V Praze se konalo setkání Organizace pro standardizaci testování antimalwarového softwaru

14. 10. 2009

[Tisková zpráva] Praha, 14. října 2009 – Včera skončila dvoudenní konference Organizace pro standardizaci testování antimalwarového softwaru (AMTSO). Vysoká účast členů organizace přispěla ke kvalitě výstupů setkání. Jedním z nich bylo přijetí dvou významných dokumentů, které se zabývají otázkami testování antimalwarových produktů.

První z přijatých dokumentů se týká problematiky vytváření malwaru pro účely testování bezpečnostních řešení, druhý pak testování antivirových produktů v síťovém prostředí. Na programu konference byla ovšem také diskuze nad celou řadou další otázek spojených s tímto složitým tématem – mj. nutností dynamického a komplexního testování bezpečnostních produktů. „Zaměření pouze na statickou detekci sbírek malwaru již v dnešní době naprosto nestačí, moderní bezpečnostní produkty jsou mnohem komplexnější,“ upozorňuje Karel Obluk, technický ředitel společnosti AVG Technologies, který je zároveň členem vedení AMTSO a konference se osobně zúčastnil.

„Již delší dobu panuje nespokojenost odborné bezpečnostní komunity s kvalitou testů a jejich metodologiemi. Proto se zástupci testovacích laboratoří, AV firem a některých odborných médií rozhodli iniciovat vznik nezávislé organizace, jejímž cílem je zvýšit kvalitu a objektivitu testování. Existuje řada řešení, která se dokážou s malwarem vypořádat, ovšem každé používá jinou technologii. Proto je důležité se standardizací zabývat, stanovit jistá pravidla a vše předložit uživatelům v přijatelné a hlavně objektivní formě," objasnil Karel Obluk impulz, který vedl k založení organizace.

AMTSO, jejíž vznik byl iniciován na schůzce loni v únoru ve španělském městě Bilbao, spojuje téměř čtyřicet společností zabývajících se vývojem bezpečnostního softwaru a testy antimalwarových technologií. AMTSO vznikla v reakci na znepokojení celého odvětví, které se potýká s narůstající propastí mezi tím, co antimalwarové technologie skutečně dělají a testovacími metodologiemi, používanými k jejich vyhodnocení. Antimalwarová řešení jsou stále složitější, proto nejsou současné testy schopné náležitě vyhodnotit účinnost produktu, výsledky testování jsou často neúplné, nepřesné nebo dokonce zavádějící.

Organizace AMTSO usiluje o celkové zlepšení kvality a relevance testovacích metodologií. Hodlá se také zasazovat o zveřejnění všeobecně přijatelných standardů a návodů na testování antimalwarových řešení.

AMTSO si stanovila tyto základní cíle:

• vyvinout a propagovat objektivní standardy a nejlepší postupy pro testování antimalwarových a souvisejících produktů
  • poskytovat analýzy a přehledy současných i budoucích testování antimalwarových a souvisejících produktů
  • vytvořit diskuzní fórum na témata související s testováním antimalwarových a souvisejících produktů
  • propagovat vzdělání a povědomí o otázkách spojených s antimalwarovými a souvisejícími produkty
  • poskytovat nástroje a zdroje na podporu testovacích metodologií založených na standardech

O společnosti AVG Technologies
www.avg.cz
AVG Technologies je přední mezinárodní poskytovatel bezpečnostních řešení. Produkty se značkou AVG chrání před stále rostoucím objemem různých typů škodlivého kódu 80 milionů počítačů v domácnostech i firmách celkem ve 167 zemích světa. Společnost se sídlem v nizozemském Amsterdamu má téměř dvě desetiletí zkušeností s bojem proti kybernetickému zločinu a také jednu z nejmodernějších laboratoří pro detekci internetových hrozeb. AVG Technologies nabízí i volně dostupnou verzi, kterou lze bezplatně stáhnout z internetu, a dovoluje tak začínajícím uživatelům získat základní antivirovou ochranu. Zvýšit úroveň bezpečnosti ve verzi pro jednoho či více uživatelů lze pak snadno a bez velkých nákladů. Společnost disponuje celosvětovou sítí téměř 6000 prodejců, partnerů a distribučních týmů včetně Amazon.net, CNET, Cisto, Ingram Micro, Play.com, Wal-Mart a Yahoo!

O AMTSO (Anti-Malware Testing Standards Organization)
www.amtso.org/ho­me.html
Cílem AMTSO je pomáhat zlepšovat objektivitu, kvalitu a relevanci technologií pro testování antimalwarových řešení. Členství v AMTSO je otevřeno akademikům, recenzentům, testerům a dodavatelům bezpečnostního softwaru.

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie