Společnost VMware v roce 2008 meziročně zvýšila tržby o 42 procent na 1,9 miliardy dolarů

[Tisková zpráva] Provozní marže podle standardů GAAP dosáhla 17 procent, bez přihlédnutí k metodice GAAP činila 25 procent

Praha, 27. ledna 2009 — Společnost VMware, světový lídr v oblasti virtualizačních řešení od desktopů až po datová centra, zveřejnila finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí a celý rok 2008:

• Příjmy za čtvrté čtvrtletí dosáhly 515 milionů dolarů a oproti stejnému období roku 2007 stouply meziročně o 25 procent.
  • Provozní zisk podle standardů GAAP za čtvrté čtvrtletí dosáhl 102 milionů dolarů a meziročně se zvýšil o 34 procent. Provozní zisk bez přihlédnutí k metodice GAAP byl ve čtvrtém čtvrtletí 135 milionů dolarů a meziročně se zvýšil o 25 procent.
  • Čistý zisk podle standardů GAAP za čtvrté čtvrtletí dosáhl 111 milionů dolarů a 0,29 dolaru na akcii oproti stejnému období v loňském roce, kdy čistý zisk byl 78 milionů dolarů a 0,19 dolaru na akcii. Bez přihlédnutí k metodice GAAP čistý zisk činil 142 milionů a 0,36 dolaru na akcii ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2007, kdy činil celkově 103 milionů a 0,26 dolaru na akcii.
  • Příjmy za celý rok 2008 dosáhly 1,9 miliardy dolarů a meziročně se tak zvýšily o 42 procent.
  • Provozní zisk podle standardů GAAP za celý fiskální rok 2008 dosáhl 313 milionů dolarů a zvýšil se o 33 procent. Provozní zisk bez přihlédnutí k metodice GAAP činil 469 milionů dolarů a zvýšil se o 39 procent oproti roku 2007.
  • Čistý zisk podle standardů GAAP za celý fiskální rok 2008 dosáhl 290 milionů dolarů a 0,73 dolaru na akcii oproti 218 milionům a 0,61 dolaru na akcii v roce 2007. Bez přihlédnutí k metodice GAAP činil čistý zisk za rok 2008 416 milionů dolarů neboli 1,05 dolaru na akcii ve srovnání s rokem 2007, kdy činil 295 milionů dolarů a 0,82 dolaru na akcii.
  • K 31. prosinci 2008 disponovala společnost finanční hotovostí 1,8 miliardy dolarů a odloženými výnosy ve výši 870 milionů dolarů. Hotovost vzrostla od začátku roku o 50 procent, odložené výnosy o 57 procent.

Výnosy z činnosti na území Spojených států vzrostly v roce 2008 meziročně o 37 procent na 988 milionů dolarů. Tržby mimo Spojené státy vzrostly v roce 2008 meziročně o 48 procent na 893 milionů dolarů.

Příjmy z poskytování softwarových licencí vzrostly v roce 2008 meziročně o 30 procent na 1,2 miliardy dolarů, příjmy ze služeb vzrostly o 67 procent na 703 milionů dolarů.

„Společnost VMware dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí dobrých výsledků a zakončila tak úspěšně celý rok 2008. V obtížných ekonomických podmínkách si vedeme velmi dobře,“ uvedl prezident a generální ředitel společnosti VMware Paul Maritz. „Zákazníci přednostně investují do našich řešení, neboť jim pomáhají snižovat investiční i provozní náklady. Firem, které využívají naše produkty, je již více než 130 tisíc.“

„V roce 2008 jsme masivně investovali do našich technologií, partnerství a produkčních kapacit a díky tomu jsme na rok 2009 a dále dobře připraveni,“ řekl Paul Maritz. „Pokračujeme úspěšně v našich třech klíčových oblastech: virtualizaci datových center, cloud computingu a virtualizaci koncových zařízení. Uvádíme na trh další zajímavé produkty, podporujeme naše partnery a personálně posilujeme naše řídící týmy. Společnost VMware je dobře připravena na budoucí příležitosti a výzvy.“

O společnosti VMware
Společnost VMware (NYSE: VMW) je světovým lídrem v oblasti virtualizačních řešení od desktopů až po datová centra. Firmy všech velikostí spoléhají na společnost VMware při snižování investičních a provozních nákladů, zajištění nepřetržitého provozu svého podnikání, posilování bezpečnosti a snižování ekologické zátěže. S tržbami ve výši 1,9 miliardy USD v roce 2008, více než 130 tisíci zákazníků a více než 22 tisíci partnerů je VMware jednou z nejrychleji se rozvíjejících softwarových společností na světě. VMware sídlí v Palo Alto v Kalifornii a jejím majoritním vlastníkem je společnost EMC Corporation (NYSE: EMC). Další informace najdete na www.vmware.com.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).