V San Franciscu testují autobus s GPS a připojením k internetu

[Tisková zpráva] (San Francisco, USA, 7. dubna 2008) – Obyvatelé amerického San Francisca v současné době testují nový prototyp hybridního autobusu s mobilním připojením k internetu a vestavěnou GPS. Lidem umožňuje během cesty městskou hromadnou dopravou pracovat nebo komunikovat s rodinou a přáteli, systém GPS je navíc informuje o aktuální dopravní situaci. Cílem společného projektu Dopravního podniku města San Francisco a společnosti Cisco je přimět lidi k častějšímu cestování MHD, a tím snížit objem emisí produkovaných automobily.

„Jako technologická firma se snažíme nejen snižovat vlastní emise oxidů uhlíku, ale chceme pomáhat i našim zákazníkům využívat síťových technologií jako ‘zelené‘ platformy pro udržitelné podnikání a rozvoj. Pokud budeme dostatečně spolupracovat a využívat inovací, mohou nám ICT řešení pomoci lépe se vyrovnávat s globálním znečištěním životního prostředí a klimatickými změnami,“ řekl John Chambers, generální ředitel společnosti Cisco.

Jedním z příkladů takové spolupráce je právě prototyp hybridního autobusu s pracovním názvem „Connected Bus“, který vyvinula společnost Cisco s Dopravním podnikem města San Francisco (SFMTA) s cílem demonstrovat inovativní způsob veřejné dopravy. Má mobilní připojení k internetu, vestavěné GPS informující cestující o trasách autobusů a možnostech přestupů a LCD displeje poskytující údaje o úsporách emisí, kterých je dosaženo díky využívání veřejné dopravy. Rozšíření konceptu do dalších velkých měst po celém světě by podle jeho tvůrců mělo přinést významné snížení emisí oxidů uhlíku.

Právě městské aglomerace jsou totiž jedním z největších světových spotřebitelů energie a zároveň nejvíce přispívají ke globálním změnám klimatu. Dvacet největších světových měst s více než 10 miliony obyvatel se podle organizace U.N. Habitat podílí na spotřebě 75 procent světové energie. Testovaný hybridní autobus je přitom sám z 95 procent bez škodlivých emisí, čímž kompenzuje 55 tisíc cest autem ročně, tedy zhruba 270 tun emisí oxidů uhlíku.

Testování projektu „Connected bus“ bylo oficiálně odstartováno na globální konferenci sdružení Connected Urban Development (CUD), která se uskutečnila na konci února letošního roku v San Franciscu. Testování bude probíhat minimálně do jara roku 2009. Vedle hybridního autobusu byla na konferenci představena i služba Personal Travel Assistant (PTA), kterou vyvinula společnost Cisco s přispěním univerzity Massachusetts Institute of Technology (MIT), a která obyvatelům měst pomáhá lépe plánovat svoje každodenní cesty s ohledem na program, finance a životní prostředí. PTA bude dostupná přes web na všech zařízeních připojených k internetu včetně mobilních telefonů. V současné době se testuje například v jihokorejském Sou­lu.

Více informací o hybridním autobusu včetně fotografií naleznete zde: http://www.cis­co.com/web/abou­t/ac79/ps/cud/tcb­.html.

Video naleznete zde: http://www.you­tube.com/watch?v=er­lWqNnbdRY

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

DigiZone.cz: Test Philips 24PFS5231 s Bluetooth repro

Test Philips 24PFS5231 s Bluetooth repro

DigiZone.cz: Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?

Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Vitalia.cz: To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Měšec.cz: Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů