V roce 2011 dosáhne počet mobilních vysokorychlostních připojení k internetu jedné miliardy

[Tisková zpráva] Počet mobilních vysokorychlostních připojení k internetu se během jednoho roku zdvojnásobí. Způsob využívání médií a internetu se mění. Chytré telefony, notebooky a tablety způsobují růst objemu mobilních datových přenosů.

V průběhu roku 2010 byl dosažen významný mezník v počtu mobilních vysokorychlostních připojení k internetu – jejich počet na celém světě překročil půl miliardy. Společnost Ericsson (burza NASDAQ:ERIC) odhaduje, že do konce roku 2011 se tento počet zdvojnásobí. Očekáváme, že největší počet těchto připojení, přibližně 400 milionů, se soustředí v asijsko-pacifické oblasti, za kterou bude následovat Severní Amerika a západní Evropa, každá s více než 200 miliony připojeními.

Rozšiřování  mobilního vysokorychlostního připojení k in­ternetu urychlil značný růst počtu chytrých telefonů, notebooků a tabletů připojených k internetu, podpořený zaváděním vysoce výkonných mobilních sítí. Uživatelé chytrých telefonů stále častěji používají různé aplikace a internetové služby za pohybu. Objem mobilních datových přenosů v globálním měřítku neustále rychle roste – společnost Ericsson v srpnu roku 2010 oznámila, že se za pouhý jeden rok ztrojnásobil.

Uplynulý  rok byl rovněž úspěšný z hlediska zavádění technologie LTE (Long-Term Evolution). K dnešnímu dni společnost Ericsson uzavřela obchodní smlouvy na dodávku technologie LTE (páteřní technologie anebo přístupová řešení) s 11 mobilními operátory z různých částí světa. Komerční provoz zahájila téměř polovina z celkového počtu 16 sítí dodaných společností Ericsson a mobilní operátoři a jejich zákazníci začínají využívat výhod vysokorychlostního připojení k internetu, které zajišťuje technologie LTE.

V důsledku zavádění rychlých sítí a dostupnosti různých typů zařízení, včetně chytrých telefonů, se mění způsob využívání internetu a jiných médií. Průzkum provedený společností TeliaSonera mezi jejími uživateli sítě LTE ukázal, že přibližně 23 procent z nich v současnosti častěji sleduje internetovou televizi a více než 46 procent jich častěji prohlíží obsah internetu při pobytu mimo domov.
Vyšší rychlost a nižší latence připojení umožňuje sítím využívajícím technologii LTE streamování videa, což přitahuje nové uživatele z řad profesionálů, např. provozovatele televizního vysílání a organizace starající se o bezpečnost občanů.

Společnost Ericsson je přesvědčena, že do roku 2015 dosáhne počet mobilních vysokorychlostních připojení počtu 3,8 miliardy – v 95 % případů  se bude jednat o sítě využívající technologie HSPA, CDMA a LTE*.

Společnost Ericsson je dodavatelem většiny sítí HSPA Evolution, které  dosahují rychlosti připojení 21 Mb/s nebo vyšší.