Voličomer porovnáva názory a preferencie voličov

[Tisková zpráva] V ankete na Pravda.sk sa každý môže porovnať s ostatnými voličmi danej strany a zistiť, či jeho názory zapadajú do "stredného prúdu"

V ankete na Pravda.sk sa každý môže porovnať s ostatnými voličmi danej strany a zistiť, či jeho názory zapadajú do „stredného prúdu“

Spravodajský portál Pravda.sk prináša pred júnovými parlamentnými voľbami netradičnú čitateľskú anketu založenú na porovnávaní odpovedí účastníka ankety s odpoveďami tých, ktorí sa do ankety zapojili pred ním. „Voličomer“ je dostupný na adrese http://www.prav­da.sk/volicomer.

Anketa obsahuje 20 otázok o aktuálnych spoločensko-politických otázkach, ktoré rezonujú Slovenskom. V poslednom kroku návštevník anonymne uvedie politickú stranu, ktorú bude v júni s najväčšou pravdepodobnosťou voliť. Ihneď sa mu vygeneruje rebríček percentuálnej zhody jeho názorov s názormi ostatných potenciálnych voličov ním preferovanej strany.

Pravda.sk nehovorí, že typický volič strany XY by mal na danú otázku odpovedať tak alebo onak. Základom na porovnávanie sú len predchádzajúce hlasovania ľudí. Ak 950 potenciálnych voličov niektorej strany na otázku odpovedalo „áno“ a len 50 ľudí vrátane mňa odpovedalo „nie“, tak je jasné, že môj názor je v tomto prípade výrazne odlišný od názoru typického voliča strany XY. Toto je princíp ankety, ktorá tak účastníkovi môže priniesť aj neočakávané výsledky.

Kvalita výstupného porovnania je závislá najmä od počtu účastníkov ankety. „Trúfame si získať rádovo desaťtisíce respondentov,“ uviedol riaditeľ multimediálneho úseku vydavateľstva Perex Jaroslav Matyáš. „Profesionálom v prieskumoch verejnej mienky si v žiadnom prípade netrúfame konkurovať. Napriek tomu si myslíme, že štatisticky spracované dáta z ankety môžu byť voľbami zaujímavé,“ dodal J. Matyáš. Vydavateľstvo ich plánuje využiť najmä vo vlastnom spravodajstve.

Anketa odštartovala s niekoľkými stovkami odpovedí v databáze. Pravda.sk ich získala anonymne od ľudí, ktorým redakcia rozoslala e-maily s linkou na anketu. Počas prvých 12 hodín od zverejnenia ankety počet zaznamených platných dotazníkov vystúpil nad dve tisíc. Hoci vymyslieť matematicky korektný postup výpočtu zobrazovaných výsledkov nebola triviálna záležitosť, technický tím Pravda.sk pod vedením Dušana Hlavatého ho zvládol vlastnými silami. Hlasovanie v ankete je chránené proti úmyslenému viacnásobnému hlasovaniu viacerými nástrojmi. Pravda.sk zámerne nespresňuje, akými. V snahe nepomáhať špekulatívnemu ovplyvňovaniu výsledkov sa nezverejňuje ani priebežný počet platne vyplnených dotazníkov.