WiMAX Českých Radiokomunikací dorazil na Moravu – do Brna, Ostravy a Olomouce

[Tisková zpráva] (Praha, 20. 7. 2009) – České Radiokomunikace spustily s více než měsíčním předstihem do komerčního provozu bezdrátové vysokorychlostní připojení k internetu pomocí technologie WiMAX v Brně, Ostravě a Olomouci. Tyto tři lokality se připojily k Praze, kde WiMAX úspěšně funguje již od ledna 2009. Spuštěním technologie v těchto městech začalo její celostátní rozšiřování, které bude dokončeno v závěru letošního roku a pokryje celkem 25 měst.

„K rozhodnutí vybudovat národní WiMAX síť nás motivoval její velký úspěch a pozitivní zájem ze strany klientů v Praze. Nejen touto významnou investicí dokazujeme, že naše společnost stojí na silných a zdravých základech,“ říká David Mašát, výkonný ředitel pro obchod a marketing Českých Radiokomunikací. „Dle plánu jsme měli zahájit provoz v dalších lokalitách až v srpnu, ale protože je o WiMAX v regionech velký zájem, snažíme se budovat síť rychleji, což se nám daří“, doplňuje Libor Kubišta, ředitel provozu telekomunikační sítě Českých Radiokomunikací.

WiMAX síť pracuje v licencovaných kmitočtových pásmech, což zaručuje vysokou kvalitu a stabilitu poskytovaných služeb. Tato nejmodernější technologie navíc umožňuje poskytovat služby i tam, kde není přímá viditelnost na základnovou stanici. V porovnání s DSL nabízí technologie WiMAX výrazně větší dosah, takže služby jsou dostupné i v oblastech, kde to v případě technologie DSL není možné z důvodu příliš dlouhého telefonního vedení nebo jeho nedostupnosti. Prostřednictvím WiMAX sítě je možné nabízet jak nesymetrické, tak i symetrické rychlosti. České Radiokomunikace nabízejí služby s propustností až 5 Mb/s v obou směrech. „Pomocí jedné přípojky zákazník dostává kvalitní internetové, telefonní a datové služby, jejichž parametry jsou volitelné. Navíc vysoká rychlost a kvalita zůstává až do 15 km od základnové stanice, což představuje více než trojnásobnou vzdálenost oproti dnes nejrozšířenějšímu způsobu připojení k internetu – ADSL, a zákazník je tak zcela nezávislý na kvalitě a pokrytí telefonním vedením,“ upřesňuje vlastnosti služby Marcel Procházka, manažer rozvoje služeb a podnikání Českých Radiokomunikací. O technologické vyspělosti služby WiMAX svědčí i její postup do finále soutěže „IT produkt 2009“, které se společnost České Radiokomunikace účastní právě s touto službou.

Služba Business WiMAX je určena především firemním zákazníkům. Mezi významné společnosti, které si službu Business WiMAX objednaly v Praze, patří například Komerční pojišťovna a. s., vydavatelství Burda Praha, spol. s. r. o., Elektrifikace železnic Praha a. s. nebo Toyota Financial Services Czech s. r. o. Firemní zákazníci oceňují rychlý a stabilní přístup k internetu, a to v obou směrech. Samozřejmostí je i připojení pobočkových ústředen a využívání hlasových a datových služeb, například MPLS. Pro rezidentní zákazníky je určen produkt Premium WiMAX 3/1 Mb/s, ke kterému je možné objednat i telefonní službu.

Zprovozněním sítí v Brně, Olomouci a Ostravě zahájily České Radiokomunikace plánované rozšiřování pokrytí WiMAX sítí. Do konce roku 2009 budou služby na bázi technologie WiMAX spuštěny v 25 městech v rámci celé České republiky.

Bližší informace o službách Premium WiMAX a Business WiMAX naleznete na stránkách Českých Radiokomunikací www.radiokomu­nikace.cz.

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Vitalia.cz: Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

DigiZone.cz: Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?

Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru