HP slaví 20. výročí zahájení prodeje serverů ProLiant a zahajuje soutěž o nejstarší funkční server v ČR

1. 12. 2009

[Tisková zpráva] Firma, která v ČR provozuje nejstarší HP/Compaq server, získá od HP výměnou zbrusu nový server a navíc i balík špičkových služeb

Praha, 1. prosince 2009 – Společnost HP v letošním roce oslavuje významné jubileum – dvacáté výročí zahájení prodeje serverů ProLiant. Už v roce 1989 – v době, kdy v tehdejším Československu padala železná opona – se začaly vyrábět a prodávat první servery patřící do dnešní linie přístrojů HP ProLiant. Jejich prodeje i obliba od té doby každoročně neustále rostou.

Společnost Hewlett-Packard Česká republika se rozhodla v rámci oslav těchto „dvacetin“ vyhlásit netradiční soutěž pro všechny svoje tuzemské zákazníky. Počínaje dnešním dnem spouští velkou pátrací akci po nejstarším funkčním serveru (typu SystemPro, SystemPro XL, ProSignia či ProLiant), který je v České republice ještě stále v provozu. Hledání nejstaršího funkčního serveru nasazeného v běžném provozu bude probíhat v nejbližších dvou měsících a skončí 31. ledna 2010.

„Aby se v IT branži nějaký přístroj vydržel vyrábět dvacet let a byl stále žádanější, musí patřit po všech stránkách ke špičce. A takové servery HP bezesporu jsou,“ řekl Jiří Lepka, produktový manažer divize HP ISS. „Za dlouhodobou kvalitu našich výrobků samozřejmě ručíme, ale jen málokdy máme možnost se setkat s přístroji staršími než deset let. Jsme proto sami velmi zvědaví, zda najdeme server, který bude ještě stále plně funkční a přiblíží se hranici „maturitního“ vě­ku.“

Vítěz, resp. firma, která v ČR provozuje nejstarší zaregistrovaný HP/Compaq server, dostane na slavnostním vyhlášení od HP oproti jeho předání výměnou zbrusu nový server HP ProLiant včetně všech služeb, které zajistí bezproblémový přenos operačního systému, aplikací a dat ze starého přístroje na nový. Serverový veterán bude následně dočasně umístěn v expozici Muzea počítačů (www.muzeumpo­citacu.cz) a poté v čestné vitríně v zákaznickém oddělení sídla společnosti HP, kde bude hrdě nést jména vítězné firmy a rovněž obchodního partnera.

Servery do soutěže mohou jednotlivci, firmy či obchodní partneři HP nominovat na webových stránkách www.hp.cz/20let­ProLiant. Stěžejním kritériem výběru nejstaršího funkčního serveru HP bude jeho výrobní číslo. Vítězný produkt oznámí společnost HP v pondělí 1. února 2010 prostřed­nictvím tiskové zprávy, slavnostní vyhlášení se uskuteční během února 2010.

Vybrané milníky v historii HP serverů

• 1989: První víceprocesorový server (>1P)
  • 1991: První server s kartou pro vzdálenou správu (ProSignia)
  • 1992: První záruka typu Pre-Failure k serverům HP ProLiant; ostatní výrobci ji představili teprve později během 90. let
  • 1993 Servery ProLiant nabízejí novou funkci snadné instalace a zavádění operačního systému
  • 1993 Revoluční technologie ochrany paměti ECC (ostatní výrobci kopírují technologii teprve v roce 1996), v roce 1998 se stává průmyslovým standardem
  • 1995: Servery ProLiant obsahují redundantní napájecí zdroje a síťové karty (ostatní výrobci je do svých strojů přidali až v roce 1999)
  • 1995: První rackový (policový) server HP ProLiant 4000
  • 1997: První servery s pevným diskem podporujícím hot-plug
  • 1998: První server s vysokou hustotou (ProLiant 850R – typu 3U)
  • 1998/1999: První osmiprocesorový (8P) server s Profusion chipsetem (ProLiant 8500 & 8000), první 1U 2P Server HP DL360
  • 2000/2001: ML & DL obchodní označení se stává „projektem tisíciletí,” je představen první blade server (Q102, tzv. QuickBlade)
  • 2003: První řešení integrující SAS/SATA společně s iSCSI, první AMD blade server 2H2004 a DL145
  • 2004: První dvoujádrové servery HP DL585/DL145
  • 2005: První servery osazené technologií SAS
  • 2005: První čtyřjádrové servery (HP DL380 G5) Více informací o serverech HP ProLiant najdete na webu www.hp.cz, kliknutím myší do levého sloupce na roletové menu Malé a střední firmy (případně Velké firmy) a potvrzením volby Servery.

O společnosti HP
HP neustále vytváří nové příležitosti pro uplatnění technologií, které významně ovlivňují jednotlivce, firmy i celou společnost. Jako největší technologická firma světa nabízí HP špičkové produkty zahrnující tisková řešení, osobní výpočetní techniku, software, služby a IT infrastrukturu. Další informace o společnosti HP (NYSE: HPQ) jsou k dispozici na webu www.hp.com.

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Měšec.cz: Přejete si číslo účtu na přání?

Přejete si číslo účtu na přání?

Vitalia.cz: Láska na vozíku: Přitažliví jsme pro tzv. pečovatelky

Láska na vozíku: Přitažliví jsme pro tzv. pečovatelky

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Lupa.cz: Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

Podnikatel.cz: Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

DigiZone.cz: Flix TV má set-top box s HEVC

Flix TV má set-top box s HEVC

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií