V Praze proběhne jednání gridového projektu EGEE

[Tisková zpráva] Ve dnech 5. až 7. listopadu proběhne v Praze setkání oborníků zapojených do evropského gridového projektu EGEE (Enabling Grids for E-Science in Europe). Na půdě České zemědělské univerzity ho pořádá akademické sdružení CESNET. Předpokládá se účast téměř sedmdesáti hostů z celé Evropy.

Tzv. JRA1 and SA3 All-hands meetings (JRA = Joint Research Activities a SA = Services Activities) projektu EGEE jsou pravidelnou příležitostí k osobnímu setkání a intenzivní přímé komunikaci vývojářů z různých koutů Evropy. Pražské setkání bude vedle běžné náplně – řešení konkrétních technických problémů – věnováno diskusím o podobě vývoje a distribuce middlewaru v novém modelu evropské gridové infrastruktury. Ten je v současné době navrhován v projektu Evropské unie EGI DS (European Grid Initiative – Design Study), jehož se CESNET od počátku účastní, a který od roku 2010 postupně nahradí současnou infrastrukturu EGEE. JRA1 a SA3 aktivity projektu EGEE se zabývají vývojem, údržbou a distribucí tzv. gridového middlewaru – softwarové vrstvy, která aplikacím zprostředkovává přístup ke gridovým zdrojům (výpočetní uzly, úložiště dat apod.).

Cílem mezinárodního projektu EGEE je vytvoření stabilní gridové infrastruktury v Evropě s významným globálním dopadem. Grid je primárně budován pro komunitu částicových fyziků, projekt se však snaží podporovat i další komunity uživatelů pracující v bioinformatice, lékařství, výpočetní chemii, astronomii nebo astrofyzice. Konsorcium projektu sdružuje přes 90 partnerů nejen z Evropy, ale i z Ruska, USA, Koreje či Tchaj-wanu a je koordinováno evropským výzkumným centrem CERN.

Od května letošního roku probíhá třetí fáze projektu, tzv. EGEE III. Úvodní fáze projektu EGEE byla součástí 6. rámcového programu Evropské unie a završena byla v květnu roku 2006. Na ni navázal dvouletý projekt EGEE II. Třetí fáze projektu, která by měla být zakončena v roce 2010, je součástí 7. rámcového programu Evropské unie. Jejím cílem je rozšířit, optimalizovat a z pohledu užívání zjednodušit a nadále provozovat současnou gridovou infrastrukturu a podporovat uživatele z různých vědeckých komunit. Zásadním krokem bude přechod od modelu správy gridu založeného na konkrétních výzkumných projektech k federativní infrastruktuře, jejímž základem budou tzv. Národní gridové iniciativy.

Právě díky potřebě lépe definovat budoucí rozvoj a provoz evropské gridové infrastruktury vznikl projekt Evropské unie EGI DS, jehož úkolem je navrhnout koncept vzájemné spolupráce gridových iniciativ jednotlivých států, a to jak na organizační, tak na technologické úrovni, vyvinout prostředky pro její realizaci a ověřit je v provozu.

Sdružení CESNET je v rámci projektu EGEE nejaktivnější institucí ze střední a východní Evropy. Je jedním z mála partnerů, kteří se podílejí na výzkumných aktivitách, a to konkrétně na vývoji middlewarových služeb Logging and Bookkeeping a Job Provenance (plánování a sledování úloh a jejich stavu). Významný podíl má CESNET také na provozu gridu, a to při správě středoevropské virtuální organizace. CESNET je odpovědný za Grid Incident Response Team pro střední Evropu. Sdružení CESNET se jako jediné organizaci ze střední Evropy podařilo získat přímé financované zapojení do jedné z vývojových aktivit projektu. Přizvání k účasti na vývojových aktivitách lze vnímat jako ocenění vysoké kvality gridového týmu, který ve sdružení CESNET působí. Explicitní a rozsáhlé zapojení sdružení CESNET do projektu umožní přímé a bezprostřední využití evropského gridu i všem zájemcům o toto prostředí v České republice.

Další informace o projektu EGEE lze získat na www.eu-egee.org. Specifické informace o účasti sdružení CESNET pak na egee.cesnet.cz.

Vitalia.cz: Cena stejného léku se liší i o tisíce

Cena stejného léku se liší i o tisíce

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu