V Roztokách u Prahy proběhne školení členů CERT/CSIRT týmů

22. 10. 2008

[Tisková zpráva] Tento čtvrtek a pátek se v Roztokách u Prahy uskuteční školení TRANSISTS CSIRT Training, které je určeno nováčkům v týmech typu CERT/CSIRT nebo těm, kteří takový tým chtějí založit a provozovat. CERT (Computer Emergency Response Team) a CSIRT (Computer Security Incident Response Team) jsou týmy, jejichž úkolem je preventivní a aktivní ochrana počítačů a sítí a především důsledné a efektivní řešení bezpečnostních incidentů, což zahrnuje odstraňování jejich příčin a následků.

Dvoudenní workshop pořádá organizace TERENA, která sdružuje evropské národní sítě pro výzkum a vzdělávání, ve spolupráci s akademickým sdružením CESNET a pracovištěm CSIRT.CZ. Sponzorem setkání je Evropská agentura pro síťovou a informační bezpečnost (European Network and Information Security Agency – ENISA, http://www.eni­sa.eu).

Hlavním cílem workshopu je vyškolit nové členy CERT/CSIRT týmů, předat jim znalosti a dovednosti potřebné pro jejich další práci a současně jim poskytnout první kontakt na světovou komunitu CERT/CSIRT týmů. Činnost CERT/CSIRT týmů je totiž založena především na spolupráci, výměně informací a osobních vazbách, které v této oblasti představují garanci kvality. Náplň školení vyvinuli odborníci z akademické i komerční sféry, kteří pracují v týmech CERT/CSIRT v různých zemích.

CSIRT.CZ (http://www.csir­t.cz) je název modelového bezpečnostního týmu typu CSIRT, jehož úkolem je koordinace řešení bezpečnostních incidentů a pomoc při řešení bezpečnostních incidentů, které mají původ v České republice nebo ohrožují počítačové sítě provozované v České republice, a to především v případě velmi vážných, neřešených nebo přetrvávajících problémů. Zakládajícími členy CSIRT.CZ jsou členové bezpečnostního týmu CESNET-CERTS, který je historicky prvním oficiálním CSIRT týmem zřízeným v České republice. CESNET-CERTS byl ustanoven v lednu 2004, je provozován sdružením CESNET a jeho hlavním úkolem je řešení bezpečnostních incidentů v síti národního výzkumu CESNET2. Jedním z úkolů modelového pracoviště CSIRT.CZ je organizace a provoz Pracovní skupiny CSIRT.CZ. Členy pracovní skupiny jsou zástupci významných provozovatelů sítí, poskytovatelů obsahu a rizikových služeb. Cílem CSIRT.CZ je pomáhat tuzemským provozovatelům sítí zřizovat vlastní bezpečnostní týmy, řešit bezpečnostní incidenty, a tím zlepšovat bezpečnost jejich sítí i globálního Internetu.

Sdružení CESNET bylo založeno vysokými školami a Akademií věd ČR. V současnosti je financováno především z prostředků vládní Rady pro výzkum a vývoj a z prostředků svých členů. Sdružení se zabývá výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní gigabitovou optickou síť CESNET2 určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům sdružení CESNET reprezentuje Českou republiku v projektu budování panevropské sítě GÉANT2 a podílí se aktivně na jeho realizaci. (Více na www.cesnet.cz)

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu