WiMAX od Českých Radiokomunikací přichází do dalších měst - Liberce, Pardubic, Znojma a Brna

[Tisková zpráva] (Praha, 27. července 2009) – České Radiokomunikace zahajují komerční provoz bezdrátového vysokorychlostního připojení k internetu pomocí technologie WiMAX v dalších městech. Poté, co s více než měsíčním předstihem spustily komerční provoz technologie WiMAX v Brně, Ostravě a Olomouci, přicházejí s rozšířením do dalších měst. Nově se zákazníci mohou připojit k internetu pomocí technologie WiMAX také v Liberci, Pardubicích, ve Znojmě a v další části Brna.

Po úspěšném uvedení služby WiMAX v Praze, se České Radiokomunikace rozhodly rozšířit službu do dalších 25 měst České republiky do konce roku 2009. Za rozhodnutím rozšířit WiMAX sítě stojí pozitivní ohlas a zájem zákazníků. Po spuštění v Praze, Brně, Ostravě a Olomouci přichází služba nyní do Liberce, Pardubic, Znojma a v Brně dochází ke zvýšení pokrytí. Rozšířením služby WiMAX do Liberce, Pardubic a Znojma je technologií WiMAX Českých Radiokomunikací již pokryto 7 měst.

„Vybudování zcela nové telekomunikační sítě i v ostatních městech republiky představuje velice významný krok pro zvýšení nabídky a dostupnosti služeb Českých Radiokomunikací. V aktivitách nás podpořil velký úspěch služby WiMAX a pozitivní zájem o její využívání v Praze,“ říká Marcel Procházka, manažer rozvoje služeb a podnikání Českých Radiokomunikací. Liberec, Pardubice, Znojmo a zvýšení pokrytí v Brně jsou součástí druhé vlny spouštění technologie WiMAX v rámci České republiky. „V Brně se jedná už o druhou spuštěnou základnovou stanici, a ještě v průběhu léta zprovozníme třetí vysílač. I v případě Liberce plánujeme spuštění další základnové stanice,“ dodává Marcel Procházka.

WiMAX, někdy laicky označován jako „pevná linka vzduchem“, nabízí oproti DSL službám více než trojnásobný dosah od ústředny a další řadu výhod. Tomu odpovídá i symetrická rychlost, která dosahuje dle tarifu až 5/5 Mb/s. Technologie pracuje v licencovaném pásmu, což zaručuje vysokou garantovanou spolehlivost této služby. O technologické vyspělosti služby WiMAX svědčí i její postup do finále soutěže „IT produkt 2009“. Připojení k internetu pomocí technologie WiMAX je primárně určeno firemním zákazníkům pod názvem Business WiMAX, pro rezidentní zákazníky je připravena jedna varianta služby Premium WiMAX.

Bližší informace o službách Premium a Business WiMAX naleznete na stránkách Českých Radiokomunikací www.radiokomu­nikace.cz.

WiMAX je zkratka anglického označení „Worldwide Interoperability for Microwave Access“. WiMAX je první otevřené řešení pro bezdrátový přístup v licencovaných pásmech, které díky vyspělým technologiím, vyššímu vysílacímu výkonu a použití směrových antén nabízí velký dosah signálu – teoreticky kolem 50 km při přímé viditelnosti a několik kilometrů v městské zástavbě při využití spojů bez přímé viditelnosti. Výhodou je rovněž kapacita připojení, kterou lze rozdělit mezi desítky klientů a každému z nich garantovat stabilní přenosovou rychlost. Další vlastností je zabudovaná podpora QoS. Řízení kvality služeb umožňuje na wimaxových spojích provozovat například IP telefonii nebo přenášet video v reálném čase a v dostatečné kvalitě.