V Česku se nejvíce šířil špión Win32/Spy.VBStat.J

6. 8. 2007

[Tisková zpráva] Praha, 6. srpna 2007 - Podle výsledků statistického systému ESET ThreatSense.Net byl v červenci globálně nejrozšířenější virovou hrozbou opět Win32/TrojanDownloader.Ani.Gen. V Česku se však tato infiltrace umístila až na druhém místě, přeskočil ji trojan Win32/Spy.VBStat.J s rekordním podílem 6,36 % na celkovém počtu infiltrací šířených u nás.

Win32/Spy.VBStat.J je trojský kůň, který sbírá informace o hardwarovém a programovém vybavení počítače a jehož podstatou je knihovna DLL. Win32/Spy.VBStat.J se šíří za pomocí jiného malwaru a velikost knihovny DLL je variabilní.

Win32/TrojanDow­nloader.Ani.Gen patří do rodiny infiltrací, které způsobují napadení Windows v čase, kdy operační systém pracuje se soubory animovaných kurzorů (přípona ANI). Po infiltrování operačního systému dochází ke stahování dalších nebezpečných souborů z internetu a následnému zamoření počítače. Exploit Win32/TrojanDow­nloader.Ani.Gen využívá bezpečnostní chyby Windows a Microsoft již v dubnu vydal bezpečnostní záplatu. I přesto zůstává Win32/TrojanDow­nloader.Ani.Gen stále globálně nejrozšířenější infiltrací posledních měsíců.

V globálním žebříčku byl v červenci na druhém místě červ Win32/Rjump.A, který po napadení umožňuje vzdálený přístup útočníka na infikovaný počítač. V Česku byl na druhém místě již zmíněný exploit Win32/TrojanDow­nloader.Ani.Gen.

Na třetím místě globálního žebříčku se zachytil INF/Autorun, což jsou různé rodiny červů, které vždy podobným způsobem infikují soubory typu autorun.ini (typicky se šíří prostřednictvím USB klíčů), aby zajistily své spuštění a následné napadení počítače. U nás byl na třetím místě trojan Win32/BHO.G, který se na napadeném počítači nainstaluje jako Browser Helper Object v prohlížeči Internet Explorer a monitoruje vše, co uživatel přes tento prohlížeč udělá. Získává tak přehled navštívených webových stránek, hesla zadávaná při přihlašování k e-mailu nebo internetovému bankovnictví.

O technologii ThreatSense.Net
Technologie ThreatSense®.Net, která je součásti antivirového a anti-spyware řešení ESET NOD32, sbírá anonymně statistické balíčky, které obsahují informace o typu a počtu infiltrací zachycených na počítači daného uživatele. Díky těmto údajům mají virové laboratoře společnosti ESET velmi přesné a relevantní údaje o nejrozšířenějších infiltracích. Infiltrace, které jsou zachycené heuristickou analýzou, jsou zpracované a je proti nim vydaná účinná aktualizace ještě dříve, než se stihnou masově rozšířit či zmutovat do dalších variant. Společnost ESET ctí soukromí svých zákazníků, proto je zasílání informací jen volitelnou funkcionalitou. Pokud se uživatel rozhodne informace zaslat, jsou veškerá data nejen anonymní, ale navíc jsou ze zasílání vyloučeny dokumenty a jiné soubory obsahující potenciální citlivá data.

O společnosti ESET
Společnost ESET je technologický lídr v oblasti špičkových bezpečnostních řešení. Zaměřuje se výhradně na vývoj komplexní ochrany počítačových systémů, která se vyznačuje dosud nepřekonanou účinností a úsporou systémových zdrojů. Od svého vzniku v roce 1992 sídlí společnost v Bratislavě a má pobočky v Praze a v San Diegu (USA). Jako partnera si ji zvolily společnosti jako Microsoft, Dell či Canon. Za téměř 15 let své existence získala společnost ESET množství prestižních ocenění, jako například Deilotte Technology Fast 50 CE, či Deilotte Technology Fast 500 EMEA.

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?