Vývojové prostředí NetBeans bude dostupné i v českém jazyce

[Tisková zpráva] Sun Microsystems a komunita NetBeans dokončili překlad NetBeans 5.5 do japonštiny, zjednodušené čínštiny, brazilské portugalštiny a tradiční čínštiny. Pracuje se také na překladu do dalších jazyků včetně češtiny, albánštiny, ázerbajdžánštiny, holandštiny, francouzštiny, němčiny, řečtiny, italštiny, španělštiny a švédštiny.

SANTA CLARA, Kalifornie – 31. ledna 2007, PRAHA – 27. února 2007 – Společnost Sun Microsystems, Inc. (NASDAQ: SUNW), tvůrce technologie Java a operačního systému Solaris a přední světový přispěvatel otevřeného zdrojového kódu, spolu s celosvětovou open source komunitou NetBeans, oznámila dostupnost integrovaného vývojového prostředí NetBeans 5.5 v japonštině, zjednodušené čínštině, brazilské portugalštině a tradiční čínštině. Navíc se projekt překladu prostředí NetBeans rozrostl o četné příspěvky pro další jazyky včetně češtiny, albánštiny, ázerbajdžánštiny, holandštiny, francouzštiny, němčiny, řečtiny, italštiny, španělštiny a švédštiny. Vývojové prostředí NetBeans vzniká z podstatné části v Pražském vývojovém centru společnosti Sun Microsystems.

Počet překladů do těchto jazyků je výsledkem zájmu skupin uživatelů Javy po celém světě. Nedávné vydání NetBeans 5.5 v brazilské portugalštině je svědectvím o úsilí členů komunity NetBeans a vývojářů, kteří pracují s Javou. Ti v rámci projektu NetBeans Translation spolupracovali na lokalizaci vývojového prostředí pro své kolegy vývojáře.

Vedoucím projektu lokalizace do brazilské portugalštiny byl Michel Graciano, vývojář softwaru ve společnosti KSI Solucoes em Informatica a člen velké brazilské skupiny uživatelů Javy SouJava. „NetBeans je moje hlavní vývojové prostředí. Když jsem byl svědkem problémů nových programátorů v Javě, kteří neznají angličtinu natolik dobře, aby ji mohli používat při své práci, došlo mi, jak je důležité mít skutečně dobrou platformu pro mezinárodní uplatnění. Vzhledem k tomu, že jsem vývojářem produktu Swing, jsou zkušenosti s podporou internacionalizace v rozsáhlém projektu velmi důležité také pro mou kariéru. Navíc je to dobrý způsob, jak šířit NetBeans v Brazílii, kde mnohé státní organizace a univerzity vyžadují, aby se aplikace vytvářely s open source lokalizovaným softwarem. Podstatně to zjednodušuje život programátorům, kteří s Javou teprve začínají,“ řekl Michel Graciano.

„Zapojení komunity je základem úspěchu open source projektu jako právě NetBeans. Překlady vytvořené kolegy vývojáři jsou výborným příkladem toho, jak komunita přijímá společnou zodpovědnost za úspěch projektu. Společnosti a vývojáři přizpůsobují kód svým potřebám a tím zároveň pomáhají vytvořit podstatně lepší produkt, který bude k užitku mnohem většímu okruhu uživatelů. Tím, že podporujeme podobné projekty a zároveň zapojujeme přední členy komunity do programu NetBeans Dream, zaměřujeme naše úsilí na rozvoj schopností komunity NetBeans. To bude naše měřítko úspěchu,“ řekl Bruno Souza, manažer komunity NetBeans ve společnosti Sun Microsystems.

Celou lokalizaci NetBeans 5.5 do tradiční čínštiny vytvořil Tchajwanec Chin-Lung (James) Yu, který v současné době studuje doktorandské studium na katedře molekulární a lékařské farmakologie na Univerzitě Kalifornie v Los Angeles. „V Javě jsem začal programovat v roce 1997 a umístil jsem se na druhém místě v programátorské soutěži JavaCup na Tchaj-wanu. Pro hodně tchajwanských vývojářů, ať se s Javou teprve seznamují, nebo s ní už pracují déle, je stále pohodlnější pracovat ve vývojovém prostředí, které komunikuje v čínštině. Přijmout vývojové prostředí v angličtině je pro ně překážka. Já jsem vývojové prostředí NetBeans nebral příliš vážně, dokud jsem neviděl jeho verzi 5.5, která pro mě byla natolik atraktivní, že jsem s ní začal pracovat a zároveň jsem ji začal překládat do tradiční čínštiny,“ řekl Chin-Lung (James) Yu. Sun se projektu NetBeans Translation nadále účastní podporou lokalizace do japonštiny a zjednodušené čínštiny. V současné době probíhá řada dalších lokalizačních projektů a členům komunity, kteří mají zájem pomoci s lokalizací některých částí vývojového prostředí NetBeans, je vyhrazen web Translation Project (http://transla­tedfiles.netbe­ans.org/).

Vývojové prostředí NetBeans se v celosvětovém měřítku prosazuje stále více. Sun sponzoruje NetBeans Day World Tour, v jehož rámci se na mnoha místech po celém světě konají semináře věnované právě nástroji NetBeans. NetBeans Day World Tour odstartovalo v květnu 2006 a jeho putování po všech světadílech skončí v San Francisku na konferenci JavaOne 2007 letos v květnu. V nejbližší době jsou plánovány semináře v Hyderabadu v Indii, v Kuala Lumpur v Malajsii, v Londýně a Paříži. Kompletní seznam akcí k produktu NetBeans najdete na webu http://www.net­beans.org/com­munity/articles/wor­ldtour/index.html.

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Vitalia.cz: Nejlepší obranou při nachlazení je útok

Nejlepší obranou při nachlazení je útok

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů pro podnikatele

Změny v daních z příjmů pro podnikatele

DigiZone.cz: Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Vitalia.cz: To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

DigiZone.cz: Vedení ČRo: personální změny od ledna

Vedení ČRo: personální změny od ledna

Lupa.cz: Teletext je „internetem hipsterů“

Teletext je „internetem hipsterů“

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat