V Písku je dostupné nové připojení k internetu – bezdrátový WiMAX Českých Radiokomunikací

[Tisková zpráva] (Písek, 5. října 2009) – České Radiokomunikace spustily do provozu novou bezdrátovou síť na bázi moderní technologie WiMAX, která poskytuje vysokorychlostní připojení k internetu, hlasové a datové služby v dalším městě. Od dnešního dne se mohou k síti WiMAX připojit také obyvatelé a firmy v Písku. Signál je šířen ze základnové stanice umístěné nedaleko od města na Kraví hoře a pokrývá mimo jiné Putim, Kestřany, Malé Nepodřice a ostatní menší města a obce v okolí Písku. Zahájení provozu bezdrátové sítě WiMAX v Písku je součástí plánu postupného rozšiřování technologie po celé České republice.

Písek je po Táboru a Českých Budějovicích posledním městem Jihočeského kraje, kde se obyvatelé mohou připojit k vysokorychlos­tnímu bezdrátovému internetu, který pracuje na bázi technologie WiMAX.

Služby pod názvem Business WiMAX jsou určeny převážně menším a středním společnostem, které vyžadují vysokou spolehlivost a garantované služby. Vedle služeb pro firmy je připravena i služba pro domácnosti a živnostníky s názvem Premium WiMAX. Připojení k internetu, hlasové a datové služby poskytované prostřednictvím technologie WiMAX je také ideálním řešením pro zákazníky, kteří potřebují konektivitu v místech, kde není jiná možnost připojení k internetu.

„Jednou z výhod sítě WiMAX je, že zaručuje vysoké rychlosti i na větší vzdálenosti od základnové stanice. Technologie WiMAX tak umožní lepší pokrytí i ve špatně přístupných místech,“ řekl Marcel Procházka, manažer rozvoje služeb a podnikání Českých Radiokomunikací. „Věřím, že i zákazníci v Písku ocení výborné parametry WiMAXu a unikátní vlastnosti, které nenabízí žádná jiná technologie,“ dodal Marcel Procházka.

K dnešnímu dni je WiMAX Českých Radiokomunikací dostupný v těchto městech:

• Praha
  • Ostrava
  • Olomouc
  • Brno
  • Liberec – Ještěd, Liberec – Nová Ruda
  • Pardubice
  • Znojmo
  • Opava
  • Prostějov
  • Plzeň
  • České Budějovice
  • Zlín
  • Ústí nad Labem
  • Karlovy Vary
  • Uherské Hradiště
  • Cheb, Františkovy Lázně
  • Tábor
  • Písek

Přehledové mapy s pokrytím signálem technologie WiMAX a bližší informace o službách Premium WiMAX a Business WiMAX naleznete na stránkách Českých Radiokomunikací www.radiokomu­nikace.cz.

WiMAX síť pracuje v licencovaných kmitočtových pásmech, což zaručuje vysokou kvalitu a stabilitu poskytovaných služeb. Tato nejmodernější technologie navíc umožňuje poskytovat služby i tam, kde není přímá viditelnost na základnovou stanici. V porovnání s DSL nabízí technologie WiMAX výrazně větší dosah, takže služby jsou dostupné i v oblastech, kde to v případě technologie DSL není možné z důvodu příliš dlouhého telefonního vedení nebo jeho nedostupnosti. Prostřednictvím WiMAX sítě jsou poskytovány komplexní telekomunikační služby – vysokorychlostní přístup k internetu, hlas a data, jejichž parametry jsou volitelné a je možné nabízet jak nesymetrické, tak i symetrické rychlosti. České Radiokomunikace nabízejí služby s propustností až 5 Mb/s v obou směrech.

České Radiokomunikace a.s. jsou tradičním a největším poskytovatelem vysílacích služeb pro televizní a rozhlasové vysílání. V České republice patří k průkopníkům digitálního televizního vysílání, jehož experimentální provoz zahájily v roce 2000 jako první společnost na tuzemském trhu. V roce 2005 spustily rovněž jako první společnost v ČR komerční provoz digitálního multiplexu. V současnosti České Radiokomunikace vysílají digitální televizní signál svého multiplexu 2 pro více než 50 % obyvatelstva.

České Radiokomunikace a.s. jsou v počtu zákazníků největším alternativním telekomunikačním operátorem a druhým největším operátorem pevných linek v České republice. Společnost disponuje vlastní rozsáhlou páteřní sítí. Od roku 2004 začala zároveň budovat svoji síť na základě technologie zpřístupnění místních smyček, která v současnosti pokrývá cca 50 % všech pevných linek v ČR. Díky rozsáhlé vysílací infrastruktuře mohou České Radiokomunikace nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken. Společnost poskytuje hlasové služby, vysoce kvalitní internetové připojení a datová řešení na základě individuálních požadavků zákazníků.

Digitální televizní vysílání bylo spuštěno v systému DVB-T na území Prahy již v roce 2000. Toto vysílání bylo označováno jako dočasný multiplex A a ke dni přechodu tohoto přechodného vysílání do finální sítě 2, činilo jeho pokrytí 42% obyvatelstva. České Radiokomunikace jsou operátorem komerčního multiplexu 2 a poskytovatelem vysílacích služeb pro multiplexy 1 a 3. K dnešnímu dni činí pokrytí digitálním vysíláním multiplexu 2 více než 60% obyvatelstva v celkem osmi lokalitách České republiky. Probíhající proces digitalizace vysílání bude završen v roce 2012, kdy bude na území České republiky vystavena digitální vysílací infrastruktura pokrývající až 99,6% populace digitálním pozemním televizním a rozhlasovým vysíláním.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).