Vyspělá telemedicína na CESNET Conference 2008

[Tisková zpráva] Praha / Ve spolupráci se skupinou vyspělých asijských internetových sítí zítra akademické sdružení CESNET zorganizuje unikátní prezentaci na téma telemedicína, a to jako součást odborné konference CESNET Conference 2008, kterou pořádá tento čtvrtek a pátek na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Hlavním bodem prezentace, která začne zítra v 11.30 hodin, bude videokonference, během níž budou do Evropy přenášeny záběry endoskopických a radiologických zákroků z lékařských pracovišť v Japonsku a na Tchaj-wanu. Přenos proběhne v plném NTSC rozlišení, které by mělo vyloučit zkreslení obrazu. Taková kvalita přenosu umožňuje diagnostikovat na velké vzdálenosti.

Během akce bude pomocí videokonference spojeno sedm lékařských pracovišť: tři v Asii, z toho dvě v Japonsku a jedno na Tchaj-wanu, a čtyři v Evropě – po jednom v Itálii a Španělsku a další dvě v České republice, kde půjde o Ústřední vojenskou nemocnici v Praze a Krajskou zdravotní, a. s. – Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem. V přednáškových místnostech těchto zdravotnických zařízení může odborná veřejnost zhlédnout celou telekonferenci. Část konference věnovanou telemedicíně odstartuje svou přenáškou profesor Šuji Šimizu z univerzitní nemocnice v japonském Kjúšú. Ve zhruba půlhodinovém vystoupení se bude věnovat zkušenostem své nemocnice s telemedicínou. Během videokonference budou navíc zprostředkovány další dvě přednášky. První se ujme dr. Muto z japonské Univerzity Kjótó a bude mluvit o využití NBI (Narrow Band Imaging – viz dále) při odhalování ranných stadií rakoviny hltanu a jícnu. Dalším vystupujícím bude dr. Čen-Šuan Čun z Národní tchajwanské univerzity, který se zaměří na konkrétní využití NBI v neobvyklém případu pankreatálního onemocnění 57leté ženy. Na základě snímků přenesených prostřednictvím videokonference budou přítomní lékaři moci stanovit svou diagnózu na dálku a v telediskusi ji posléze zkonfrontovat s ošetřujícími lékaři.

Prezentace na téma telemedicína je jen jednou součástí dvoudenní konference. CESNET letos pořádá její druhý ročník, premiérové setkání se uskutečnilo rovněž v Praze před dvěma lety. Účast na letošním ročníku přislíbili odborníci nejen z Evropy, ale i ze Spojených států, Japonska či Tchaj-wanu.

Hlavními tématy CESNET Conference 2008 jsou: bezpečnost – aspekty a principy bezpečnosti sítí, gridů a obecných e-infrastruktur; middleware – softwarové komponenty spojující rozsáhlé komplexní distribuované systémy; virtualizace – virtuální sítě, výpočetní platformy a infrastruktury datových úložišť. Ve čtvrtek 25. září v 10 hodin zahájí konferenci první místopředsedkyně Rady vlády České republiky pro vědu a výzkum Miroslava Kopicová. Akce bude pokračovat dvoudenním sledem přednášek našich i zahraničních expertů.

Sdružení CESNET bude z průběhu konference zajišťovat internetový přenos (tzv. streaming), který bude možné naladit na stránkách akce, kde zároveň naleznete kompletní program konference a další podrobnosti: http://www.ces­.net/events/2008/con­ference/ .

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Vitalia.cz: Máslo? Margarín? A co takhle sádlo?

Máslo? Margarín? A co takhle sádlo?

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D