Vyměňte snadno nápisy na fotografiích s novým on-line nástrojem Xeroxu

11. 3. 2011

[Tisková zpráva] Praha, 8. března 2011 – Xerox představil jednoduchý nástroj, který umožní vložit text přímo do prostředí fotografie. S aplikací Simple Personalized Imaging (SPI) zvládne i začátečník během chvilky napodobit působivé postprodukční filmové triky, jako je například zobrazení textu na stěně domu, či výměna nápisu na ukazateli.

„Kouzlo spočívá v technologii, která automaticky nastavuje perspektivu a geometrii. Výsledkem je pak text, který vypadá jako nedílná součást snímku,“ řekl Raja Bala, expert společnosti Xerox, který vede tým projektu SPI. „Chtěli jsme zjednodušit upravování fotografií tak, aby si kdokoliv mohl vytvořit snímek s textem, který vypadá, jako by na fotografii přirozeně patřil.“

Nástroj si sami můžete vyzkoušet v rámci stránek open.xerox.com. Současná verze zatím nepodporuje českou diakritiku, což by mělo být v brzké době vyřešeno změnou fontu, který aplikace používá.

SPI patří k nástrojům pro snadné dodatečné úpravy fotografií, které jsou mezi uživateli stále populárnější, a najde využití především při tvorbě kalendářů, přáníček nebo fotoknih. Podle předpovědi společnosti Info Trends poroste do roku 2013 v USA trh s fotoprodukty o 22 procent ročně a tržby v tomto odvětví přesáhnou za období 2007 až 2013  2,5 miliardy USD.

Jak to funguje

S použitím jednoduchého průvodce nahrají uživatelé své fotografie do softwaru a na fotografii určí místo pro vložení textu. Software SPI snímek analyzuje a navrhne text s ohledem na prostředí vybraného snímku tak, aby tvořil nedílnou součást fotografie. Uživatelé mohou měnit tvar a umístění textu, vybírat typ písma či jeho barvu, nebo využít další speciálními efekty. Text lze umístit buď na prázdné místo, nebo jím nahradit nějaký existující text, jako například název ulice nebo billboard.

Nahlédneme-li pod pokličku, tak software SPI při výpočtu kombinuje analýzu snímku s technikami počítačového zraku, které používá pro výpočet trojrozměrné perspektivy jednotlivých ploch snímku. Aktuální verze podporuje umístění textu na rovné povrchy, jako jsou například zdi nebo chodníky.

Současná řešení pro personalizaci snímků se většinou omezují na prosté vložení textu na pevně určené místo předem připravených snímků, nebo naopak nabízejí sofistikované a drahé nástroje pro vkládání textu, které jsou určeny spíše pro oblast profesionální grafiky. SPI vyplňuje mezeru mezi těmito extrémy a umožňuje běžným uživatelům dosáhnout na svých snímcích jednoduchých, ale dobře vypadajících efektů při použití intuitivního rozhraní. Technologii nalezne ale i komerční využití, například při tvorbě personalizovaných propagačních materiálů nebo pro kampaně přímého marketingu.

Xerox vyvinul nástroj SPI v rámci víceletého výzkumného projektu otevřených inovací realizovaného střediskem Xerox Research Center Webster a univerzitou Purdue. Software byl vytvořen tak, aby doplnil a obohatil širokou sadu personalizačních technologií a služebXMPie®. Pro více informací o XMPie navštivtehttp://www­.xmpie.com

„Digitální fotografie otevřela fotografům prostor, aby se vyjadřovali neotřelými způsoby,“ řekl Gary Pageau ze společnosti Photo Marketing Association International. „Za dvouciferným růstem trhu fotografického publikování stojí inovace, které umožňují novou generaci barevných výrobků a služeb na vyžádání.“

Profesoři Charles A. Bouman a Jan P. Allebach z univerzity Purdue představili tuto technologii v rámci přednášky nazvané „Personalizované zobrazování se posouvá blíže k realitě“ na konferenci 2011 IS&T/SPIE Electronic Imaging v San Franciscu. Více informací o konferenci se dozvíte na adrese http://www.spi­e.org/x16218.xml­

-XXX-

XEROX je přední světová společnost v oblasti obchodních procesů a správy dokumentů. Díky svému širokému portfoliu technologií a služeb poskytuje Xerox svým klientům kancelářskou podporu, která jim umožňuje plně se soustředit na vlastní podnikání. Společnost Xerox dodává špičkové technologie pro správu dokumentů, služby, software a originální spotřební materiál pro výrobní a kancelářská prostředí jakéhokoli rozsahu. Prostřednictvím společnosti ACS, která je součástí firmy Xerox od února 2010, nabízí také široký outsourcing obchodních procesů a IT služeb, včetně zpracování dat, řízení lidských zdrojů, podpory oddělení financí a služeb, řízení vztahů se zákazníky pro komerční firmy a státní správu po celém světě. 136 tisíc zaměstnanců společnosti Xerox pečuje o zákazníky ve více než 160 zemích světa.

Vitalia.cz: Zeleninové jogurty prý budou hit

Zeleninové jogurty prý budou hit

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Root.cz: Chytré hodinky Pebble úplně končí

Chytré hodinky Pebble úplně končí

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

DigiZone.cz: Další dva kanály nabídnou HbbTV

Další dva kanály nabídnou HbbTV

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo