Vysílače mobilních operátorů by mohly vypadat úplně jinak

[Tisková zpráva] Výrazná úspora nákladů, ochrana životního prostředí a zvýšení kapacity mobilních sítí. To je pouhý výběr z přínosů nové technologie lightRadio

PRAHA, 11. března, 2011 – Alcatel-Lucent (Euronext Paris and NYSE: ALU) oznámil uvedení průlomového řešení lightRadio, které radikálně změní koncept výstavby mobilních sítí. Základnové stanice a věže mobilních operátorů, které dosahují výšky až 40 m, jsou nejdražším a energeticky vysoce náročným prvkem mobilních sítí, který je navíc velmi nákladný na údržbu. Eliminace těchto vlastností přichází ve formě radikálního zmenšení a zjednodušení, a to díky nové technologii lightRadio, která je zabudována v malé kostce o velikosti dlaně. Tu lze velmi snadno a prakticky kdekoli schovat. Výhodou tohoto řešení však není pouze na první pohled patrný rozměr, ale i schopnost výrazně zvýšit kapacitu provozu v mobilních sítích, která je základním současným problémem všech mobilních operátorů. Systém lightRadio tak udává nový směr na poli mobilních a širokopásmových zařízení. Přináší modernizaci, zjednodušení, ale i úsporu nákladů a vyšší kvalitu služeb.

Světlo světa spatřila tato novinka v Bellových laboratořích společnosti Alcatel-Lucent, a to ve spolupráci se společnostmi Freescale a Hewlett packard. Světoznámé Bellovy laboratoře přinesly světu již celou řadu průlomových technologií počínaje tranzistorem či laserem.

Komplikaci pro architekturu současných řešení mobilní infrastruktury představuje změť různých antén obsluhujících systémy 2G, 3G a LTE. Bellovy laboratoře vyvinuly technologii Wideband Active Array Antenna, která je součástí řešení lightRadio. Jedná se o aktivní vícepásmovou anténu, která nahrazuje všechny anténní systémy jedním aktivním prvkem, který podporuje široké spektrum standardů. Díky velmi malému rozměru mohou být tyto antény instalovány na sloupech, stěnách budov a všude tam, kde je k dispozici elektřina a širokopásmové připojení.

Ben Verwaayen, CEO společnosti Alcatel-Lucent, uvedl: „lightRadio je předzvěstí zániku vysílačů v podobě, jak je známe. Nové řešení je odpovědí na řadu problémů, se kterými se operátoři potýkají, zejména vysokých nákladů na energii, narůstající oblíbenosti videa v mobilních telefonech a potřeby propojit nepropojitelné.”

Mezi hlavní  výhody lightRadio patří:

• Ochrana životního prostředi: lightRadio snižuje spotřebu energie mobilních sítí až o 50 % ve srovnání se současnými rádiovými zařízeními pro přístup k síti. (Výzkumy Bellových laboratoří odhadují, že současné základnové stanice celosvětově vytváří 18 000 000 tun CO2 ročně). lightRadio představuje alternativu k současné džungli velkých a všudypřítomných věží. Přichází éra malých antén, které mohou být umístěny prakticky kdekoli.

• Výrazné  úspory pro operátory: Nové řešení přináší celkové úspory nákladů na vlastnictví mobilních sítí, a to až o 50 %. lightRadio totiž přináší úspory plochy, energie, výdajů na provoz a údržbu. (Bellovy laboratoře odhadují, že mobilní operátoři utratili v roce 2010 za náklady na vlastnictví mobilního připojení 150 miliard eur.)

• Dopad na trh: Nová generace antén zvyšuje kapacitu v městských a příměstských lokalitách asi o 30 %. Antény podporují všechny technologie (2G, 3G a LTE) a pokrývají více frekvenčních pásem v rámci jedné jednotky.

Základní  prvky řešení lightRadio budou připraveny pro testovací provoz u zákazníků v druhé polovině roku 2011. Alcatel-Lucent je v pokročilé fázi plánování spolupráce s China Mobile, stejně jako s řadou jiných poskytovatelů na celém světě. Nové lightRadio řešení tak bude testováno v kooperaci několika subjektů.

Alain Maloberti, Senior Vice President, Network Architecture and Design, France Telecom/Orange říká: „Nová vize a strategie širokopásmového mobilního připojení společnosti Alcatel-Lucent je úžasná. Nová architektura bezdrátového připojení a inovativní systémové prvky nám pomohou k dosažení výrazných operativních úspor. Budeme tak lépe připraveni na budoucí výzvy. Těšíme se na úzkou spolupráci se společností Alcatel-Lucent, při které budeme zkoumat a testovat tento nový systém.”

Ze studie společnosti Alcatel-Lucent vyplývá, že trh rádiových multitechnologií, který zahrnuje i lightRadio, bude v roce 2014 představovat příležitost v podobě více než 12 miliard eur, což představuje více než 55 % celkového trhu s bezdrátovými přístupovými technologiemi. V letech 2011–2018 dosáhne tento trh celkové kumulativní velikosti přes 100 miliard eur.

Detalní  informace o nové, převratné produktové řadě lightRadio, naleznete na stránkách společnosti Alcatel-Lucent: www.alcatel-lucent.com/lig­htradio

O společnosti Alcatel-Lucent

Společnost Alcatel-Lucent dodává  poskytovatelům služeb, firemní klientele a státní správě  na celém světě řešení, která umožňují kon­covým uživatelům využívat hlasové, datové a obrazové komu­nikace. Alcatel-Lucent je lídr v oblasti pevných, mobilních a konvergentních širokopásmových sítí, IP technologií, aplikací a služeb a využívá bezkonkurenčních technických a vědeckých kapacit Bell Labs, jednoho z největších inovačních center v telekomunikačním průmyslu. S pobočkami ve 130 zemích světa je Alcatel-Lucent místním partnerem s celosvětovým dosahem. Společnost Alcatel-Lucent dosáhla v roce 2010 tržeb ve výši 16 miliard EUR, operuje z Francie a její vedení sídlí v Paříži.

Více informací  o společnosti získáte na adrese: http://www.alcatel-lucent.com

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).