V březnu je v knihovnách volný přístup do rozsáhlých tuzemských databází

18. 3. 2008

[Tisková zpráva] Praha, 18. března 2008 – Až do 31. března mají návštěvníci knihoven v rámci Března – měsíce internetu volný přístup do několika rozsáhlých tuzemských databází. Česká tisková kancelář nabízí volné prohlížení dokumentačních databází Biografie, Země světa, Česká republika, Kraje, Svět, Výročí, Sporty a Evropská unie. Společnost Anopress IT uvolnila přístup do svých databází TamTam s miliony textů a zpráv z českého periodického tisku a elektronických médií a AnopressKOMPENDIUM, kterou tvoří 49 titulů encyklopedického charakteru. Oblast informačních technologií pokrývá databáze Computer Pressu.

Veřejné knihovny se již tradičně připojily ke kampani Březen – měsíc internetu i v roce 2008, v jejím 11. ročníku. Nabízejí všem zájemcům své tradiční i elektronické služby a hledají cesty i k těm, kdo jsou znevýhodněni – zdravotně, sociálně, jazykově. Usilují o odstranění bariér v knihovnách, a tak část svých služeb nabízejí k využití i z pohodlí domova svých klientů, tedy elektronickou cestou.

V on-line katalozích si mohou čtenáři prohlédnout a vybrat potřebné dokumenty; v mnoha knihovnách si je pak mohou elektronicky objednat nebo rezervovat; výpůjčky si elektronicky prodloužit, případně nahlížet do vlastního uživatelského konta; on-line souborné katalogy je nasměrují i do dalších knihoven v ČR, v nichž si lze potřebný dokument najít a vypůjčit meziknihovní výpůjční službou; formuláře k ní se obvykle nacházejí na webu knihovny nebo ji lze objednat e-mailem.

Naskenované katalogy pomohou tam, kde nejsou k dispozici on-line katalogy. Portály umožní v jednotném prostředí přístup k více českým i zahraničním on-line zdrojům; případně některé přidané služby. Dostupné jsou další databáze, elektronické služby referenční i faktografické. Jako první vlaštovky se objevují také například zvukové seznamy knih na webu.

V současné dobu poskytuje přístup k veřejnému internetu více než 4500 veřejných knihoven, a to i v nejmenších obcích republiky, kolem 50 je jich připraveno poskytnout tento přístup zrakově handicapovaným. Některé knihovny zajistí pro ty, kdo mají problémy s mobilitou, i zásilku, dovoz nebo donášku knih do bytu.

V březnu přibudou ve 330 knihovnách k uvedeným službám další zajímavé aktivity určené zdravotně znevýhodněným, seniorům, ženám v domácnosti, maminkám na mateřské dovolené, nezaměstnaným; bývají pro ně nastaveny i nadstandardní podmínky využití služeb. Probíhá řada instruktáží a školení počítačové a informační gramotnosti, práce s internetem, prezentace speciálních elektronických zdrojů, webových portálů a stránek. Konají se i školení náročnější – nakupování na internetu, trendy v hardwaru, práce s digitální fotografií, možnosti komunikace (SKYPE, ICQ…). Ve stovkách knihoven je návštěvníkům k dispozici leták s webovými stránkami nejužitečnějších portálů pro znevýhodněné, vydaný BMI sdružením.

Organizátorem Března – měsíce internetu je BMI sdružení. Hlavním partnerem letošního 11. ročníku BMI je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, partnerem Svaz knihovníků a informačních pracovníků, mediálními partnery jsou Český rozhlas, Protext – PR servis ČTK, deník Právo, vydavatelství Burda Communications, Business Media CZ a Reader´s Digest Výběr, odborným partnerem FORInternet. Veškeré informace o projektu jsou na www.brezen.cz.

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?