Vraždící vozík vyhrál filmovou cenu společnosti Intel

29. 7. 2008

[Tisková zpráva] Intel vyhlásil vítěze soutěže amatérských filmařů. Vítězem se stal španělský hororový snímek „Kufr“, který vyniká elektrizující atmosférou a speciálními efekty. V Česku zvítězil snímek „Nákupní vozík zabiják“, jenž zaujal zejména nápaditým černým humorem, dobrým zvukem a profesionální volbou úhlů záběru.

PRAHA, 23. července 2008 – Intel možná objevil „novodobého Coppolu nebo Hitchcocka“. Filmové snímky amatérských režisérů, které získaly ocenění v rámci soutěže Intel Virtual Film Festival, se totiž atmosférou a důvtipem mohou často rovnat dílům profesionálních kolegů.

V Česku zvítězil snímek „Nákupní vozík zabiják“ od dvaadvacetiletého režiséra vystupujícího pod přezdívkou Silver2236. Hororový snímek s nádechem černého humoru pojednává o vražedných choutkách nákupního vozíku, který lační po lidské krvi. Porota ocenila autorův humor, dobrou znalost žánru, excelentní načasování, výtečnou práci se zvukem, profesionální volbu úhlů záběru, efektivní využití světla a hudební doprovod.

„Když vidím, jak lidé z celé Evropy natáčejí tyto krátké filmy, získávám obraz toho, jak technologie povoluje uzdu lidské kreativitě. Kvalita běžných domácích filmů je dnes ohromující – o to více, srovnáme-li je s deset let starými snímky. Intel chce tento trend i nadále podporovat tím, že umožní přístup k vysokému počítačovému výkonu i na cestách pomocí energeticky efektivních přenosných PC Intel® Centrino® 2. Tato technologie přinese uživatelům další pokrok v oblasti digitální zábavy, a to jak doma, tak na cestách,“ prohlásil Kempf.

V kategorii Vítěz poroty (Judges’ Choice) zvítězil třiatřicetiletý Alfredo López ze Španělska se svým snímkem „Kufr“ (The Suitcase). Získal zájezd na letošní filmový festival v Benátkách, kde bude mít možnost setkat se s řadou světoznámých herců, režisérů, kameramanů a dalších slavných osobností.

Alfredův snímek „The Suitcase“ je plný speciálních efektů a elektrizující atmosféry, příběhu nechybí ani překvapivý závěrečný zvrat. Slovy chvály nešetřil ani Karl Kempf, jeden ze společníků Intelu a ředitel společnosti Decision Technologies (http://www.in­tel.com/pressro­om/kits/bios/kkem­pf.htm). Prohlásil, že film disponuje „velmi poutavým příběhem, velice dobrým prostředím i kostýmy a je i velice dobře natočen“. Karl Kempf má za sebou několik významných filmových úspěchů. Účastnil se například natáčení trilogie Superman* a byl i součástí týmu oceněného Oscarem za speciální efekty.

Mezi porotci nechyběli ani filmoví experti, například Aubrey Day, šéfredaktor britského magazínu Total Film a Sky Movies, nebo Dorte Langwald z německého SFT Magazin. S jejich pomocí Kempf vybral deset evropských vítězů. Důraz byl kladen zejména na kreativitu, originalitu a technickou kvalitu krátkých filmů.

Komentáře porotců k evropským snímkům naznačily, že by se právě v Evropě mohl zrodit další režisér Coppolova formátu. F. F. Coppola stojí například za trilogií Kmotr nebo filmem Drákula.

„Intel Virtual Film Festival dal ctižádostivým režisérům šanci ukázat, co umějí, a zároveň obohatil server YouTube o neuvěřitelně pestré snímky. Je jedno, zda jde o skvosty v podobě kraťoučkých filmů nebo neuvěřitelně vtipné klipy, sledování těchto filmů spojí všechny – od filmových fandů po ,nové Hitchcocky‘,“ říká Dorte Langwald.

„Můj celkový dojem ze soutěžních příspěvků je takový, že tam venku je opravdu mnoho talentovaných filmových nadšenců! Soutěžní snímky dokázaly, že i bez velkého rozpočtu se dá natočit zajímavý film. Dobrý příběh a dobré prostředky k jeho natočení jsou tím správným základem pro zábavný film. Technická stránka přihlášených snímků byla s ohledem na prostředí, osvětlení a kompozici velice působivá,“ okomentoval soutěž Aubrey Day.

Výherci získali výkonné laptopy věnované společnostmi Asus* a Fujitsu Siemens* s novou procesorovou technologií Intel Centrino 2. Součástí ceny byl i software pro tvorbu a editaci videa „Adobe Creative Suite* 3 Production Premium“, který z počítačů vytvoří mobilní střižnu.

Minulý týden uvedla společnost Intel na trh novou procesorovou technologii s názvem Intel® Centrino® 2. Při této příležitosti vyhlásila i vítěze mezinárodní soutěže „Intel Virtual Film Festival“ (www.youtube.com/in­telfilmfestival).

Virtuální soutěž má pomoci zviditelnit příležitostné nebo neznámé filmaře ze střední a východní Evropy a zároveň zpopularizovat filmovou tvorbu samu. Díky výkonu dnešních přenosných počítačů už může kterýkoli uživatel vytvářet vlastní virtuální scenerie, pracovat stejně jako ve střižně nebo zpracovávat „profesionální“ fil­my.

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Vitalia.cz: Zeleninové jogurty prý budou hit

Zeleninové jogurty prý budou hit

Root.cz: Chytré hodinky Pebble úplně končí

Chytré hodinky Pebble úplně končí

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

DigiZone.cz: Flix TV má set-top box s HEVC

Flix TV má set-top box s HEVC

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?