Webové stránky Prahy mezi nejlepšími v globálním průzkumu

[Tisková zpráva] 16. 4. 2010 – ICT Unie, profesní sdružení firem z oblasti informačních technologií a elektronických komunikací, oznámila, že webový portál hlavního města České republiky www.praha.eu se stal druhým nejvýše hodnoceným v celosvětovém průzkumu uskutečněném Institutem pro e-governance při Rutgers University v americkém Newarku. První příčku obsadil jihokorejský Soul, Praha na druhém místě předstihla třetí Hongkong, čtvrtý New York i pátý Singapur. Z evropských velkoměst se v první desítce umístily již jen Madrid a Vídeň na sedmé, resp. osmé příčce.

Uvedený průzkum porovnává webové stránky světových velkoměst v pěti základních kategoriích: ochrana soukromí, použitelnost, obsah, poskytované služby a participace občanů. V každé z těchto kategorií se hodnotí 18 až 20 konkrétních aspektů, dohromady jich je téměř sto (přesně 98 hodnocených položek). Umístění v popředí žebříčku svědčí o efektivitě a pokročilém stupni elektronizace veřejné správy v daném městě.

Na vytvoření webového portálu Praha.eu se návrhem, realizací projektu i dodávkou technologií podílelo několik IT firem působících v ČR. „Jde o potvrzení schopností řady IT profesionálů v naší zemi, kteří nepochybně patří do světové špičky v oboru,“ prohlásil Svatoslav Novák, prezident ICT Unie. „A také důkaz toho, že ačkoli cesta k nebyrokratické veřejné správě, fungující s neodmyslitelnou podporou vyspělých informačních a komunikačních technologií, bude ještě dlouhá, leccos dobrého se již podařilo uskutečnit.“

V případě Prahy hodnotitelé vyzdvihli úspěšnou snahu poskytovat účinný způsob online komunikace mezi městem a občany. Praha se umístila na prvním místě v kategorii použitelnosti a na druhé příčce v ochraně soukromí a participaci občanů. Zlepšení použitelnosti webových stránek a poskytování dostatečné ochrany soukromí uživatelů zvyšuje podle autorů studie důvěru občanů v interakci a transparentní správu věcí veřejných. Prostřednictvím portálu mohou uživatelé vyjadřovat svá stanoviska k různým tématům a dávají tak administrativě i voleným zástupcům důležitou zpětnou vazbu.

Právě metropole České republiky zaznamenala nejvýraznější posun ve srovnání s předchozím žebříčkem, sestaveném před dvěma lety. V pořadí pátý průzkum bude realizován v příštím roce. Rutgers University dlouhodobě spolupracuje s prestižní korejskou univerzitou Sungkyunkwan, projekt je podporován OSN a Americkou společností pro veřejnou správu.