WiMAX na jižní Moravě slaví již 100 dní

[Tisková zpráva] (Praha, 19. října 2009) – Bezdrátové připojení k internetové pomocí technologie WiMAX, kterou České Radiokomunikace zprovoznily v Brně, Zlíně, Znojmě a Uherském Hradišti, slaví v těchto dnes 100 dní svého fungování. Zákazníci na jižní Moravě tak mají jedinečnou příležitost využít nejmodernější bezdrátový přístup k internetu.

Ve Zlínském kraji jsou pokrytými městy Zlín a Uherské Hradiště, v Jihomoravském kraji je hlavní lokalitou Brno a Znojmo. V těchto městech je celkem v provozu 6 základnových stanic – vysílačů. Bezdrátová technologie WiMAX je unikátní a vysoce moderní technologické řešení připojení k internetu.

„Na jižní Moravě jsme se rozhodli nabízet WiMAX služby ve čtyřech městech. V této chvíli je již tato síť postavena a v provozu 100 dní,“ řekl Marcel Procházka, manažer rozvoje služeb a podnikání Českých Radiokomunikací.

Služby pod názvem Business WiMAX jsou určeny převážně menším a středním společnostem, které vyžadují vysokou spolehlivost a garantované služby. Vedle služeb pro firmy je připravena i služba pro domácnosti a živnostníky s názvem Premium WiMAX. Připojení k internetu, hlasové a datové služby poskytované prostřednictvím technologie WiMAX je také ideálním řešením pro zákazníky, kteří potřebují konektivitu v místech, kde není jiná možnost připojení k internetu.

Přehledové mapy s pokrytím signálem technologie WiMAX a bližší informace o službách Premium WiMAX a Business WiMAX naleznete na stránkách Českých Radiokomunikací www.radiokomu­nikace.cz.

WiMAX síť pracuje v licencovaných kmitočtových pásmech, což zaručuje vysokou kvalitu a stabilitu poskytovaných služeb. Tato nejmodernější technologie navíc umožňuje poskytovat služby i tam, kde není přímá viditelnost na základnovou stanici. V porovnání s DSL nabízí technologie WiMAX výrazně větší dosah, takže služby jsou dostupné i v oblastech, kde to v případě technologie DSL není možné z důvodu příliš dlouhého telefonního vedení nebo jeho nedostupnosti. Prostřednictvím WiMAX sítě jsou poskytovány komplexní telekomunikační služby – vysokorychlostní přístup k internetu, hlas a data, jejichž parametry jsou volitelné a je možné nabízet jak nesymetrické, tak i symetrické rychlosti. České Radiokomunikace nabízejí služby s propustností až 5 Mb/s v obou směrech.

České Radiokomunikace a.s. jsou tradičním a největším poskytovatelem vysílacích služeb pro televizní a rozhlasové vysílání. V České republice patří k průkopníkům digitálního televizního vysílání, jehož experimentální provoz zahájily v roce 2000 jako první společnost na tuzemském trhu. V roce 2005 spustily rovněž jako první společnost v ČR komerční provoz digitálního multiplexu. V současnosti České Radiokomunikace vysílají digitální televizní signál svého multiplexu 2 pro více než 50 % obyvatelstva.

České Radiokomunikace a.s. jsou v počtu zákazníků největším alternativním telekomunikačním operátorem a druhým největším operátorem pevných linek v České republice. Společnost disponuje vlastní rozsáhlou páteřní sítí. Od roku 2004 začala zároveň budovat svoji síť na základě technologie zpřístupnění místních smyček, která v současnosti pokrývá cca 50 % všech pevných linek v ČR. Díky rozsáhlé vysílací infrastruktuře mohou České Radiokomunikace nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken. Společnost poskytuje hlasové služby, vysoce kvalitní internetové připojení a datová řešení na základě individuálních požadavků zákazníků.

Digitální televizní vysílání bylo spuštěno v systému DVB-T na území Prahy již v roce 2000. Toto vysílání bylo označováno jako dočasný multiplex A a ke dni přechodu tohoto přechodného vysílání do finální sítě 2, činilo jeho pokrytí 42% obyvatelstva. České Radiokomunikace jsou operátorem komerčního multiplexu 2 a poskytovatelem vysílacích služeb pro multiplexy 1 a 3. K dnešnímu dni činí pokrytí digitálním vysíláním multiplexu 2 více než 60% obyvatelstva v celkem osmi lokalitách České republiky. Probíhající proces digitalizace vysílání bude završen v roce 2012, kdy bude na území České republiky vystavena digitální vysílací infrastruktura pokrývající až 99,6% populace digitálním pozemním televizním a rozhlasovým vysíláním.

DigiZone.cz: R2B2 a Hybrid uzavřely partnerství

R2B2 a Hybrid uzavřely partnerství

DigiZone.cz: Optimedia: hybridní kampaň Nescafé

Optimedia: hybridní kampaň Nescafé

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák