránek, který uživatele přesměruje na jiný web, kde s využitím tagu IFRAME stahuje a spouští další malware do nechráněného počítače.

JS/TrojanDownlo­ader.Pegel.BR se objevuje v první trojce nejrozšířenějších hrozeb skoro v každé zemi regionu, zvlášť vysoké podíly má v Rakousku (14,55 %), Velké Británii (12,34 %), Belgii (8,77 %), Česku (10,16 %), Dánsku (11,87 %) a Norsku (10,10 %).

Globálně nejrozšířenější počítačovou infiltrací v červnu i nadále zůstaly varianty červa Win32/Conficker s podílem 9,79 %. Vysoký podíl si zachovává i směs INF/Autorun (6,57 %) a Win32/PSW.OnLi­neGames (4,26 %). Čtvrtou TOP hrozbou jsou varianty trojanů z rodiny Win32/Agent, vykrádající údaje z uživatelova počítače (4,26 %).

Situace v ČR
V červnu měly antivirové programy v ČR největší práci s trojanem JS/TrojanDownlo­ader.Pegel.BR a oproti květnu znovu vzrostl počet detekcí Confickeru o necelé půl procento na 8,82 %.

ESET 06/2010

O společnosti ESET
Společnost ESET, která byla založena v roce 1992, je světovým výrobcem bezpečnostního softwaru pro firemní klientelu a domácnosti. Věnuje se celosvětovému boji proti vznikajícím počítačovým hrozbám. Je lídrem na trhu proaktivní detekce počítačových hrozeb. Díky technologii ThreatSense.Net® sbírá ESET data od dobrovolných uživatelů z celého světa, a tak okamžitě reaguje na nové hrozby. Produkty ESET Smart Security a ESET NOD32 Antivirus patří mezi technologickou špičku, protože negenerují téměř žádné falešné poplachy. ESET NOD32 Antivirus je podle nezávislé organizace AV-Comparatives nejlepším antivirovým produktem na světovém trhu za roky 2006 a 2007. ESET sídlí v Bratislavě, pobočky má v Praze, Buenos Aires (Argentina) i v San Diegu (USA) a má zastoupení ve více než 180 zemích světa. V roce 2008 otevřel ESET vývojové centrum v polském Krakově. Firma patří podle žebříčku Deloitte Technology Fast 500 mezi nejrychleji rostoucí technologické společnosti v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky.