Virtualizované interaktivní prostředí projektu MetaCentrum

[Tisková zpráva] Seminář gridového počítání uspořádalo sdružení CESNET ve středu 26. listopadu 2008 v Zelené posluchárně Univerzity Karlovy v Praze. Hlavním tématem semináře, který byl přednostně určen akademické komunitě, bylo české národní gridové prostředí MetaCentrum. Účastníci akce se seznámili s projektem MetaCentrum a zejména s aktuální implementací nových souvisejících služeb. Cílem semináře bylo informovat současné i potenciální uživatele výkonného počítání o současných možnostech, dostupných pro řešení širokého spektra výzkumných problémů a výzev na národní i mezinárodní úrovni. Seminář byl organizován projektem MetaCentrum za podpory partnera akce, společnosti IBM.

MetaCentrum je jednou z klíčových dlouhodobých výzkumných aktivit sdružení CESNET. Projekt odpovídá za provoz a další rozvoj distribuovaného výpočetního a úložného prostředí v rámci České republiky a za jeho propojení s podobnými zahraničními systémy. Grid, jak se takový systém zpravidla nazývá, představuje jednu ze základních infrastruktur globálně chápaného výzkumu a vývoje, umožňující intenzivní spolupráci i geograficky velmi rozptýlených výzkumných týmů. Hlavním cílem aktivity MetaCentrum je budování základní digitální infrastruktury, tedy distribuovaného výpočetního a úložného prostředí, rozvoj odpovídajících služeb a podpora aplikací. Související činností je pak výzkum v oblastech, které jsou pro dosažení těchto cílů nezbytné.

V současnosti se aktivita MetaCentrum zaměřuje na důslednou virtualizaci distribuovaného gridového prostředí. Pozornost je zaměřena především na podporu interaktivní práce a s tím souvisejícího postupného nárůstu služeb nabízené infrastruktury, které bude moci přímo ovlivnit koncový uživatel. V příštím roce MetaCentrum nabídne uživatelům možnost využití různých obrazů virtuálních strojů, které nejlépe vyhovují jejich potřebám. Virtualizované interaktivní prostředí umožňuje lepší integraci výpočetních prostředků uživatelů. Odborníci zapojení do aktivity MetaCentrum se proto zabývají tvorbou a zpřístupněním odpovídajících obrazů virtuálních počítačů a výzkumem v oblasti plánování v takto virtualizovaném prostředí, a to s důrazem na podporu interaktivního využití této infrastruktury.

Sdružení CESNET bylo založeno vysokými školami a Akademií věd ČR. V současnosti je financováno především z prostředků vládní Rady pro výzkum a vývoj a z prostředků svých členů. Sdružení se zabývá výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní gigabitovou optickou síť CESNET2 určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům sdružení CESNET reprezentuje Českou republiku v projektu budování panevropské sítě GÉANT2 a podílí se aktivně na jeho realizaci. (Více na www.cesnet.cz)

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

DigiZone.cz: Test Philips 24PFS5231 s Bluetooth repro

Test Philips 24PFS5231 s Bluetooth repro

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?